Terve.fi

Alkoholi voi sekoittaa sydämen rytmin

Alkoholi voi sekoittaa sydämen rytmin
Tutkijat osoittivat, että myös varsinaisen humalan aikana rytmihäiriöiden ilmaantuvuus moninkertaistuu. Lue lisää.
Julkaistu: 9.5.2017
Alkoholin tiedetään suurentavan rytmihäiriöiden riskiä. Eteisvärinän ja muidenkin rytmihäiriöiden ilmaantuminen on todettu suurentuneeksi esimerkiksi lomien jälkeen. Ilmiö tunnetaan nimellä ”lomaltapaluusydän”. Sen on ajateltu olevan seurausta ryyppyputken katkeamisesta ja kovasta krapulasta. Saksalaistutkijat osoittivat, että myös varsinaisen humalan aikana rytmihäiriöiden ilmaantuvuus moninkertaistuu.
Tutkimus tehtiin luonnon olosuhteissa eli Munchenin Octoberfestin yhteydessä vuonna 2015. Tutkijat määrittivät veren alkoholipitoisuuden alkometrillä yli 3000 festivaalivieraalta ja ottivat heistä sydänfilmin älypuhelinapplikaatiolla. Alkoholipitoisuudet sijoittuivat välille 0 – 3 grammaa/litra, joka on jo varsin suuri pitoisuus, kun Saksassa rattijuoppousraja on 0.5 g/litra. Koko joukon keskimääräinen veren alkoholipitoisuus oli 0.85 g/litra
Sydämen rytmihäiriöiden yleinen esiintyvyys väestössä on muutaman prosentin luokkaa. Kaikkien tutkittujen keskuudessa esiintyvyys oli keskimäärin 30.5 prosenttia. Rytmihäiriöistä suurin osa oli sinusperäistä taajalyöntisyyttä. Sinusperäisyydellä tarkoitetaan sitä, että lyöntien ohjausimpulssit olivat peräisin normaalista paikasta oikean eteisen tahdistintumakkeesta. Myös vakavampia rytmihäiriöitä alkoi ilmetä humalan koventuessa. Rytmihäiriöiden ilmaantuvuus suureni veren alkoholipitoisuuden myötä niin, että yhden gramman lisäykseen liittyi 75 prosentin kasvu ilmaantumisessa.
Sydänfilmeistä voitiin todeta, että sykkeen kiihtyminen oli luonteeltaan sympaattista, eli samanlaista kuin fyysisessä rasituksessakin. Suureen veren alkoholipitoisuuteen yhdistettynä tämä voi johtaa vaarallisempien rytmihäiriöiden syntymiseen, jos sydän ei ole täysin terve. Näistä yleisimpiä on eteisvärinä, joka hoitamattomana heikentää suorituskykyä ja suurentaa veritulppien riskiä. Maltti on valttia alkoholin nauttimisessa aina, oli sydän terve tai ei.
Lue lisää alkoholista:
Kommentoi »