Terve.fi

Alkoholi herkistää infektioille

Alkoholi herkistää infektioille
Alkoholin tiedetään aiheuttavan verenkiertoelimistön ongelmia, jotka haittaavat esimerkiksi elvytyksen onnistumista. Lisäksi alkoholia nauttineilla henkilöillä on jo kauan tiedetty olevan erityinen infektiokomplikaatioiden riski. Lue lisää.
Julkaistu 3.4.2015

Peräti kolmasosa kaikista traumapotilaista on käyttänyt alkoholia ennen ruumiinvamman aiheuttanutta tapaturmaa. Alkoholin tiedetään aiheuttavan verenkiertoelimistön ongelmia, jotka haittaavat esimerkiksi elvytyksen onnistumista. Tämän lisäksi alkoholia nauttineilla henkilöillä on jo kauan tiedetty olevan erityinen infektiokomplikaatioiden riski. Alkoholi altistaa hengitystieinfektioille kuten keuhkokuumeelle sekä sairaalahoidossa vakaville sairaalainfektioille.

Amerikkalainen tutkijaryhmä julkaisi hiljattain Alcohol-tiedelehdessä tutkimuksen, jossa alkoholin nauttimisen havaittiin vaikuttavan immuniteettiin kahdella tavalla. Tutkiessaan 15 koehenkilön elimistön tilaa alkoholin nauttimisen jälkeen tutkijat havaitsivat mielenkiintoisen ilmiön koehenkilöiden immuunivasteessa. Kun alkoholin veripitoisuus nousi nopeasti runsaaseen promilleen, niin parinkymmenen minuutin kuluessa tulehdusvälittäjäaineiden ja tulehdusta vastustavien valkosolujen määrä veressä nousi merkittävästi. Infektiopuolustuksen voitiin näin ajatella hetkellisesti parantuneen. Mutta kun aikaa kului kahdesta viiteen tuntia, kääntyivät kaikki tulehdusvasteet alaspäin ja samalla myös infektiopuolustus heikkeni merkittävästi. Ja kun immuunipuolustus heikkenee, niin mikrobit iskevät.

Tämän tutkimuksen koehenkilöt olivat terveitä eivätkä normaalisti käyttäneet mainittavasti alkoholia. Silti yksittäinen runsaan promillen humala aiheutti heille immuunipuutoksen. Voidaankin ajatella, että runsaammin alkoholia käyttävät elävät jatkuvasti pienessä immuunipuutteessa. Alkoholin heikentäessä tasapainoa, hengitystä ja verenkiertoa sekä kehon kontrollia, lisääntyy alttius erilaisille vammoille ja onnettomuuksille. Samalla mikrobit saavat rohisevista keuhkoista, haavoista ja nirhamista uusia reittejä elimistöön. Immuunipuolustuksen samalla heikentyessä vakavienkin infektioiden riski on melkoinen. Pidättyväinen alkoholinkäyttö on nyt myös tästä syystä suositeltava elämäntapa.

Lähde: Alcohol 2015

Lue lisää:

1 kommentti