Terve.fi

Tiesitkö? Kaiken tämän alkoholi tekee kehollesi

Tiesitkö? Kaiken tämän alkoholi tekee kehollesi
Alkoholi vaikuttaa kehoon monin tavoin. Päihtymystila ja maksavaivat tunnetaan. Mitä muuta ilmenee?
Julkaistu 12.12.2012

Healthyliving.msn.com -sivusto listasi alkoholin vaikutuksia kehoon. Lue lista ennen kuin korkkaat seuraavan!

Nestetasapaino

Alkoholi sotkee kehon niiden hormonien tasapainon, jotka huolehtivat nestetasapainon säilymisestä. Alkoholi poistaa nestettä, mikä voi johtaa nestehukkaan. Nestehukka voi aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, väsymystä sekä ripulia.

Rinnat

Jopa yksi alkoholijuoma päivässä voi nostaa rintasyöpäriskiä. Alkoholi nostaa kehon estrogeenitasoa, mikä taas voi nostaa riskiä sairastua rintasyöpään. Toinen teoria on, että alkoholi heikentää maksan kykyä poistaa myrkkyjä kehosta, mikä voi edesauttaa syövänkin puhkeamista.

Vatsa

Alkoholi kiihdyttää vatsasolujen toimintaa, minkä johdosta vatsahappoja erittyy enemmän. Tästä syystä alkoholinkäyttö voi saada vatsan ärtyneeksi ja pahentaa vatsavaivoja.

Haima

Rankka alkoholinkulutus on eräs suurimmista syistä haimatulehdukseen, ja myös haimasyövän aiheuttaja.

Maksa

Alkoholin suurkulutus saa maksan rasvamäärän kasvamaan. Se aiheuttaa niin sanotun rasvamaksan. Alkoholinkäyttö voi saada myös maksan tulehtumaan. Aikaa myöten riskinä on maksakirroosi, eli vakava maksan toimintahäiriö, jossa maksasolut eivät enää kykene uusiutumaan. Lopulta maksan toiminta voi loppua kokonaan.

Huomaa: tiettyjen lääkeaineiden ja alkoholin yhdistelmä voi saada maksan vahingoittumaan jo kolmen alkoholiannoksen jälkeen. Tällaisia lääkeaineita ovat muun muassa parasetamoli sekä jotkin kolesterolin alentamiseen tarkoitetut lääkkeet. Jos käytät lääkitystä, varmista aina lääkäriltä, voiko lääkityksen aikana nauttia alkoholia.

Aivot

Keskinkertainenkin alkoholinkulutus voi ajan myötä edesauttaa Alzheimerin taudin tai dementian puhkeamista. Ikääntymisen myötä aivosoluja kuolee, mikä hidastaa tai ehkäisee aivojen hermostojen yhteyttä kehoon.

Raju alkoholinkäyttö tappaa aivosoluja. Pahimmillaan raju juopottelu tuhoaa muistia pysyvästi. Raskas juominen voi myös muuttaa aivotoimintaa siten, että se vaikuttaa kaikkeen ihmisen elämässä, esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin. On tutkittu, että alkoholistin aivot eivät enää tunnista toisista ihmisistä esimerkiksi kasvojen ilmeitä niin hyvin. Tämä osaltaan vaikeuttaa ihmissuhteiden hoitamista.

Sydän

Kohtuullinen alkoholinkulutus voi olla sydämelle hyväksi, koska se nostaa hyvän kolesterolin määrää, vähentää tulehdusta ja ehkäisee veritulppien syntymistä. Kohtuullinen juominen voi myös auttaa keski-ikäisiä naisia välttämään sydän- ja verisuonisairauksia estrogeenitasoa nostamalla. Terveysedut saavutetaan kuitenkin vain kohtuullisella alkoholinkäytöllä.

Verenpaine

Keskinkertainenkin alkoholin juominen (etenkin tyhjään vatsaan) on yhdistetty korkeaan verenpaineeseen, mikä on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai saada halvaus.

Luut

Kohtuullinen alkoholinkäyttö voi parantaa luiden kestävyyttä, sillä se lisää estrogenin ja testosteronihormonien määrää kehossa. Nämä hormonit vahvistavat myös luita.

Edut saadaan eritoten viinistä ja oluesta niiden sisältämien ainesosien vuoksi.

Sen sijaan rankempi alkoholinkulutus vesittää saavutetut hyödyt, sillä luut alkavat haurastua rankan alkoholinkäytön seurauksena. Osteoporoosin ja luunmurtumien riski kasvaa. Lisäksi, koska alkoholi aiheuttaa nestehukkaa, se huuhtoo myös kalsiumia pois kehosta. Kalsiumin väheneminen haurastuttaa myös luita.

4 kommenttia