Rintasyöpä

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpä. Lue lisää rintasyövästä, sen oireista ja hoidosta sivuiltamme.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus. Siihen sairastuu Suomessa yli 5 000 naista vuosittain. Rintasyöpää esiintyy eniten yli 50-vuotiailla naisilla. Rintasyövän yleisyyden lisääntymisen syinä epäillään olevan mm. väestön vanheneminen sekä synnytysten lukumäärän väheneminen. Muita sairastamisvaaraa suurentavia tekijöitä ovat kuukautisten varhainen alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, pitkäaikainen (yli 5 vuotta) hormonikorvaushoito, ylipaino ja runsas alkoholin käyttö.

Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi mitä aikaisemmin syöpä todetaan. Rintasyövän tärkeä toteamismuoto on rintojen omatoiminen säännöllinen tutkiminen, mieluimmin kuukautisten jälkeen, jolloin rinnat aristavat vähiten. Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen olisi hyvä tarkastaa rintansa kuukausittain.

Millainen on rintasyövän ennuste? Lue lisää rintasyövästä.

Kaikki löytyneet kyhmyt eivät ole vaarallisia, sillä rinnoissa voi olla runsaasti sidekudos- ja/tai rasvakyhmyjä, mutta jokainen löytynyt kyhmy pitää tarkistuttaa lääkärillä. Lääkärin tutkimuksen jälkeen tehdään tarvittaessa lisätutkimuksia kuten mammografiakuvaus ja/tai ultraääni- eli kaikukuvaus. Jos jokin tutkimuksista herättää rintasyöpäepäilyn tai rintarauhasen kyhmyn luonne halutaan varmistaa, otetaan kyhmystä neulalla solunäyte ultraääniohjauksessa. Jos rintasyöpä todetaan, hoitona on leikkaus ja mahdollisesti tapauksesta riippuen myös säde- ja/tai sytostaattihoito.

Lähteet:

Rintasyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Huovinen R. Rintasyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.