Terve.fi

Rintasyövän uusiutumisriski säilyy vuosikymmenten ajan

Rintasyövän uusiutumisriski säilyy vuosikymmenten ajan

Hormoniterapiaa tulee ehkä jatkaa nykyistä pidempään rintasyövän hoitamisen jälkeen. Lue lisää.
Mainos

Vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan hormoniterapiaa tulee ehkä jatkaa nykyistä pidempään rintasyövän hoitamisen jälkeen. Tutkimuksessa havaittiin, että rintasyöpä voi uusiutua vielä jopa 20 vuotta hoidon päättymisen jälkeen.

Tutkimuksessa käytiin läpi tietoja yhteensä 88 kliinisestä tutkimuksesta, joissa oli seurattu yhteensä lähes 63 000:ta ER-positiivista rintasyöpää sairastavaa naista. Kemoterapian, sädehoidon tai leikkauksen jälkeen naiset saavat tavallisesti noin viiden vuoden ajan hormonihoitoa, jonka tarkoitus on tuhota loputkin syöpäsolut, jotka mahdollisesti jäivät hoidon jälkeen potilaan kehoon.

Viiden vuoden hormonihoidon päättyessä yhdelläkään naisella ei enää todettu syöpää. Kuitenkin seuraavien 15 vuoden aikana suurimpaan riskiryhmään kuuluvista 41 prosentilla syöpä uusiutui. Tähän ryhmään kuuluivat naiset, joilla oli alun perin ollut kaikkein suurimmat kasvaimet ja joilla syöpä oli levinnyt eniten ympäri kehoa.

Riski ei ollut täysin olematon myöskään muissa ryhmissä. Matalimman riskin ryhmään kuuluneista naisista joka kymmenennellä syöpä uusiutui tutkimusjakson aikana. Adjuvantti hormonihoito varsinaisen syöpähoidon jälkeen tutkitusti pienentää huomattavasti rintasyövän uusiutumisen riskiä ja nostaa selviytymisennustetta, mutta tämän tutkimuksen mukaan uusiutumisriski on taas olemassa hoidon lopettamisen jälkeen.

Tamoksifeni vähentää uusiutumisen riskiä noin puolella viiden vuoden aikana. Aromataasi-inhibiittorit vähentävät uusiutumisriskiä huomattavasti enemmän, mutta niitä voidaan käyttää vain vaihdevuosien jälkeen.

Joissain tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että seuraavat viisi vuotta vastaavaa hoitoa olisivat vielä tehokkaammat, mutta hormonihoidon sivuvaikutukset saavat monet hylkäämään hoidon. Sivuvaikutukset eivät ole usein kuolemanvakavia, mutta voivat olla vastaavia kuin vaihdevuosien oireet.

Lähde: NEJM.org 17.12.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Voiko miehillä olla rintasyöpää?

Julkaistu: 26.12.2017