Treeni ja ravinto

Popsi, popsi porkkanaa - Kuitupitoinen ruoka voi ehkäistä syöpää

Nuorena paljon kuituja ja etenkin hedelmiä ja kasviksia nauttivat saattavat olla muita naisia pienemmässä vaarassa sairastua rintasyöpään.

4.2.2016 Terve.fi

Nuorena paljon kuituja ja etenkin hedelmiä ja kasviksia nauttivat saattavat olla muita naisia pienemmässä vaarassa sairastua rintasyöpään myöhemmin elämässään. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on tervetullut, sillä varhaisen ruokavalion vaikutuksia rintasyövän kehittymiseen on tutkittu vain vähän.

Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 90 000 naisen NHANES II -terveystutkimukseen, joka aloitettiin vuonna 1991 naisten ollessa 27–44-vuotiaita. Naisilta kyseltiin ruokavaliosta neljän vuoden välein. Tutkimuksen seuranta jatkuu edelleen.

Tulokset osoittivat rintasyöpäriskin olevan noin 16–24 prosenttia pienempi naisilla, jotka olivat syöneet runsaasti kuitua nuoruudessa. Riski pieneni tasaisesti mitä enemmän kuitua ja varsinkin hedelmiä ja kasviksia nainen oli syönyt.

Lapsuudessa ja nuoruudessa rintakudos on erityisen herkkä erilaisille syöpää aiheuttaville ja siltä suojaaville tekijöille, joten on hyvinkin mahdollista, että nuoruusiän ruokavalio vaikuttaa rintasyöpäriskiin.

Rintasyöpään sairastuu noin joka yhdeksäs nainen.

Lähde: Pediatrics 2016;DOI:10.1542/peds.2015-1226

Lue lisää:

Lääkärikirja: Rintasyövän oireet, aiheuttaja ja hoito

Infografiikka: Ehkäise rintasyöpä

Silikonirinnat vaikeuttavat rintasyövän löytämistä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi