Terve.fi

Mitä kuitu todella on, ja mitä se oikeasti tekee?

Mitä kuitu todella on, ja mitä se oikeasti tekee?
Julkaistu 27.11.2012

Ravitsemusterapeutti Melina Jampolis kertoo, että kuitu on kasveista johdettua hiilihydraattia, joka ei sula ihmisen ruuansulatusjärjestelmässä. Kuitu menee ihmisen ruuansulatuskanavan läpi melko muuttumattomana, eikä siinä ole juuri energiaa.

Kuitua on kahdenlaista: veteen liukenevaa ja veteen liukenematonta. Molemmat ovat terveyden kannalta tärkeitä, ja niitä esiintyykin yleensä yhdessä täysjyvätuotteissa, hedelmissä, kasviksissa, pähkinöissä, siemenissä ja pavuissa.

Kuitu on tärkeässä osassa ruuansulatuksessa, sillä sen ansiosta ulosteen määrä lisääntyy. Kuitu on kuin luonnon omaa laksatiivia. Kuitu mahdollistaa ulosteen paremman liikkuvuuden suolistossa, sekä auttaa löysään vatsaan. Kuitu edesauttaa hyvien bakteereiden kasvamista suolistossa, sekä voi helpottaa ärtyneen suolen oireyhtymää.

Kuitu vaikuttaa verensokeria tasapainottavasti, sillä se hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ruuasta. Sama on etu myös painonhallinnan kannalta, koska kuitu pitää kylläisyydentunnetta yllä kauemmin. Kuitu on hyvä lisä ruokavalioon olematta kuitenkaan liian energiapitoista. Kuidulla on monia terveysetuja, sillä se laskee esimerkiksi verenpainetta ja vähentää tulehdusten ja sydänoireiden riskiä. Tutkimusten mukaan riittävä kuidun määrä ruokavaliossa auttaa myös laskemaan kuolemanriskiä.

Teollisesti lisätty kuitu on periaatteessa hyvä lisä ruokavaliossa, mutta se ei silti voita luontaisia kuituja. Sen sijaan, että valitsee ruokavalioonsa kuitulisällä varustettuja muroja, kannattaisikin suosia puhtaita kuidun lähteitä ruuassa.

Jos ruokavalio ei ole ollut kuitupitoinen ennestään, kannattaa kuidun lisääminen aloittaa varovasti. Äkkiannos kuitua voi aiheuttaa kaasuvaivoja ja turvotusta. Pikkuhiljaa kuitua lisäämällä voi saavuttaa terveysedut ilman hankalia sivuvaikutuksia.

Lue lisää:

Kommentoi »