
Syö kuituja – elät pidempään
Laajimman aiheesta tehdyn amerikkalaistutkimuksen mukaan runsaskuituisen ruokavalion ja sydäntauti- sekä tulehdus- ja hengitystiekuolleisuuden alhaisemman riskin välillä on olemassa yhteys, uutisoi msnbc.com.
Tuloksista kävi ilmi, että miehet ja naiset, jotka söivät kaikkein eniten kuituja, kuolivat 22 % epätodennäköisemmin kuin he, jotka söivät kuituja kaikkein vähiten. Tutkijat ottivat huomioon myös muut riskitekijät, kuten painon, koulutustason, tupakoinnin ja terveydentilan, mutta kuidut näyttivät silti alentavan kuolleisuusriskiä.
Kuituja saadaan hedelmistä, vihanneksista ja pavuista, mutta kaikkein suurin kokonaishyötysuhde havaittiin löytyvän viljoista. Kuidut sisältävät myös vitamiineja ja mineraaleja, mitkä saattavat olla suuressa roolissa kuolleisuusriskin vähenemisessä. Tästä syystä lisäravinteet eivät ole välttämättä yhtä tehokkaita.
Kansallisen syöpäinstituutin teettämä tutkimus käsitti yli 388 000 iältään 50 – 71-vuotiasta aikuista, joiden ruokavaliota ja terveyttä National Institutes of Health sekä AARP tutkivat. Tutkitut täyttivät kyselylomakkeen ruokailutottumuksistaan vuosina 1995 ja 1996, jossa he arvioivat kuinka usein he söivät 124 tiettyä ruoka-ainetta. Yhdeksän vuoden aikana yli 31 000 osallistujaa kuoli. Kansallisia kuolinsyytilastoja käytettiin osana tutkimusta, selvitettäessä kuka oli kuollut ja mistä syystä.
Kuitujen hyödyt on tunnistettu vahvimmin diabeteksen ja sydäntautien kohdalla, joissa sen on nähty parantavan kolesterolitasoja, verenpainetta, tulehduksia ja verensokeritasoja. Kuidun hyödyt voi tutkijoiden mukaan johtua sen teoreettisesta kyvystä sitoa myrkkyjä ja poistaa ne elimistöstä nopeammin. Runsaskuituinen ruokavalio voi myös kiihdyttää painonpudotusta auttamalla kylläisyyden tunteeseen.
Tutkimuksen mukaan kuiduilla ja miesten alhaisemmalla riskillä syöpäkuolemiin on myös olemassa yhteys, mikä ei kuitenkaan päde naisiin. Tämä kenties sen vuoksi, että miehet kuolevat tyypillisemmin ruokavalioliitännäisiin syöpiin, kuten ruokatorven syöpään. Kuiduilla saattaa olla tutkimuksen mukaan ehkäiseviä vaikutuksia myös pneumoniaan eli keuhkokuumeeseen sekä influenssaan.
Suomessa kuitusuositus on 25 -35 grammaa päivässä. Tämä määrän saamiseksi täysjyvää tulisi syödä päivittäin joka aterialla. Viljavalmisteista kannattaa valita kuitupitoiset vaihtoehdot.