Terve.fi

Rintasyövän oireet

Rintasyövän oireet
Rintasyövän oireet ovat yleensä helposti tunnistettavissa. Muista omatoiminen tutkiminen!
Julkaistu: 5.4.2018
Rintasyövän ensimmäinen oire on yleensä joko itse huomattu tai lääkärin löytämä, rinnassa tuntuva, kivuton kyhmy. Kyhmy saattaa olla joskus myös aristava. Muita tyypillisiä oireita ovat rinnan ihon tai nännin sisäänvetäytyminen, ihottuman tapainen muutos nännin seudussa sekä nännistä tuleva erite (varsinkin verinen). Pahimmassa tapauksessa ensioire voi olla kainaloon ilmestyneiden kyhmyjen (suurentuneet imusolmukkeet) havaitseminen, jolloin sairaus on jo mahdollisesti levinnyt.
Joskus rintasyöpä oireilee epämääräisenä kipuna tai pistelynä rinnassa. Usein minkäänlaisia oireita tai kyhmyä ei ole todettavissa, vaan syöpä huomataan varhaisvaiheessa mammografiaseulonnoissa.
Ensivaiheen diagnostiikka perustuu silmämääräiseen arviointiin (inspektio) ja rintojen tunnusteluun. Silmämääräisessä arvioinnissa potilasta pyydetään istuma-asennossa nostamaan kädet sivukautta ylös. Rintojen tulisi liikkua symmetrisesti ja niiden ääriviivojen tulisi olla säännölliset käsiä liikutettaessa. Silmämääräisesti tarkastellaan, onko rintojen välillä merkittävää kokoeroa, onko nänninseudussa havaittavissa ihottumaa tai onko ihon sisäänvetäytymiä.
Rintojen tunnustelu eli palpaatio on rintojen tärkein tutkimus. Se suoritetaan potilaan maatessa tutkimuspöydällä selin makuulla, sekä kädet niskan takana, että käsien ollessa alhaalla vartalonmyötäisesti. Ihon sisäänvetäytyminen saadaan esille kohottamalla epäillyn alueen ihoa, jolloin ihokurouma tulee selvemmin esille. Rintojen tunnustelun yhteydessä myös kainaloiden imusolmukkeet tunnustellaan. Rintojen tunnusteluajankohta on parasta sijoittaa kuukautisten jälkeiselle ajalle, koska rinnat saattavat joillain potilailla olla pingottuneet ennen kuukausia.
Jos potilaan kertomana tai tutkimuksen yhteydessä havaitaan eritettä rinnoista, varsinkin toispuoleisesti, tulee mahdollinen kasvaimen olemassaolo poissulkea röntgentutkimuksilla ja irtosolututkimuksilla. Kaikki rintojen silmämääräisessä arvioinnissa ja tunnustelun yhteydessä havaitut kyhmyt, ihottumat ja ihokuroumat on tutkittava mammografialla (rintojen röntgenkuvaus) tai ultraäänitutkimuksella sekä mahdollisesti ottamalla niistä koepala.
Lähteet:
Rintasyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Huovinen R. Rintasyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.
Kommentoi »