Terve.fi

Rintasyövän hoito

Rintasyövän hoito
Miten rintasyöpää hoidetaan? Lue myös omatoimisen tutkimisen ohjeet!
Julkaistu: 5.4.2018

Rintasyövän paras ja ensisijainen hoito on poistaa kasvain leikkauksessa. Usein joudutaan poistamaan koko rinta, mutta kasvaimen ollessa pieni myös rintoja säästäviä leikkauksia pyritään tekemään.

Uudenlainen leikkaustekniikka käyttää hyväkseen ns. vartijaimusolmuketekniikkaa. Siinä kasvaimen alueelle ruiskutetaan ennen leikkausta väri- tai radioaktiivista ainetta, joka voidaan leikkauksen yhteydessä tunnistaa. Aine lähtee kasvaimesta etenemään imusolmukkeiden suuntaan ja menee yleensä ensimmäisenä ns. vartijaimusolmukkeeseen.

Leikkauksessa poistetaan kyseinen imusolmuke ja jos se on puhdas, eli syöpää ei löydy (usein tämä asia selviää noin 15 minuutissa leikkauksen aikana), voidaan rintakudosta säästää huomattavasti, jos syöpätyyppi muutoin soveltuu tämän tyyppiseen leikkaukseen. Jos imusolmukkeessa on tautia, poistetaan yleensä myös kainalon imusolmukkeet paranemistulosten varmistamiseksi.

Poistettavan osan korvaaminen, joko implanteilla tai potilaan rintalihasta hyväksikäyttäen, eli ns. rintarekonstruktio, voidaan joissain tapauksissa tehdä samassa leikkauksessa kuin syöpä leikataan. Toimenpide on kuitenkin tuolloin kokonaisuudessaan pitkä ja laaja, mikä lisää sen riskejä. Myöhäisrekonstruktio antaa myös luonnollisesti potilaalle mahdollisuuden miettiä pidempään, haluaako tämä rekonstruktioleikkauksen.

Leikkauksen jälkeen korkean riskin potilailla (etäpesäkkeitä todettu, runsaasti imusolmuke-etäpesäkkeitä kainalossa tai aggressiivisempi syöpätyyppi) käytetään lääke- ja sädehoitoja. Sädehoitoa käytetään säästävän leikkauksen rinnalla varmistamaan, että koko kasvainsolukko on tuhottu. Sitä käytetään myös laajalle levinneiden kasvainten hoidossa. Lääkehoidot ovat solunsalpaaja- tai hormonihoitoja tai uusia täsmälääkkeitä, esimerkiksi vasta-aineita. Se, millainen lääkehoito valitaan, riippuu potilaan iästä, kunnosta, hormonaalisesta tilasta sekä kasvaimen laadusta.

Rintojen omatoiminen tutkiminen

  1. Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Voit tutkia rinnat ensin peilin edessä yläruumis paljaana, kädet alhaalla riippuen. Nosta kädet ylös (pään yläpuolelle) ja tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit, ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esim. veristä vuotoa.
  2. Käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.
  3. Tunnustele lopuksi kainalokuopat samoin kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pikkurillinpään/sormenpään kokoisina nysterminä.

Rintojen tutkimiseen voit aina pyytää apua ja opastusta terveydenhoitajilta esim. omasta terveyskeskuksestasi.

Milloin lääkäriin?

  • Jos tunnet kovettuman
  • Jos rinnan ääriviivat ovat muuttuneet
  • Jos iho vetäytyy kuopalle
  • Jos nännit ovat sisäänpäin vetäytyneet
  • Jos nännistä alkaa vuotaa nestettä

Lähteet:

Rintasyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Huovinen R. Rintasyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »