Terve.fi

Intensiivinen liikunta voi estää rintasyöpää etenemästä

Intensiivinen liikunta voi estää rintasyöpää etenemästä

Liikunta auttaa rintasyövän hoitoa ja vähentää sen muodostumisen riskiä. Tutkimus saattaa selittää, mistä yhteys johtuu. Lue lisää.
Mainos

Liikunnan on jo aiemmissa tutkimuksissa todettu auttavan rintasyövän hoitoa ja vähentävän sen muodostumisen riskiä. Vastavalmistunut tanskalaistutkimus saattaa selittää, mistä yhteys johtuu.

Lyhytkestoinen ja tehokas liikunta edistää katekoliamiinien muodostumista. Näistä esimerkiksi epinefrini estää syöpäsolujen kasvua. Epinefrini ei pysäyttänyt syövän kasvamista kokonaan, mutta hidasti sen kasvua noin 50 prosentissa tapauksista. Liikunnalla on siis merkittävä syöpälääkkeiden toimintaa edistävä vaikutus, minkä lisäksi se on hyväksi potilaalle myös monilla muilla tavoin.

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa hiirille istutettiin ihmisen rintasyöpäsoluja, minkä lisäksi tutkijat tarkastelivat syöpäsolujen kehittymistä koeputkissa. Syöpäsolut altistettiin terveiden ja rintasyöpää sairastavien naisten seerumille, jota oli kerätty sekä ennen urheilua että sen jälkeen.

Tutkijat havaitsivat, että urheilun jälkeen otettu seerumi vähensi syöpäsolun kasvua hiirissä ja koeputkissa. Urheilun jälkeen kerätyllä seerumilla käsitelty kasvain jatkoi kasvuaan vain 45 prosentilla hiiristä, kun käsittelemättömistä tai ennen urheilua kerätyllä seerumilla käsitellyistä kasvaimista 90 prosenttia eteni hiirissä.

Tutkijat päättelivät syövän kasvun estymisen johtuvan seerumin korkeasta epinefrini- ja norepinefrinipitoisuudesta. Ilmiö havaittiin vain seerumeilla, jotka otettiin 15 minuuttia keskiraskaan tai raskaan urheilun jälkeen. Sen sijaan seeruminluovuttajan painolla, verensokerilla tai immuunivasteella ei todettu olevan vaikutusta.

Tutkijat totesivat tutkimuksessaan lisäksi, että kemoterapiassa olevien rintasyöpäpotilaiden on mahdollista harrastaa raskasta liikuntaa tutkijoiden suosittelemissa määrin. He uskovat saman syövän kehittymistä estävän mekanismin toimivan myös muiden syöpien kohdalla kuin rintasyövän.

Lähde: Cancer Research

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Rinnan poisto tai säästävä leikkaus – onko muita vaihtoehtoja?

Rintasyöpä ei ole vain yksi sairaus

Julkaistu: 6.10.2017