Sairaudet

Rinnan poisto tai säästävä leikkaus - onko muita vaihtoehtoja?

Teksti Hilkka Peltoniemi
13.10.2008 Terve.fi

<![endif]—>

Rintasyöpädiagnoosi kattaa laajan kirjon erilaisia ja eri vaiheisia syöpiä erilaisilla ja eri-ikäisillä potilailla.

Ennen leikattiin aina rinta pois, 1980-luvulta lähtien osapoisto on yleistynyt. Tällä vuosituhannella plastiikkakirurgit osallistuvat vahvasti rintasyövän hoitoon.

Nykyään lisävaihtoehtoina on yhdistetty samanaikainen syöpäleikkaus ja rintojen pienennys- tai muu muovausleikkaus (onkoplastinen kirurgia) tai rintarauhasen poisto ihoa säästäen ja uuden rinnan rakentaminen samassa leikkauksessa (välitön rekonstruktio).

Kainalon laaja imusolmukkeiden poisto (kainaloevakuaatio) pyritään välttämään aina kun se on mahdollista korvaamalla se vartijaimusolmukkeiden poistolla.

Myöhäisrekonstruktio eli uuden rinnan rakentaminen myöhemmin on mahdollista usealla eri menetelmällä.

Välitön vai myöhäisrekonstruktio?

Kirurginen hoito räätälöidään yksilöllisesti. Pienehkö tuumori voidaan useimmiten poistaa rintaa säästävällä osapoistolla, jonka jälkeen rinta sädehoidetaan uusiutumisriskin vähentämiseksi. Nuorilla naisilla voi kuitenkin olla viisaampaa poistaa koko rauhaskudos, koska riski, että kasvain ehtii uusiutua rinnassa myöhemmin, on suurempi kuin iäkkäämmillä naisilla. Vaikka rauhanen poistetaan, ihoa voidaan kuitenkin usein säästää.

Joissakin tapauksissa on mahdollista tehdä välitön rekonstruktio. Silloin rauhaskudos kuoritaan tarkkaan ihon alta ja ihopussi täytetään alavatsalta siirretyllä rasvamakkaralla tai selästä siirretyllä iho-lihaskielekkeellä ja/tai proteesilla.

Leikkauksessa voidaan myös asentaa valmiiksi rintaan kudoslaajennin, joka vaihdetaan myöhemmin pysyvään silikoniproteesiin. Toimenpiteenä se on huomattavasti kevyempi kuin oman kudoksen siirto.

Toimenpiteet harkitaan tarkkaan tapauskohtaisesti

Välitön rekonstruktio on mahdollinen vain potilaille, joiden tauti on luonteeltaan hyväennusteinen. Se sopii potilaalle, jolla on syövän esiaste rinnassaan tai pieni, rauhallisesti käyttäytyvä tuumori, joka ei ole levinnyt imusolmukkeisiin. Kudoslaajenninta voidaan käyttää vapaammin.

Jos koko rinta poistetaan ihoineen päivineen, vain pieni rinta voidaan myöhemmin rakentaa pelkällä proteesilla, koska jos rintakehä on kireä ja sädehoidettu, arpinen iho venyy huonosti. Useimmiten tarvitaan omaa pehmytkudosta vatsalta tai selästä.

Ihon osittaisestakin säästämisestä on kuitenkin yleensä hyötyä myöhempää rekonstruktiota ajatellen, oli menetelmä mikä hyvänsä. Jos ihoa on säästetty edes kohtalaisesti, kudoslaajentimen avulla voidaan rekonstruoida proteesilla melko kookaskin rinta.

Rasvansiirto

Uusin, lupaava menetelmä rekonstruoida puuttuva rinta tai korjata huonoa säästävän leikkauksen jälkitilaa on imeä rasvaa potilaan toivomilta alueilta ja siirtää se rinnan alueelle. Uusimman teknologian avulla sekä rasvaimu että rasvansiirto voidaan tehdä paikallispuudutuksessa.

Rintojen pienennys ja syöpäleikkaus samalla kertaa

Hyvin kookkaisiin rintoihin on helpompaa tehdä osapoisto kuin pieniin, mutta säästävää leikkausta seuraava sädehoito voi joskus aiheuttaa kookkaaseen rintaan kroonisen tulehduksen kaltaisen, kivuliaan tilan.

Jos potilas toivoisi muutoinkin rintojen pienennystä, syöpä voidaan poistaa laajasti, samalla rintaa hallitusti pienentäen. Samalla pienennetään toinenkin rinta. Toki leikkaus on silloin suurempi ja edellyttää plastiikkakirurgista taitoa.

Lue lisää aiheesta:

Lääkärikirja: Rintasyöpä

Rintasyöpä-potilasohje

Rintojen omatoiminen tutkiminen -potilasohje

Rintasyöpä pysäyttää

Rinnan säästävä leikkaushoito yleistyy edelleen – artikkeli

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi