
Rintasyöpä pysäyttää
”Teille tehdyissä tutkimuksissa on valitettavasti varmistunut rintasyöpä”, joudun joka viikko kertomaan monelle naiselle. ”Syöpä” on pelottava sana. Liitämme siihen epätietoisuutta tulevaisuudesta, huolta itsestä ja läheisistä, kuolemastakin.
Väistämättä on edessä leikkaus ja usein säde- ja lääkehoitoja.
Perhe, ystävät ja työkaverit voivat vältellä vasta sairastunutta yksinkertaisesti siksi, etteivät tiedä, mitä sanoa. Samalla kun hoitoja suunnitellaan, pitää muistaa, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan sairastumistaan.
Sairastuneille on tarjolla tukea
Rintasyöpäpotilaille on olemassa vankka tukiverkko esimerkiksi Syöpäjärjestöjen kautta. Sairaaloissa, joissa toimii moniammatillinen rintasyöpäpotilaiden hoitotiimi, on myös syöpäsairaanhoitajia, jotka neuvovat hoitojen järjestelyyn ja toteutukseen liittyvissä käytännön asioissa ja ovat psykososiaalisena tukena.
Monet potilaat kaipaavat tällaista ammattimaista keskustelukumppania, vaikka oma perhe olisi kuinka hyvä kuuntelija. Eräs potilaani ilmaisi asian sanomalla, että on helpottavaa, kun tukihenkilöllä ei ole mitään ”rooliodotuksia” hänen suhteensa.
Rintasyöpäpotilaiden hoito tulisi keskittää sairaaloihin, joissa moniammatillinen tiimi varmistaa hoitosuositusten toteutumisen.
Tiimin jäseniä ovat kuvantamistutkimuksista vastaava röntgenlääkäri, näytteet tutkiva patologi, hoidoista vastaavat syöpälääkäri ja kirurgi sekä syöpä- ja mammografiahoitajat.
Kyhmy on usein sairauden ensilöydös
Jos rintasyöpä on aiheuttanut jotain oireita, yleisimmin kyhmyn rinnassa, osaavat naiset jo tutkimuksiin hakeutuessaan epäillä kasvainta. Helpotus on tietenkin suuri, jos kyhmy osoittautuukin hyvänlaatuiseksi.
Kyhmy tutkitaan ns. kolmoisdiagnostiikan avulla: kyhmyä tunnustellaan käsin, se kuvataan mammografialla ja ultraäänellä ja siitä otetaan neulanäyte. Jos yksi tai useampi tulos on epäselvä, on kyhmy poistettava leikkauksessa mikroskooppista kudostutkimusta varten.
Yhä suurempi osa rintasyövistä löydetään varhaisvaiheessa ilman, että syövästä olisi aiheutunut mitään oireita. Tähän pyritäänkin seulontatutkimuksella eli joukkotarkastusmammografialla. Tällöin diagnoosi tulee usein täytenä yllätyksenä.
Leikkauksesta päätetään yhdessä potilaan kanssa
Kuvausten ja neulanäytevastausten perusteella kirurgi muodostaa käsityksen kasvaimen koosta, laadusta ja sijainnista rintarauhasessa. Näiden tiedossa olevien seikkojen perusteella tehdään leikkauspäätös. Lopulliset tulokset saadaan vasta leikkauksen jälkeisestä kudostutkimuksesta.
Aina joskus käy niin, että hyvin suunniteltu ja onnistunut leikkaus ei olekaan riittävä, vaan leikkauksia tarvitaan kaksi. Tämä ei ole epäonnistuminen, vaan johtuu taudin luonteesta, eikä haittaa lopullista paranemista.
Leikkauspäätös tehdään aina yhdessä potilaan kanssa. Kasvaimen lisäksi huomioidaan potilaan muut sairaudet ja lääkitykset, rinnan koko ja muoto sekä mahdolliset potilaan erityistoiveet. Rintaleikkaukseen liittyy aina imusolmukkeiden tutkiminen leikkauksella, joko vartijasolmukkeen tai kainalon imusolmukkeiden poisto.
Uusi rinta kasvaimen poiston yhteydessä
Ensisijaisesti pyritään rintakudosta säästävään leikkaukseen, mikä sädehoitoon yhdistettynä on yhtä turvallinen kuin koko rinnan poisto.
Monissa sairaaloissa on rintasyöpäleikkauksiin perehtyneitä plastiikkakirurgeja, jotka tekevät ns. onkoplastista kirurgiaa. Tämä tarkoittaa kasvaimen poistoa ja rinnan uudelleen muotoilua samalla kertaa. Jos terveeseen rintaan nähden tulisi iso koko- tai muotoero, voidaan se korjata samalla ilman, että leikkausrasitus lisääntyy.
Mikäli iäkkään naisen isokokoinen rinta joudutaan poistamaan, on kehon tasapainon kannalta edullista pienentää terve rinta samassa leikkauksessa. Näin liivissä käytettävä ulkoinen proteesi kevenee ja elämänlaatu paranee.
Rinnan korjausleikkaus osa hyvää hoitoa
Harvoin on turvallista rakentaa kokonaan uusi rinta poistettavan tilalle jo ensimmäisessä leikkauksessa, mutta silloin, kun se on mahdollista, tulee potilaalle tarjota myös tätä vaihtoehtoa. Nämä hoitoratkaisut sovitaan moniammatillisessa erikoislääkärikokouksessa ennen leikkausta.
Rinnan korjaus- ja muotoiluleikkaukset eivät ole turhamaisuutta, vaan ne tutkitusti edistävät rintasyövästä toipumista ja paluuta normaalielämään. Suomessa elää noin 45 000 naista, joilla on joskus todettu rintasyöpä. Vaikka syöpä yleistyykin, niin yhä useammat paranevat.