Rinnat
Rinnat: naista itseään, imetystä vai seksiä varten? Opi rakastamaan ja hoitamaan rintojasi avullamme!

Rinnat sijaitsevat rintakehän päällä. Rinnat muodostuvat rintalihaksesta, rintarauhasesta, sidekudoksesta, rasvasta, rintojen ihosta ja rinnan päällä olevasta tummemmasta alueesta, jota kutsutaan nänniksi.

Myös miehillä on rinnat, mutta usein rinnoista puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan kohdullisten ihmisten, joita useimmiten kutsutaan naisiksi, rintoja.

Rinnat alkavat kasvaa naisilla 8-14 vuoden iässä yksilöllisesti. Rintojen koko vaihtelee eri yksilöillä huomattavan paljon. Tähän vaikuttavat perintötekijät, paino, ikä ja esimerkiksi raskauksien ja imetysten määrä.

Estrogeenin määrän lisääntyminen verenkierrossa aloittaa rintojen kasvun. Nuoremmilla naisilla on kiinteämmät ja napakammat rinnat. 30 ikävuoden jälkeen rintojen kudos alkaa vähitellen väsyä. Kun estrogeenin määrä alkaa vaihdevuosiässä vähetä, rinnat veltostuvat. Tämäkin on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Rintoja pidetään useimmiten rintaliiveissä. Rintaliivien koko määritellään mittaamalla rintoja kahdesta eri paikasta: korkeimmalta kohdalta rintojen päältä ja rintojen alta.

Näiden kahden mitan avulla määritellään kirjain ja luku: esimerkiksi A75 tai C80. Järjestelmässä A tarkoittaa pienempää kuppikokoa ja mitä pidemmälle aakkosissa ehditään, sitä suurempi ”kuppikoko” on eli sitä suurempi rinta on. Numero taas kertoo, kuinka monta senttimetriä rinnan alla oleva mitta on.

Rintasyöpä on naisten yleisin syövän muoto. Usein ensimmäinen oire on kyhmy rinnassa. Muut oireet voivat olla kipu, pistely, rinnan ihon tai nännin sisäänvetäytyminen, punoitus, rinnan kasvu, erikoinen kuumotus, ihottuma rinnassa, kirkas tai verinen erite nännistä. Suuri osa rintasyövistä löytyy mammografiassa täysin oireettomina. On myös mahdollista, että rintasyöpä löydetään sen lähettämien etäpesäkkeiden oireilun vuoksi.

Etäpesäkkeiden oireet taas ovat hyvin erilaisia, riippuen siitä, missä etäpesäke on. Oireilu voi olla esimerkiksi kipuja tuki- ja liikuntaelimissä, vatsavaivoja, ihon keltaisuutta, kyhmyjä, päänsärkyä, pahoinvointia…

Paranemisennuste rintasyövässä on syöpärekisterin mukaan hyvä verrattuna moniin muihin syöpiin. Seuratuista rintasyöpäpotilaista jopa 90 prosenttia voi olla elossa viiden vuoden vuoden kuluttua. Luku kuulostaa suurelta, mutta se pitää sisällään silti sen, että joka kymmenes rintasyöpään sairastuneista ei ole elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisestaan.

Paranemisennusteeseen vaikuttaa muun muassa rintasyövän kasvaimen koko, kasvaimen biologinen luonne ja potilaan ikä. Nuorilla potilailla uusiutumisriski on korkeampi.

Rintojen tutkiminen onkin erittäin tärkeää. Naisia opastetaan tutkimaan rintansa jopa kerran kuussa, tai useamminkin. Rintojen tutkiminen kannattaa tehdä sekä tunnustellen että katsellen. Onko rinnoissa kyhmyjä, aristusta, kuumotusta? Entä näyttävätkö rinnat jotenkin erilaisilta kuin aiemmin. Rintojen tutkimisessa tärkeää on myös säännöllinen mammografiassa käyminen sen jälkeen, kun kutsuja iän vuoksi seulontoihin alkaa tulla.

Mammografia on rinnan röntgenkuvaus.

Tubulaariset rinnat tarkoittavat rintoja, jotka ovat putkimaiset tai suippomaiset. Sitä pidetään synnynnäisenä poikkeavuutena. Tubulaarinen rinta ei ole muodostunut normaalisti. Rauhaskudos on putkimainen. Nännipihan sidekudos on venyvää ja työntää rintarauhaskudoksen putkimaisesti alas.

Rintojen iho ei pidä auringosta, vaan yltäkylläinen auringonpalvonta näkyy rinnoissa rypistymisenä ja huonovointisuutena. Rintasyöpää sairastavilta löytyy toisinaan rintasyöpägeeni.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi