Imetysaikana kehossa on vielä paljon hormoneja, jotka pehmentävät kudoksia ja limakalvoja.
– Synnytyksen jälkeisen endorfiinin huumassa äiti voi kokea, että suorituskyky on jopa parempi kuin ennen raskautta. Keho tarvitsee silti aikaa palautumiseen, sanoo kätilö, imetysohjaaja ja personal trainer Tiina Murdoch Kokonaisuus-yrityksestä.
Aloita liikunta maltillisesti.
Varjele lantionpohjaa
Raskaus ja synnytys ovat valtava rasitus lantionpohjan lihaksille. Moni äitiysfysioterapeutti suosittelee, että lantionpohjaa kuormittava liikunta aloitetaan aikaisintaan 4–6 kuukautta synnytyksen jälkeen.
Kuormittavia lajeja ovat hölkkä ja juoksu sekä raskas voimaharjoittelu, kuten lisäpainoilla tehtävät kyykyt ja maastavedot. Liikkeitä, jotka lisäävät vatsaontelon painetta, kannattaa aluksi välttää.
Tärähdykset ja voimakkaat ponnistukset ovat äärimmäisen rankkoja lantionpohjalle. Jos lihaksisto ei ole kunnossa, ne voivat altistaa kohdun- tai emättimenlaskeumalle.
Myös jännesauman palautuminen saattaa hidastua. Raskauden aikana suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan, jolloin jännesauma voi venyä 10–15 senttiä. Tavallisesti se on noin kaksi senttiä leveä.
Lantionpohjan lihaksia kannattaa alkaa vahvistaa heti synnytyksen jälkeen.
Muuten suositellaan monipuolista liikuntaa. Hyviä lajeja ovat uinti, kävely, sauvakävely ja hiihto.
Ylipainoiselle synnytyksestä palautuminen voi olla hitaampaa. Liikakilot painavat lantionpohjaa.
Katso myös: Lantionpohjalihasten jumppa
Maidoneritys ei vähene
Kohtuullinen liikunta ei vähennä maidoneritystä. Se ei heikennä rintamaidon laatua, äidin kykyä imettää eikä lapsen kasvua.
Liikunta tuo mielihyvää ja vireyttä. Se auttaa myös ehkäisemään synnytyksen jälkeistä masennusta. Lepo on aina tärkeää.
Aktiivisesti liikkuvan äidin on tärkeää syödä säännöllisesti, riittävästi ja monipuolisesti, jotta hän saa tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita. Tällöin maltillisesta painon putoamisesta ei ole haittaa imetykselle.
Paras imetysajankohta on ennen liikuntahetkeä, sillä täysillä rinnoilla urheilu voi tuntua epämukavalta. Tukevat liivit helpottavat oloa.
Jos treenaa ulkona syksyllä ja talvella, imettäjän kannattaa suojata rinnat. Ne ovat arat kylmälle, ja veto voi altistaa rintatulehdukselle.
Lue myös: Imetyksen pulmatilanteet
Sopiiko treenijuoma?
Palautumisjuomissa on usein hera- ja maitoproteiinia. Niitä saadaan, kun valmistetaan lehmänmaitoa ja juustoa. Ne eivät ole sen käsitellympiä ruoka-aineita kuin juusto ja jogurtti.
Jos tuote ei sisällä mitään muuta kuin heraa, se on turvallinen myös imettäessä, sanoo Anna Groundstroem Imetyksen tuki -yhdistyksestä. Urheiluravinteet sisältävät kuitenkin usein täyte-, säilöntä- sekä makeutusainetta.
Kreatiinia ei suositella raskauden aikana tai imettäessä.