Terve.fi

D-vitamiini voi vaikuttaa rintasyöpäpotilaan ennusteeseen

D-vitamiini voi vaikuttaa rintasyöpäpotilaan ennusteeseen
Korkea veren D-vitamiinipitoisuus saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tarkoittaa parempaa ennustetta rintasyöpäpotilaille.
Julkaistu 16.11.2016

Korkea veren D-vitamiinipitoisuus saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tarkoittaa parempaa ennustetta rintasyöpäpotilaille. Vielä ei tosin ole varmaa johtuuko tämä juuri D-vitamiinista.

JAMA Oncology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 700 rintasyöpään sairastuneen naisen seurantaan. Naisten D-vitamiinitasot mitattiin verinäytteistä, jotka kerättiin kahden kuukauden sisällä diagnoosista.

Tulosten perusteella riski menehtyä rintasyöpään kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli noin kolmanneksen pienempi naisilla, joiden D-vitamiinitasot olivat korkeimmassa kolmanneksessa. Tämä havaittiin verrattuna naisiin, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaisimmat.

Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta on silti epäselvää, miten paljon yhteys johtuu D-vitamiinista ja miten paljon potilaiden yleisestä terveydentilasta ja muista seikoista, jotka voivat näkyä D-vitamiinitasoissa. D-vitamiinin puutos voi kuitenkin altistaa monille sairauksille, joten sen saannista on joka tapauksessa hyvä huolehtia.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan. Kesällä auringonvalo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, mutta muulloin se pitää hankkia vitamiinilisistä ja ruoasta, kuten kalasta ja vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Kommentoi »