Rinnat eri paria, mitä on tehtävissä?

Rinnat eri paria, mitä on tehtävissä?
Lähes 80 prosentilla naisista on eripariset rinnat. Hyväksytkö omasi, korjaatko liiveillä vai lähtisitkö leikkaukseen? Maksaisitko pikkuauton verran?
Julkaistu 6.10.2014

Lähes jokaisen naisen rinnat ovat erikokoiset. Sydämen päällä oleva rinta on useimmiten hieman suurempi.

– Jos mitataan rintojen pituus kaulakuopasta nännin reunaan tai verrataan rintojen muotoa ja kokoa toisiinsa, 80 prosentilla naisista on epäsymmetriset rinnat, plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemi kertoo.

Osalla naisista rintojen eriparisuus on niin huomattava, että se häiritsee jokapäiväistä elämää. Toinen rinta saattaa olla jopa kolme kertaa suurempi kuin toinen.

Yksi rinta voi olla täysin kehittymätön tai puuttua kokonaan esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen vuoksi.

Naisella voi myös olla tubulaariset eli putkirinnat. Niiden tyvi on kehittymätön ja nännipiha huomattavan laajentunut. Näitä ”ketunnenä”-rintoja korjataan julkisen puolen plastiikkakirurgian yksiköissä.

Imetys saattaa joskus koetella rintoja niin, että jäljelle jäävät vain roikkuvat, kurttuiset nahkapussit. Toinen rinta voi tuottaa imetyksen aikana niin paljon enemmän maitoa, että rinnat jäävät huomattavan erikokoisiksi.

Oikeus korjata rinnat

Plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemi näkee ja kuulee työssään, miten rintaongelmat painavat mieltä ja aiheuttavat surua.

– Jos miehellä on surkastunut mikropenis, jokainen ymmärtää, että mies kärsii ja tarvitsee apua. Mutta jos nainen haluaa korjata rintojaan, se leimataan heti bimboiluksi.

Rinnoilla on suuri merkitys naisen kehonkuvaan, havaitsi psykologi Monica Ålgars väitöstutkimuksessaan. Tuhansien suomalaisnaisten kartoitus paljasti, että tyytyväisyys rintoihin kulkee käsi kädessä sen kanssa, miten tyytyväinen nainen on ulkonäköönsä. Sillä, miten tyytyväinen on rintoihinsa, on yhteys myös siihen, miten sinut on seksuaalisuutensa kanssa.

Tästä huolimatta nainen saa usein kuulla, että rinnat ovat vain maitorauhaset ja tarkoitettu lasten ruokintaan.

Hilkka Peltoniemi muistuttaa, että jokaisella ihmisellä on oma ajatus- ja arvomaailmansa. Toisille esteettiset arvot ovat tärkeitä, toisille eivät. Osalle naisista rinnat ovat merkittävä osa seksuaalisuutta, osalle eivät. Yksi on sinut kehonsa kanssa vikoineen päivineen, toisen elämää rajoittaa häpeä vuodesta toiseen.

Jokaisella naisella pitäisi olla oikeus korjata olemustaan ilman, että se tuomitaan.

– Suomalainen nainen ei hae plastiikkakirurgilta ikuista nuoruutta tai seksikästä imagoa vaan toivoo pääsevänsä pitkään harmittaneesta riesasta eroon, Peltoniemi sanoo.

Älä suostu väheksytyksi rintojen takia

Noin 15-20 prosentti Hilkka Peltoniemen vastaanoton asiakkaista kärsii rintaongelmista, jotka luokitellaan kehon kehityshäiriöksi, epämuodostumaksi tai sairaudeksi. Näillä potilailla on oikeus päästä korjausleikkaukseen julkiseen sairaalaan. Jonot julkiselle puolelle ovat kuitenkin pitkät, eikä leikkaavaa lääkäriä voi valita.

Siksi monet päättävät hakea apua yksityiseltä plastiikkakirurgilta ja maksaa leikkauksensa itse.

– Kuulen potilailtani valitettavan usein, miten heitä on väheksytty, kun he ovat yrittäneet päästä leikkaukseen. Yleislääkärit eivät useinkaan tunne rintaongelmia tai tulkitsevat ne automaattisesti kosmeettisiksi, Peltoniemi sanoo.

Kela korvaa yksityisen rintaleikkauksen kuluja vain muutaman satasen verran. Sairauskuluvakuutus korvaa usein kaikki hoidosta johtuvat kulut, ellei rintaleikkauksia ole rajattu vakuutuksen ulkopuolelle.

Yleensä leikkauksia tehdään täysi-ikäisille. Jo 15-16-vuotiaana voi päästä plastiikkakirurgiseen rintaleikkaukseen, jos on selvää, että iän karttuminen ei korjaa kehitysvirhettä.

– Työssäni palkitsevinta on se tunnetila, joka rintaongelmista kärsineillä naisilla on onnistuneen leikkauksen jälkeen. He ovat vuosia tai vuosikymmeniä hävenneet rintojaan. Nyt he voivat olla vapaasti sinut vartalonsa kanssa.

MITÄ TEHDÄ:

Implantti, ryhdistys, rasvansiirto 

Jos liivien kuppi täyttyy tarpeeksi, eli omaa massaa on tarpeeksi mutta nahkaa on liikaa, pelkkä ryhdistysleikkaus voi tehdä rinnoista pyöreät ja täyteläiset.

Implantit ovat joissakin tapauksissa tarpeen, mutta ne ovat kuitenkin vieras esine kehossa.

– Suurimmalla osalla ei ole ongelmia implanttiensa kanssa, mutta imetysaikainen rintatulehdus tai muu elimistön bakteeri-infektio altistaa implanttien kapseloitumiselle. Kapseloituminen johtaa uusintaleikkaukseen ja lisäkustannuksiin, plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemi sanoo.

Yhä useammat naiset valitsevat rintojensa korjaukseen rasvasiirron, jossa rintoihin siirretään kehon omaa rasvaa esimerkiksi reisistä, lantiolta ja vatsasta. Nykytekniikalla rasvansiirto on turvallinen, lempeä ja arveton keino rintojen muotoiluun. Rasvansiirto on kuitenkin kallista: yksi siirto maksaa 4 000–6 500 euroa, ja se voidaan joutua tekemään kolmekin kertaa.

Oikea liivivalinta eriparirinnoille 

 1. Valitse rintaliivit isomman rinnan koon mukaan. Silloin liivien ympärysmitta on napakka, eikä kuppi purista rintaa.

 2. Kauttaaltaan kevyesti topatut liivit pysyvät hyvin ryhdissä. Ohuet liivit menevät pienemmän rinnan päältä ryppyyn, mikä voi näkyä vaatteiden läpi.

 3. Jos rintaliiveissä on irtotoppaukset, toisen voi ottaa pois. Liivin toista kuppia voi myös pienentää.

 4. Jos rintojen kokoero on suuri, pienemmän rinnan alle voi panna irtonaisen geelityynyn. Liiveihin voidaan myös ommella tukikuppi, joka pysyy varmasti paikallaan.

Geelityynyt ja tukikupit käyvät kaikkiin rintaliivimalleihin. Sovita useampaa mallia, jotta näet, mikä sopii sinulle parhaiten.

* Vinkit antoi Marja Liisa Eronen Wiipurin Erikoiskorsettiliikkeestä.

TOSITARINA, Jenni, 39:

“OLEN RINTAVAMMAINEN”  

“Muistan hämärästi, kun olin alakouluikäinen tyttö, ja äiti vei minut terveyskeskukseen rintojeni vuoksi. Lääkäri taisi pitää häntä tärähtäneenä. Mutta varmaankin äiti näki jo siinä vaiheessa, että rintani ja koko rintakehäni oli epämuodostunut.

Olin pieni ja laiha tanssijatyttö. Kävin tanssitunneilla kuusi kertaa viikossa. En käyttänyt rintaliivejä, koska rintani olivat niin pienet.

Ne olivat hieman eriparia eivätkä erityisen kauniit, mutta silloin 1980-luvulla naisten täydelliset tissit eivät tunkeneet esiin joka puolelta. En osannut murehtia, koska en tiennyt, millaiset rintojen ”pitäisi” olla.

Sain esikoiseni parikymppisenä. En älynnyt käyttää liivejä odottaessanikaan. Rinnat repesivät raskausarville. Toinen rinta tuotti kolme kertaa enemmän maitoa ja roikkui viisi senttiä alempana kuin toinen. Oikea pysyi lähes ennallaan, mutta vasen kasvoi valtavaksi.

Keräsin rohkeuteni ja menin terveyskeskuslääkärille.

”Kyllä ne siitä palautuvat”, lääkäri sanoi. Eivät palautuneet. Totesin, että olen 23 -vuotias yksinhuoltaja, eikä minulla ole näillä tisseillä enää koskaan normaalia seksielämää.

Varasin ajan plastiikkakirurgille. Sain kuulla,että rintani ovat synnynnäisesti epämuodostuneet ja että voisin päästä leikkaukseen keskussairaalaan.

Jonotusaika olisi noin pari vuotta. En halunnut odottaa. Otin pankkilainan, jonka isäni takasi.

Pyysin plastiikkakirurgilta mahdollisimman vähän silikonia ja luonnollisen näköiset rinnat.

Leikkaus onnistui hyvin. Toinen rinta pienennettiin ja molempiin laitettiin 1,5 desin implantit. Nännit muotoiltiin uusiksi. Lääkäri ompeli oikean nännin huolimattomasti. Sen ympärille jäi paksu, röpelöinen arpi, jota häpeän. En kuitenkaan osannut reklamoida.

Kolme vuotta leikkauksen jälkeen tapasin miehen, josta tuli kumppanini 12 vuodeksi. Olin hyväksytty parisuhteessani juuri sellaisena kuin olin. Yhteiselomme päättyi muutama vuosi sitten, ja katsoin pitkästä aikaa kunnolla peiliin. Mietin, etten halua selittää uusille miehille parinkymmenen vuoden takaisia leikkauksiani – enkä hävetä rintojeni takia enää.

Lähdin plastiikkakirurgille kysyäkseni, voisiko ruman nännipihan korjata. Hän totesi, että implanttini ovat kapseloituneet ja hajoamispisteessä.

Lääkäri antoi kolme vaihtoehtoa: implanttien ympärille muodostuneiden kapseleiden avaaminen, uudet isommat implantit tai oman rasvan siirto rintoihin.

Sovimme, että ensin poistetaan vanhat implantit ja tehdään rasvansiirto. Siitä kolmen kuukauden kuluttua rinnat muotoillaan.

Maksan näistä kahdesta sairaalareissusta järkyttävän summan, yhteensä 13 000 euroa.

Mutta ei se ole kuin käytetyn auton hinta. Autolla ajaisin muutaman vuoden, mutta leikkauksien jälkeen minun ei tarvitse ajatella rintojani enää koskaan."

Lue myös:

Kommentoi »