Kauneus & Terveys

5 vinkkiä: ehkäise rintojen roikkuminen

5 vinkkiä: ehkäise rintojen roikkuminen

Miten estää rintoja roikkumasta? Katso nämä viisi parasta ehkäisykeinoa.
Teksti Iita Riihilahti
Kuvat iStock
Mainos

Rinnat laskeutuvat kaikilla, sillä niitä paikoillaan pitävät iho ja ohuet sidekudosnauhat vanhenevat. Rinnan tukirakenteet venyvät noin 1-3 millimetriä vuodessa, eli 30 vuodessa rinnat roikkuvat jopa 3-9 senttimetriä. 

1. Hanki tukevat rintaliivit

Roikkumista ei voi täydellisesti estää, mutta sitä voi hidastaa oikeanlaisilla liiveillä. Liivien pitää olla tukevat, oikeankokoiset ja rinnan malliin yhteensopivat.

- Ympärysnauhan pitää olla napakka ja kuppien tarpeeksi isot, etteivät rinnat tule ulos niistä. Usein naisilla on vääränkokoiset liivit, kertoo asiantuntija Aila Güngör Triumphilta.

Liivit kannattaa valita ammattilaisen opastuksella, jotta oikea koko löytyy. Koska rintojen koko muuttuu, liivejä pitää aina sovittaa.

- Liivit kannattaa hankkia jo nuorena, ja niiden valinnassa pitää ottaa huomioon käyttötarkoitus, sanoo Güngör.

Urheiluliivien käyttö on tärkeää treenatessa, sillä silloin rintaan kohdistuu paljon rasitusta. Liivit voivat aluksi tuntua puristavilta mutta niiden kuuluu olla napakat. Pienenkin kuppikoon rinnat liikkuvat juostessa 4 senttimetriä poispäin kehosta, joten pitkällä matkalla rintojen liike on hurja. 

- Rinnanympärysnauha saa joustaa vain noin 4-7 senttimetriä, ei yhtään enempää. Pitää huomioida myös joustamaton materiaali kupeissa ja mahdollisimman venymättömät olkaimet, opastaa myyntipäällikkö Karoliina Piirainen Shock Absorberilta.

Lue myös: 15 neuvoa rintaliivien ostoon

2. Hoida ja rasvaa rintoja

Rinnan alueelle on kehitetty hoitovoiteita, joiden tarkoituksena on ihon kollageenin aktivoiminen.

- Tärkeää on, että ihoa ei vain kosteuta, vaan mukana voiteissa on kollageenia lisääviä aineita, kertoo Sairaala Siluetin johtava hoitaja Taina Heikkinen.

Voiteilla voidaan parantaa rinnan ihoa ja ehkäistä raskausarpia. Jotkut kosmetologit tarjoavat myös kasvohoitojen tapaan rintahoitoja.

- Hoitamattomuus näkyy rinnoissa. Perimä vaikuttaa tietenkin rintojen kudostyyppiin, mutta itse pystyy vaikuttamaan moniin asioihin ehkäisevästi, sanoo Güngör. 

- Rintoja pitää kosteuttaa niin kuin muutakin ihoa. Samalla, kun kosteuttaa, oppii tuntemaan myös rintansa. Tällöin huomaa helposti, jos rintoihin ilmestyy kyhmyjä. Mahdollinen rintasyöpäkin tulee samalla huomattua nopeammin, pohtii Güngör.

Lue myös: Hoida oikein vanhenevia rintoja

3. Lopeta tupakointi

Tupakanpoltto on haitaksi iholle, ja sen vaikutukset alkavat näkyä jo 30 ikävuoden tienoilla.

- Tupakoinnin seurauksena verenkierto supistuu ja iho on hapenpuutteessa. Tämä vaikuttaa ihon elastisuuteen ja kollageenin muodostumiseen, sanoo Heikkinen.

Lue myös: 10 syytä lopettaa tupakointi

4. Vältä aurinkoa

Auringonotto kuivattaa ihoa ja vaikuttaa sekä elastisuuteen että kollageenin muodostumiseen.

- Paljaalle rinnalle ei saisi koskaan ottaa aurinkoa. Rintojen iho on niin ohut, että aurinkovoiteetkaan eivät kunnolla auta. Auringon UV-säteily hävittää rintojen ihosta kollageenia, Güngör paljastaa.

Lue myös: Turvallisesti auringossa

5. Vältä suuria painonvaihteluita

Niin kutsuttu jojo-laihdutus tai suuret painonvaihtelut venyttävät rintaa.

- Mitä suurempi rinta on, sitä enemmän siinä on rasvaa. Laihdutuksen seurauksena rinnoista häviää kiinteyttä ja rasvaa, minkä seurauksena saattaa olla riippurinnat, kertoo Güngör.

- Tällöin on tärkeää hankkia tukevat liivit, jotka edesauttavat rintojen palautumista.

Lähteet: Aila Güngör Triumphilta, Karoliina Piirainen Shock Absorberilta ja Taina Heikkinen Sairaala Siluetista.

Katso myös:

Tavoitteena painonpudotus? Maltti on valttia

Rinnat eri paria, mitä on tehtävissä?

Sofia Ruutu upeissa alusasuissa 

Julkaistu: 4.5.2016