Turvallisesti auringossa

Turvallisesti auringossa
Ihana aurinko tuo iloa ja lämmittää. Mutta milloin ja miten auringon paahteelta tulee suojautua?
Julkaistu 26.5.2011

KUN UV-INDEKSI ON 3 TAI YLI UV-indeksi kertoo tarkkaan, milloin ja missä pitää suojautua. Kun indeksi on 3–5, auringon säteily on haitallista ja siltä pitää suojautua. Etelä-Suomessa indeksi nousee yli kolmen yleensä toukokuussa. Ilmatieteen laitoksen sivuilta voi tarkistaa indeksin, tilata ennusteen kännykkään ja lukea UV-säteilystä ja suojautumisesta.

ALKUKESÄLLÄ Iho palaa herkimmin, kun se ei ole sopeutunut paahteeseen. Palaminen on epätodennäköisempää, jos aurinkoon totuttelee vähitellen ja antaa ihon ruskettua aurinkovoiteilla suojattuna. Rusketus on elimistön keino yrittää estää vahingollisten säteiden pääsyä syvälle ihoon. Rusketus ei kuitenkaan korvaa muuta suojaa, sillä se vastaa kertoimeksi muutettuna lukua neljä.

KESKIPÄIVÄLLÄ Puolet koko kesäpäivän säteilystä tulee kello 11–15. Silloin tulisi pysytellä varjossa. Mitä lyhyemmäksi oma varjo muuttuu, sen vaarallisempaa paahteessa oleskelu on. Pilvet suodattavat valoa, mutta eivät muuta UV-säteitä vähemmän haitallisiksi. Jopa 90 prosenttia UV-säteilystä läpäisee ohuen pilven.

RANNALLA Vesi ja hiekka heijastavat UV-säteitä niin, että säteilyannos lisääntyy rannalla ja vedessä peuhatessa noin 20 prosenttia. Rannalla on tärkeää käyttää korkeita suojakertoimia. Myös muut heijastavat pinnat, kuten vaalea seinä, heijastavat säteilyä. Paikallaan ja makuulla säteilyä saa enemmän kuin liikkeessä tai pystyasennossa.

Miten suojautua? 

VAATTEILLA Mitä tiiviimpi ja tummempi kangas, sitä parempi suoja. Tavallisen t-paidan kerroin on noin viisi, mutta parhaan suojan saa pukeutumalla UV-suojavaatteisiin. Suojan tason voi tarkistaa jo yleisesti käytössä olevasta UPF-arvosta (Ultraviolet Protection Factor), jota voi verrata voiteiden suojakertoimeen. UPF kertoo, kuinka monta kertaa vaate pidentää ihon omaa suoja-aikaa. Standardista riippuen vaatteiden suoja-arvo on testattu joko uutena tai venytettynä ja kuluneena. UV-suojavaatteita on saatavana, erityisesti lapsille, useista vaateliikkeistä sekä joistain apteekeista ja nettikaupoista.

SUOJAVOITEELLA Aurinkovoiteet varjelevat ihoa tehokkaasti palamiselta, kun niitä käytetään tarpeeksi paljon ja lisätään parin tunnin välein. Suojakerroin, lyhennettynä SK tai SPF, kertoo kuinka monta kertaa kauemmin auringossa voi palamatta oleskella, kun voidetta on levitetty iholle kaksi milligrammaa neliösenttiä kohden. Tämä tarkoittaa, että aikuinen tarvitsee vartalon kertavoiteluun 30–40 milligrammaa voidetta eli noin kourallisen. Jos voidetta käyttää puolet suositeltavasta määrästä, sen kerroin heikkenee huomattavasti. Jos normaalisti palat kymmenessä minuutissa, voit oleskella auringossa suojakertoimen 20 voiteella voideltuna kolme tuntia ja 20 minuuttia. Ja tämä vain, jos et ole hikoillut tai pyyhkinyt voidetta pois. Tavallisesta 200 ml:n voidepurkista riittää aurinkovoidetta noin kuuteen voiteluun.

AURINKOLAISEILLA JA HATUILLA UV-säteet ovat ihon lisäksi haitallisia myös silmille. Säteet vanhentavat silmiä ennenaikaisesti, voivat aiheuttaa lumisokeutta sekä edesauttaa harmaakaihin ja ikänäön kehittymistä. Laadukkaat aurinkolasit suodattavat näkyvän valon lisäksi sekä UVA- että UVB-säteitä. Mitä isommat linssit, sitä paremmin ne suojaavat. Hattu on myös hyvä pitää päässä aina, kun porottaa. Se suojaa auringonpistokselta.

IHOA HOITAMALLA Auringonoton jälkeinen ihonhoito on osa suojautumista. Kun iho on rauhoitettu ja kosteutettu, se kestää aurinkoa paremmin. Erityisten after sun -tuotteiden ohella myös muut rauhoittavia ja kosteuttavia aineita sisältävät pesuaineet ja hoitotuotteet toimivat tarkoitukseen loistavasti. 

Kommentoi »