Kauneus & Terveys

Koolla on väliä: 15 neuvoa rintaliivien ostoon

Koolla on väliä: 15 neuvoa rintaliivien ostoon

Näillä neuvoilla löydät oikeankokoiset rintaliivit.
Teksti Kaisa Virtanen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

1. Liivien oikeaa kokoa varten tarvitaan kaksi mittaa: rintojen korkeimmalta kohdalta ja rintojen alta. Koska suomalaiset ostavat liivejä harvoin, vain 1,8 liivit vuodessa, kannattaa koko mittauttaa joka kerta.

2. Kokeile rinnakkaiskokoa. Jos kokosi on yleensä B75, myös liivit kokoa C70 tai A80 voivat istua hyvin.

3. Muista, että vaikka painosi ei olisi muuttunut, rintojen koko voi vaihdella kuukauden eri päivinä. Tämä johtuu kuukautiskierrosta. Myös raskaus ja imetys muuttavat rintojen kokoa. Imetyksen jälkeen rinnat pienenevät ratkaisevasti. Vaihdevuosien alussa elimistöön kerääntyy nestettä, ja rintojen koko muuttuu. Koon jojottelu jatkuu vuosien karttuessa.

4. Älä luota pelkkään kokomerkintään. Saman valmistajan erimalliset liivit voivat olla erikokoiset kuin toiset.

5. Älä osta liivejä sovittamatta.

6. Jos rintaliivit ovat oikeaa kokoa ja mallia, ne eivät paina. Liivien pitää istua napakasti. Alareunan alle saa mahtua vain kaksi sormea.

7. Liivit eivät saa roikkua olkainten varassa, eivätkä olkaimet saa jättää olkapäihin ikäviä painaumia.

8. Jos liivit ovat sinulle sopivat, rinnat pysyvät liikkuessakin kupeissa eikä niihin jää tyhjää. Rinnat eivät valahda liivien alapuolelle, vaikka nostaisit kädet ylös.

9. Liivien keskikohdan pitää istua napakasti vartaloa vasten, takakappaleen pysyä suorassa linjassa ja olkaimien olla paikoillaan. Rintojen korkein kohta asettuu olkapään ja kyynärtaipeen puoliväliin.

10. Jos selkäkappale nousee ylös, ympärysmitta on liian suuri. Kokeile pienempää kokoa.

11. Jos olkaimet valuvat alas, ympärysmitta on liian suuri. Jos liivit tuntuvat liian napakoilta, voi kyse olla liian lyhyiksi säädetyistä olkaimista tai olkaimet ovat liian sivussa hartioidesi leveyteen nähden. Muuta olkainten pituutta tai kokeile mallia, jossa olkaimet menevät ristiin tai ovat lähempänä kaulaa.

12. Jos kaarituki painaa kainaloa, kuppi on liian iso tai vääränmallinen. Jos kaarituki painaa rintoja, kuppi on liian pieni. Kokeile oikeaa kokoa tai toista mallia.

13. Jos rinnat pursuavat kupeista, kupit ovat liian pienet. Ota isompi kuppikoko.

14. Jos kuppeihin jää tyhjää, kupit ovat liian suuret. Ota pienempi kuppikoko tai toinen malli.

15. Jos toiseen kuppiin jää tyhjää, laita pienemmän rinnan kuppiin lisätäyte, joita liiviliikkeet myyvät.

Julkaistu: 29.12.2014