Vanhenevat rinnat ja oikea hoito

Vanhenevat rinnat ja oikea hoito
Kudos muuttuu, iho veltostuu ja rinnat laskeutuvat. Hoida vanhenevia rintoja ja valitse liivit oikein.
Julkaistu 6.10.2014

Rinnat vanhenevat – väistämättä. Ne valuvat kohti napaa, pehmenevät ja veltostuvat.

– Sidekudos heikkenee ja painovoima vetää rintoja alaspäin, naistentautien erikoislääkäri ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila kuvailee.

Muutokset tapahtuvat hitaasti vuosien kuluessa. Aluksi rinnassa on paljon rauhaskudosta. Sen takia nuoren naisen rinnat tuntuvat tiiviiltä ja ryynimäisiltä. Rinnat alkavat kuitenkin muuttua jo ennen naisen 30:tta syntymäpäivää. Sidekudoksen rakenne heikkenee, ja rinnat venyvät.

Keski-ikäisen naisen rinnoissa voi olla epätasaisuutta ja myhkyröitä, jotka saattavat tuntua arkuutena tai kipuna ennen kuukautisia. Tämä mastopatia johtuu rauhasten ja sidekudoksen tiivistymisestä. Pikkuhiljaa aika muovaa rintoja. Rauhaskudos ja maitotiehyet surkastuvat. Nyt rinta koostuu pääosin rasvasta. Yli 55-vuotiaiden naisten rinnat ovat jo kauttaaltaan pehmeät ja aiempaa löysemmät.

Raskaudet, imetykset ja painonvaihtelut näkyvät rinnoissa

Mitä suurempia koon vaihteluita rinnat kokevat, sitä helpommin niihin jää pysyvät jäljet.Rupsahtaminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Suurin merkitys on sittenkin perimällä.

– On iäkkäitä naisia ja monen lapsen äitejä, joilla on hyvin napakat rinnat, ja toisaalta nuoria naisia, joiden rintakudos on jo veltostunut, Brusila sanoo.

Meille naisille annetuissa kudoksissa on siis eroja. Toisille repeää raskausarpia pienestäkin painonnoususta, toisten iho säilyy juovattomana usean raskauden jälkeen. Naishormoni estrogeeni sysää tytön rinnat kasvuun, mutta sillä on merkitystä myös ikääntyessä.

Vaihdevuosissa estrogeenin määrä naisen kehossa vähenee. Se veltostaa rintoja. Brusilan mukaan mammografiakuvista huomaa, kuinka hormonikorvaushoitoa käyttävän naisen rinnat ovat tiiviimmät. Koska vanhemmiten rinnoissa on enemmän rasvakudosta, lihominen ja laihtuminen näkyvät niissä aiempaa nopeammin.

– Moni nainen on sanonut, ettei tarvitse montaakaan kiloa lähteä, kun rinnatkin lähtevät, Brusila kertoo.

Rintojen ja dekolteen iho on ohut ja kovalla koetuksella

Elämäntavat näkyvät rinnoissa lopulta.

– Tärkeintä on pitää nuoresta asti oikeankokoisia ja -mallisia rintaliivejä, myyntiedustaja ja kouluttaja Aila Güngör Triumphilta sanoo.

Rinta tarvitsee tukea, koska siinä ei ole lihasta. Rinta riippuu pelkän sidekudoksen varassa. Jos ei käytä rintaliivejä, rinnat voivat laskeutua jo parikymppisenä. Öisin rintaliivejä on silti turha käyttää Se ei estä rintojen laskeutumista. Sen sijaan rintojen ihon on hyvä päästä tuulettumaan ja rinnan lepäämään.

Tupakointi on rinnoille haitallista. Se vähentää estrogeenin määrää elimistössä ja heikentää verenkiertoa. Siksi tupakoijan rintojen ihon kimmoisuus voi huonontua ja väri harmaantua. Tupakointi lisää myös riskiä sairastua rintasyöpään.

Aurinko on rintojen vihollinen

– Jos on ottanut paljon aurinkoa yläosattomissa, koko rinta voi olla ikääntyessä ryppyinen, Güngör kertoo. Hän neuvoo hoitamaan ja kosteuttamaan rintojen ihoa. Rinnatkin pitävät rasvaamisesta! Se kannattaa aloittaa samaan aikaan, kun hankkii ensimmäiset rintaliivit.

Moni nainen kasvaa sinuiksi rintojensa kanssa iän myötä

Güngör on nähnyt, kuinka naiset rintaliivikaupan sovituskopissa suhtautuvat veltostuvaan kaksikkoonsa armeliaasti ja huumorillakin. “Katsopas, en ole niin nuorekas kuin ennen.” Ikä ei silti automaattisesti tuo apua, jos rinnat ovat naiselle kipeä kohta. Ne ovat näkyvä osa naisen vartaloa ja esillä muidenkin katseille. Siksi rintojen vanheneminen voi olla uusi ahdistus.

– Riippuu naisesta, pystyykö hän iän myötä hyväksymään helpommin vartalonsa epätäydellisyyden. Maailma on hirveän ulkonäkökeskeinen. Siksi jotkut asettavat itselleen ja muille ihan kohtuuttomia vaatimuksia, Brusila sanoo.

Rintarauhanen on eroottinen

Parisuhteessa saatu hyväksyntä on tärkeää.

– Olen joskus kuullut, että puoliso on kommentoinut rumasti rintoja. Se on henkistä väkivaltaa. Jokainen ansaitsee olla arvostettu parisuhteessaan. Rinnat ovat monelle naiselle tärkeä osa seksuaalisuutta. Jos rinnat ovat nuorena antaneet seksuaalista mielihyvää, niin ne antavat vanhanakin. Usein rinnat kuitenkin vaativat kosketusta ja stimulaatiota aiempaa pidemmän ajan.

– Rintarauhanen on herkkä ja eroottinen elin huolimatta siitä, riippuuko se vai ei, Brusila sanoo.

Tutki rintoja säännöllisesti

Se on ikääntyessä entistäkin tärkeämpää. Rintasyövän lisäksi rintoihin voi tulla hyvänlaatuisia kasvaimia. Yli viisikymppisten rinnat kuvataan mammografiassa kahden vuoden välein.

– Se hyvä puoli ikääntymisessä on, että kun rinnan tiiviys vähenee, mammografia muuttuu vähemmän kivuliaaksi.

Brusilan mukaan vanhemmiten kannattaa iloita, jos rinnat pysyvät terveinä.

– Toivoisin, että naiset arvostaisivat rintojaan.

“Rinta on eroottinen elin huolimatta siitä, riippuuko se vai ei.” Lähteenä myös Anu Ihme & Satu Rainto: Naisen terveys (Edita 2008).

Näin tutkit rintasi oikein

Rintasyöpä yleistyy iän myötä. 75% rintasyövistä todetaan yli 50-vuotialla.Aloita katsomalla itseäsi ja rintojasi alasti peilistä. Pidä ensin kädet sivuilla, nosta ne sitten ylös. Onko rintojen muoto muuttunut, jokin kohta vetäytynyt sisään tai onko turvotusta? Entä huomaatko ihon rakenteessa tai värissä muutoksia?

  • Tunnustele rinnat kädellä sekä istuen että makuultaan. Ne voi tutkia vaikka saunomisen yhteydessä. Saippuoi kädet, jotta ne liukuvat hyvin iholla. Liu’uta kättä sormet suorina napakasti rinnan yli eri puolilta. Jos rinnassa on kovettuma, se tuntuu käden ja rintakehän tai kylkiluiden välissä.
  • Tarkista, ettei nännien muoto ole muuttunut eikä niissä ole haavaumia.
  • Tunnustele lopuksi kainalot. Joskus rintasyöpä voi suurentaa imusolmukkeita.
  • Rinnat kannattaa tutkia ainakin muutaman kerran vuodessa. Jos sinun on vaikea muistaa sitä, ota tavaksi tutkia rinnat aina kuukautisten jälkeen, jolloin ne ovat pehmeimmillään. Kun kuukautiset loppuvat, kirjaa asiasta muistutus kalenteriin.
  • Jos huomaat jotain epätavallista, ota yhteyttä lääkäriin.

Asiantuntijana naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila.

Kommentoi »