Kauneus & Terveys

Pienistä rinnoista on paljon hyötyä - 41 % haluaa silti isommat

Pienistä rinnoista on paljon hyötyä - 41 % haluaa silti isommat
Pienistä rinnoista on paljon terveyshyötyjä. Moni haluaa silti isommat, epätodelliset "ihannerinnat".
Kuvat Fotolia

Kaikkien rinnat ovat aluksi pienet. Mutta kun toisten rinnat pyöristyvät vuosi vuodelta jättäen rintaliivit pieniksi, toisilla kasvu loppuu niihin ensimmäisiin AA-kuppeihin.

Pienet rinnat ovat ihan yhtä hyvät kuin isommat sisarensa. Niillä on samanlainen osa naisen seksuaalisuudessa ja äitiydessä: ne kiihottuvat kosketuksesta ja tuottavat maitoa vauvalle. Toisaalta pienirintaisen ei tarvitse kärsiä ison poven aiheuttamista niska-hartiasäryistä. Erityisesti hoikilla pienirintaisilla riski saada rintasyöpä on pienempi.

Rintojen kehittymiseen vaikuttavat perintötekijät ja hormonit. Joillakin rinnat alkavat kasvaa jo ennen 9-vuotissyntymäpäivää, toisilla vasta 14-vuotiaana. Tavallisesti tyttöjen murrosiän fyysinen kehitys kestää neljä vuotta.

Joskus pieniksi jäävissä rinnoissa on kehityshäiriö. Rinnat voivat olla alikehittyneet, selvästi erikokoiset tai tubulaariset eli putkimaiset. Joskus harvoin rinnat, rintalihas tai koko rintakehä jää kokonaan kehittymättä. Tarkkaa syytä kehityshäiriöihin ei usein tiedetä.

Joka toinen on tyytymätön pieniin rintoihinsa 

Joka toinen suomalainen nainen on tyytymätön rintoihinsa, selvisi psykologian tohtori Monica Ålgarsin väitöstutkimuksessa. Siihen vastasi 6 200 iältään 18–49-vuotiasta naista. Tyytymättömyyttä kokivat kaiken ikäiset.

Erityisesti liian pieniksi koetut rinnat olivat arka paikka. 41 prosenttia naisista toivoi suurempia rintoja mutta vain 13 prosenttia pienempiä.

Ålgars uskoo, että naisten tyytymättömyys juontaa ihannerintojen ja todellisuuden ristiriidasta.

– Aika harvan naisen rinnat vastaavat nykyistä ihannetta täydellisen symmetrisistä, pyöreistä, kiinteistä ja tarpeeksi isoista rinnoista. Tämä ideaali on naisille rankka, Ålgars sanoo.

Tyytymättömyys voi juontaa myös nuoruuden kokemuksista. Rintojen kasvu näkyy murrosiän muutoksista selvimmin ulospäin, ja moni tyttö on joutunut kuulemaan nimittelyä rinnoistaan.

– Se, missä iässä tytön fyysinen kehitys naiseksi alkaa, vaikuttaa paljon siihen, miten tyttö suhtautuu itseensä, sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo.

Jos rinnat alkavat kasvaa hyvin varhain, tytön voi olla vaikea sopeutua muutokseen. Hän voi hävetä rintojaan ja piilotella niitä isojen vaatteiden alle. Toisaalta jos rintoja ei näy vielä yläasteen puolivälissä, tyttö voi ahdistua.

Rintojen koko ei välttämättä vaikuta siihen, miten tytöt itseensä suhtautuvat.

– Herkässä murrosiässä on pikemminkin haavoittavaa, jos tuntee olevansa erilainen kuin muut, Pajamäki toteaa.

Nuorilla naisilla voi olla paljon ulkonäköpaineita, ja odotukset omasta ulkonäöstä ovat usein epärealistisia.

– Nuorille pitää kertoa, että musiikkivideoiden ja lehtien tähdet ovat usein leikeltyjä tai kuvat käsiteltyjä. Aikuisten pitää välttää oman vartalonsa mollaamista. Jos äiti on jatkuvasti laihdutuskuurilla ja valittelee vartalonsa virheitä, tytär voi oppia suhtautumaan kehoonsa kielteiseksi, Pajamäki sanoo.

Henkinen kärsimys rinnoista 

Tyytymättömyys voi haitata elämää. Kun ylisuuret rinnat tuntuvat niskan ja hartioiden särkyinä, pienirintainen kärsii henkisesti. Hän saattaa vältellä uimahalleja, liikuntapaikkojen pukuhuoneita ja kaveriporukan mökkisaunaa, koska arastelee näyttäytyä paljastavissa vaatteissa tai alasti.

– Vaikka fyysisiä vaivoja ei olisi, rinnoista voi olla psyykkistä ja esteettistä haittaa. Jos nainen kokee rinnat häiritsevän pieniksi, henkinen toimintakyky voi heikentyä. Stressiä voi olla vaikea kestää. Ihan arkipäiväiset vastoinkäymiset voivat tuntua isoilta ja rasittavilta, sanoo plastiikkakirurgi, ylilääkäri Kai Saariniemi Vaasan keskussairaalasta.

Hän oli vastikään mukana tekemässä tutkimusta siitä, miten rintojen suurentaminen vaikuttaa elämänlaatuun. Mukana oli 79 silikoni-implantit ottanutta suomalaisnaista.

– Leikkauksen jälkeen naisten masennukseen ja ahdistukseen viittaava henkinen rasitus väheni merkittävästi. Itsetunto ja tyytyväisyys omaan kehoon paranivat. Myös riski sairastua syömishäiriöön väheni.

Saariniemen mukaan rintansa suurennuttaneita naisia syyllistetään ja leimataan helposti. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että leikkaus voi parantaa toimintakykyä.

Suurin osa pienirintaisista naisista hyväksyy rintansa. Toissa vuonna yksityiset sairaalat tekivät oman ilmoituksensa mukaan vajaat 200 rintojen suurennusleikkausta, sitä edeltävänä vuonna 140. Luvuissa voi olla mukana myös rintasyövän jälkeen tehtyjä korjauksia.Julkisessa sairaanhoidossa suurennusleikkaukseen voi päästä, jos rinnoissa on selvä kehityshäiriö. Tilastoja ei ole, mutta suurennusleikkauksia tehdään huomattavasti vähemmän kuin yksityisellä puolella.

Isommat rinnat leikkauksella? 

Rinnat voi leikata suuremmiksi eri tavoilla.

Eniten käytetään silikoni-implantteja, mutta rinnat voi muotoilla myös suolaliuosta sisältävillä implanteilla tai siirtämällä rasvaa muualta vartalosta rintoihin.

Rasvansiirron suosio on viime vuosina kasvanut. Jos nainen on hoikka, omaa rasvaa ei välttämättä ole siirrettäväksi.

Suomessa rintojaan suurentavat naiset ovat keskimäärin yli kolmikymppisiä.

– Keskimäärin rintoihin laitetaan täytettä kolme desilitraa, plastiikkakirurgi Kai Saariniemi kertoo. Se tarkoittaa, että kuppikoko on leikkauksen jälkeen C tai D.

Suurennusleikkaus tehdään sairaalassa tavallisimmin nukutuksessa. Yleensä rinnat täytetään rinnanaluspoimun kautta.

Leikkauksessa on aina riskejä, kuten veritulppa.

Joskus keho reagoi vieraaseen aineeseen ja implantin ympärille tulee arpikapselikurouma. Silloin rinta voi kovettua, tuntua kivuliaalta ja näyttää epänormaalilta.

Vakavimmillaan vaivat vaativat uusintaleikkauksen.

Rasvansiirrossa ei ole silikoni-implantteihin liittyviä haittoja, mutta koska rasvaa voidaan siirtää kerralla vain tietty määrä, leikkauksia saatetaan tarvita kolmekin.

Suurennusleikkauksen hinta vaihtelee noin 4 000 eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Suurennukseen ryhtyvän kannattaa muistaa, että leikatutkaan rinnat eivät säily samanlaisina vuosikymmeniä.

Eroon rintatraumasta 

 • Ymmärrä, ettei rinnoistasi tule täydellisiä: muoto, raskausarvet tai koko ei muutu itsestään. Pyri sopuun rintojesi kanssa. Ne ovat ehkä vaillinaiset mutta silti hyvät.
 • Huomioi rintasi hyvällä tavalla. Osta kauniit rintaliivit ja rasvaa ja hoida rintojasi. Huomaa, että omakin kosketus voi tuntua mukavalta.
 • Älä vertaa itseäsi mainosten tai lehtijuttujen malleihin. Käy vaikka uimahallissa katsomassa, kuinka erilaisia kauniita naisia on.
 • Harjoittele itsesi hyväksymistä. Katso itseäsi alasti peilistä tuomitsematta. Kehu itseäsi. Sano, että olet hyvä juuri näin.
 • Keskity siihen, mikä sinussa on kaunista. Jos rinnat eivät sinua miellytä, huomaa muuta kaunista: "Sääreni ovat upeat!"
 • Pelkäätkö, ettei uusi kumppanisi enää halua sinua, jos hän näkee rintasi? Puhu asiasta hänen kanssaan. Seksielämä usein kärsii, jos häpeät rintojesi näyttämistä tai koet, että ne eivät ole kyllin hyvät kosketeltaviksi. Luota siihen, että rakkaasi on tosissaan, kun hän sanoo pitävänsä rinnoistasi.
 • Onko tyytymättömyys rintoihin vain osa laajempaa tyytymättömyyttä? Seksuaaliterapiassa voit harjoitella hyväksyntää yksin tai kumppanisi kanssa ja saada uusia ajattelu- ja käyttäytymismalleja.
 • Muutokset vievät aikaa. Pienikin edistysaskel on hyvästä. Muista rasvata ja hoitaa pientenkin rintojen ihoa!

Vinkit pienirintaisen liiviostoksille

 • Pienikin rinta venyy ja tarvitsee siksi rintaliivien tukea.
 • Mittaa ensin oikea koko: rinnan alta ympärysmitta ja rintojen päältä kuppikoko. Mittojen pitää olla napakat. Ei kannata ajatella, että "olen aina ollut kokoa 70A". Rintojen koko voi muuttua, ja toisaalta eri valmistajien koissa on eroa.
 • Kokeile eri malleja. Push-up-liivit eivät välttämättä istu, jos olet imettänyt ja rinnat ovat laskeutuneet. Kupin yläosaan saattaa jäädä tyhjää. On tärkeää, että pienikin rinta täyttää kupin.
 • Jos liivi on vääränkokoinen tai -mallinen, kaarituet saattavat painaa hoikan pienirintaisen rintakehää. Etsi liivit, joissa on leveät kaarituet ja korkeat pisaranmalliset kupit.
 • Moni pienirintainen suosii povea kohottavia topattuja liivejä. Muotoutuvasta kuiturakeesta tehty toppaus nostaa rintaa siitä, mistä on tarve. Myös geelillä topatut liivit istuvat monille.
 • Etenkin maailmalla on muodikasta käyttää toppaamattomia liivejä rintojen koosta välittämättä. Ohuesta kankaasta ommellut liivit eivät kuitenkaan aina istu kauniisti pienen rinnan päälle. Tarkista, ettei kangas rypyty niin, että se näkyy vaatteiden läpi.
 • Mieti, mihin tarkoitukseen olet rintaliivejä hankkimassa: arkeen, juhlaan vai urheiluun. Pienetkin rinnat tarvitsevat tukea liikkuessa.

Vinkit antoi Silja Salmenkallio Funky Ladysta.

Julkaistu: 6.10.2014
Kommentoi »