Terve.fi

Anoreksia vaikutti rintoihin

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 6.3.2017

Kysymys:

Olen 18-vuotias nuori nainen. Painan 60 kiloa ja olen 163 senttimetriä pitkä eli normaalimitoissa.13-vuotiaana sairastin lievän, noin vuoden kestäneen anoreksian. Se vaikutti fyysiseen kehitykseeni. Pituuskasvuni pysähtyi joksikin aikaa, ja kuukautiseni alkoivat vasta, kun olin 16-vuotias. Rintani eivät ole edelleenkään kehittyneet, vaikka painoni on ollut jo pitkään täysin normaali. 

Jos aloittaisin e-pillereiden käytön, voisivatko rintani vielä kasvaa? Voisivatko ne tulla samaan kokoon, joissa ne mahdollisesti olisivat ilman kasvuvaiheessa sairastamaani anoreksiaa? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Murrosiän normaali eteneminen ja fyysinen kasvu tytöstä naiseksi vaativat aivojen hypo­talamuksen, aivolisäkkeen ja munasarjojen välistä tarkasti säädeltyä yhteistoimintaa. Tämän seurauksena munasarjat erittävät naishormonia eli estrogeenia. Sen vaikutuksesta rintarauhaset ja kohtu kasvavat ja vähitellen kohdun limakalvo paksuuntuu. Kuukautisissa tämä limakalvo vuotaa pois. Anoreksiaan sairastuminen lamaa hormo­naalisen säätely­järjestelmän. Silloin estrogeenia ei erity, ja murros­iän eteneminen voi pysähtyä joko tilapäisesti tai ­pysyvästi.

Sinun kohdallasi syömishäiriö oli ­onneksi melko ­lyhytkestoinen, ja siitä toipumisen jälkeen murrosikä on jatkunut. Rintojen kehitys pienen tytön rinnasta kypsäksi aikuisen naisen rinnaksi kestää noin viisi vuotta. Normaalisti muutos alkaa ennen kuukautisten alkua. Kehitys jatkuu vielä ainakin kahden vuoden ajan kuukautiskierron käynnistymisen jälkeen.

Säännöllisessä kuukautiskierrossa naishormonin ­määrä riittää rintojen kehittymiseen eikä e-pillereiden käyttö sellaisissa tapauksissa edistä rintojen kasvua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.