Terve.fi

Tyttöjen aikainen murrosikä ja rintojen kehittyminen yhteydessä masennukseen

Tyttöjen aikainen murrosikä ja rintojen kehittyminen yhteydessä masennukseen

Tytöillä, joiden murrosikä alkaa ja joiden rinnat kehittyvät muita aikaisemmin, on suurempi riski sairastua masennukseen, kiinalaistutkimuksessa kerrotaan.
Teksti Noora Takamäki
Mainos

Tytöillä, joiden murrosikä alkaa ja joiden rinnat kehittyvät muita aikaisemmin, on suurempi riski sairastua masennukseen, kiinalaistutkimuksessa kerrotaan.

Aikainen murrosikä lisää tyttöjen masennusriskiä

Poikien osalta sukupuolielinten kehittymisellä ei ollut vaikutusta masennuksen esiintymiseen.

Sen sijaan tytöillä jokainen lisävuosi ennen rintojen kehittymistä vähensi masennuksen riskiä 17 prosentilla. Toisin sanoen tytöillä, joiden murrosikä alkaa muita ikätovereita aikaisemmin, on muita suurempi riski sairastua nuoruudessaan masennukseen.

Tutkijat analysoivat lähes 5 800 vuonna 1997 syntyneen hongkongilaisnuoren tilastoja murrosiän alkamisesta ja nuoruusiän masennuksesta. Tutkimusaineisto kerättiin, kun nuoret olivat keskimäärin 14-vuotiaita.

Tytöille kehitys luo paineita olla aikuinen

– Tyttöjen rintojen kehitys on paljon selvempää kuin poikien sukupuolielinten kehittyminen, tutkija Mary Schoolig Hongkongin yliopistolta kertoo Medscapelle.

– Aikuismaisen ulkomuodon kehittyminen voi luoda tytöille paineita olla aikuinen. Näihin vaatimuksiin he eivät aina osaa vastata, Schooling jatkaa.

Tutkimuksessa ei selvitetty sitä, millaisessa elämäntilanteessa nuoret olivat murrosiän alkaessa ja mahdollisten masennusoireiden ilmetessä.

– Vaikka nyt toteutettu analyysi olekaan aukoton, on se kuitenkin linjassa aiemmin aiheesta tehtyjen tutkimusten kanssa, lääkäri sekä lastentautien ja psykologian tutkijat Carolyn McCarty Washingtonin yliopistolta arvioi. McCarty ei itse osallistunut tutkimuksen tekemiseen.

Pojille fyysiset muutokset myönteinen asia

Tutkimuksessa havaittiin, että hongkongilaistyttöjen rintojen kehitys alkaa keskimäärin 9-vuotiaana ja häpykarvoitusta alkaa ilmetä hieman ennen 11 vuoden ikää.

Pojilla sukupuolielimet alkavat kehittyä suunnilleen 11-vuotiaana ja häpykarvoitus 12-vuotiaana.

McCartyn arvion mukaan murrosikä ja varsinkin sen tuomat fyysiset muutokset ovat pojille myönteinen asia. Samoin se on laajasti hyväksyttyä poikien keskuudessa, mikä selittää sitä, ettei mahdollinen aikainen murrosikä aiheuta pojille masennusriskin kasvua.

Kulttuuritekijöiden vaikutus mahdollinen

Masennuksen kehittymiseen vaikuttaa myös ympäristö. Onkin mahdollista, etteivät samat asiat päde muualla maailmassa, koska erilaiset kulttuuriset vaatimukset voivat osaltaan vaikuttaa nuorten masennuksen kehittymiseen.

Hongkongilaisnuorten murrosiän kehitys tapahtui kuitenkin samaan aikaan kuin muuallakin maailmassa. Tyttöjen murrosikä alkaa keskimäärin 8- ja poikien 9-vuotiaana.

Murrosiän alkuun ei voi vaikuttaa, mutta ylipainon on todettu aikaistavan sen alkua nimenomaan tytöillä. Myös siitä syystä lapsen painon tarkkailu kannattaa.

Lähteet:

Medscape

Pediatrics

Lue myös:

Murrosikä: tytöstä nuoreksi naiseksi

15 asiaa, jotka olisi hyvä sanoa teinille joka päivä

Julkaistu: 4.6.2016