Terve.fi

Kohonnut rintalasta

LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Timo Pakkanen
Julkaistu 10.8.2016

Kysymys:

Hei! Olen 26 v. nainen ja minulla on kohonnut rintalasta (pectus carinatum). Rintani ovat pienet, eli ne eivät peitä epämuodostumaa ja erityisesti vasen rinta on oudon mallinen koska rintalasta kaartuu ikään kuin sen puolelle.

Asia häiritsee minua todella paljon, ja kysyisinkin voiko epämuodostumaa korjata taikka yrittää piilottaa mitenkään esim. rintoja suurentamalla? Tehdäänkö tällaisia leikkauksia vain yksityisellä puolella? Jäisivätköhän kaikki kustannukset itselle maksettavaksi? Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Lievät rintakehän muotovariaatiot ovat varsin yleisiä. Mikäli kyseessä on huomattava kuopparinta tai asymmetria käytetään usein potilaan mittojen mukaan tehtyä implanttia korjaamaan tilannetta. Sen sijaan pectus carinatumin eli kananrinnan korjaaminen on hankalampaa.

Rintaimplantti voi peittää osin muutosta, mutta rinta pyrkii implantin mukana kääntymään ulospäin, koska alla oleva rintaranka on kalteva. Samoin hyvän muodon saavuttaminen pelkän implantin avulla voi olla haasteellista. Tällöin voimme käyttää apuna mm. oman rasvan siirtoa ja/tai rinnan muodonkorjausleikkausta.

Pääsääntöisesti lievät muotovariaatiot (=ei toiminnallista haittaa) jäävät täysin itselle kustannettaviksi ja niitä tehdään vain yksityispuolella. Asia kannattaa kuitenkin ensin arvioida plastiikkakirurgin vastaanotolla, jolloin saat informaation liittyen toimenpidevaihtoehtoihin, toipumiseen ja riskeihin sekä suunnitelman tarkan kustannusarvion.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.