Terve.fi

Pitäisikö mennä mammografiaan omakustanteisesti?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 20.2.2017

Kysymys:

Täytän pian 40 vuotta ja olen alkanut miettiä terveyttäni. Tunnustelen rintani säännöllisesti mutta pohdin myös, kannattaisiko minun varmuuden vuoksi käydä oma kustanteisesti mammografiassa. En kuulu seulontojen piiriin vielä kymmeneen vuoteen. Kuinka usein rinnat on hyvä tutkia itse, entä gynekologilla? Onko merkitystä, onko synnyttänyt vai ei?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mammografiassa pyritään löytämään rintasyöpä varhaisessa vaiheessa. Se on naisten yleisin syöpäsairaus: siihen sairastuu vuosittain noin 4 000 suomalaista naista ja syöpä yleistyy iän myötä. Alle 40-vuotiaalla naisella se on harvinainen. Terveelle nuoremmalle naiselle riittää se, että tunnustelee itse rintojaan. Kun käy säännöllisesti gynekologilla, rinnat tutkitaan myös vastaanotolla. Mikäli kyhmy löytyy, jatkotutkimuksena tehdään ultraääni, mammografia ja tarvittaessa otetaan kyhmystä neulanäyte. Mahdolliset raskaudet ja synnytykset eivät tähän vaikuta.

Kaikki 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan maksuttomaan valtakunnalliseen mammografiaseulontaan kahden vuoden välein. Tätä nuoremmille naisille ei suositella rutiininomaista rintojen kuvantamista, mutta yksilöllisiä poikkeuksia tehdään. Mikäli naisen lähisukulaisilla on esiintynyt rintasyöpää nuorena, kuvantamistutkimukset aloitetaan ­valtakunnallista seulontaa aiemmin. Yleensä tutkimuksiin mennään kaksi vuotta nuorempana kuin nuorin ­sukulainen on ollut sairastuessaan.

Hoidon kannalta olennaista on, että kasvain havaitaan ajoissa. Jokaisen naisen kannattaakin tutkia rintojaan ­joka kuukausi. Paras aika tutkia rintoja on kuukautisten jälkeen. Silloin kudos on pehmeää ja mahdolliset muutokset havaitsee helpommin. Kaikki kyhmyt eivät ole vaarallisia, mutta niiden laatu pitää tarkistuttaa lääkärillä.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.