Terveys

Näin tutkit rintasi

Jokaisen naisen kannattaa tutkia rintansa kerran kuukaudessa, 1–2 viikkoa kuukautisten alkamisesta, jolloin rintakudos on pehmeimmillään. Oleellista on huomata rin­tojen symmetrian, ihon ja rakenteen muutokset, jotka saattavat vaatia lääkärin tutkimuksia.

Teksti Tea Malms
Kuvat Kuvapörssi Oy, Jupiterimages
7.10.2009

Rintojen omatarkkailu ei korvaa mammografiakuvausta, vaan täydentää sitä.Huom! Kainalon imusolmuke voi olla laajentunut, jos iholla on tulehdus esimer­kiksi karvanpoiston seurauksena.

Tee näin:

1) KatseleSeiso peilin edessä rinnat paljaina, kädet sivuilla. Onko rintojen ihossa, koossa, muodossa tai asennossa tapahtunut muutoksia? Onko nänni vetäytynyt sisään tai sen väri muuttunut?Valuuko nänneistä kirkasta tai veristä eritettä ilman että lypsät?Laita kädet lanteille, työnnä hartioita ja kyynärpäitä eteenpäin. Onko jotain muutoksia?Nosta kädet pään taakse. Ovatko rinnat symmetriset? Näkyykö ulkonäössä eroa aiempaan? Kurkista myös rinnan alle.

2) TunnusteleNosta vasen käsi ylös ja tunnustele vasen rinta ja kainalo oikean käden neljällä sormella. Toista sama oikealle rinnalle.Asetu selällesi ja nosta oikea käsi­ niskan taakse. Tunnustele rinta ja ­kainalo vasemman käden neljällä sormella. Nosta käsi välillä ylös ja siirrä sormet seuraavalle ”lohkolle”.Etene näin ­rinta ympäri. Tunnustele myös soliskuoppa ja rintakehän alue. Toista vasemmalle rinnalle.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi