Miksi juuri minä sairastuin? naiset kysyvät usein syöpälääkäri Minna Tannerilta.
Yhtä syytä ei ole. Rintasyöpä on monen seikan summa. Yksittäisen naisen syövän syntyä on lähes mahdoton jäljittää.
Tilastoista ja tutkimuksista paljastuu kuitenkin asioita, jotka vaikuttavat naisten yleiseen riskiin sairastua. Esimerkiksi alkoholin käyttö ja tupakointi lisäävät rintasyöpäriskiä, synnyttäminen pienentää sitä.
– Raskaudet suojaavat naista rintasyövältä. Vasta kun rintarauhanen alkaa tuottaa maitoa, se on kehittynyt valmiiksi. Mitä pidempään rintarauhaset ovat keskeneräiset, sitä herkemmin niihin syntyy solumuutoksia, Tanner selittää. Hän työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpäsairauksien osastonylilääkärinä.
Lapsia saaneen naisen rintasyöpäriski on siis pienempi kuin lapsettoman. Nuoren ensisynnyttäjän riski on pienempi kuin vanhan, ja monilapsisen äidin pienempi kuin yksilapsisen.
Tätä selittää se, että naishormoni estrogeenin määrä romahtaa synnytyksen jälkeen. Imetys alentaa estrogeenitasoa vielä lisää. Koska estrogeeni on ”ruokaa” syöpäsoluille, sen väheneminen suojaa syövältä.
Pienet rinnat, pienempi riski
Suurissa rinnoissa tapahtuu herkemmin solumuutoksia kuin pienissä. Syöpäriskin suuruus riippuu kuitenkin siitä, muodostuuko suuri rinta valtaosin rasvasta vai rauhaskudoksesta. Jos rauhaskudosta on paljon, solujen jakautumista tapahtuu tiuhempaan.
– Kyse on rintarauhasen koostumuksesta, eikä sillä välttämättä ole mitään tekemistä rintojen varsinaisen koon kanssa, Tanner tarkentaa.
Mitä enemmän jakautuvia soluja on, sitä suurempi on riski, että jokin menee pieleen ja syntyy geenivirheitä, joista syöpäsolut alkavat kehittyä.
Pienennä riskiä
Voiko syöpäriskiä pienentää sillä, mitä syö? Ravinnon ja vitamiinien vaikutuksesta rintasyövän puhkeamiseen on ristiriitaista tietoa.
Tiedetään, että ylipaino altistaa rintasyövälle, koska rasvakudos tuottaa estrogeenia ja nostaa insuliinitasoa. Sekä estrogeeni että insuliini edistävät syöpäsolujen kasvua.
Kasvispitoinen ruokavalio ja säännöllinen liikkuminen ehkäisevät rintasyöpää, muun muassa juuri siksi, että ne auttavat pitämään rasvakudoksen ja insuliinin määrän sopivina. Estrogeenin korvaushoito vaihdevuosina kasvattaa rintasyöpäriskin 1,5-kertaiseksi. Yhdistetty estrogeeni- ja progesteronihoito voi jopa tuplata sen.
– Kannattaa miettiä, tarvitseeko korvaushoitoa vai pärjääkö ilman. Noin 10–20 prosentilla naisista on erittäin vaikeat vaihdevuosioireet. Se on hyvin pieni osa naisista. Korvaushoito ei hoida, vaan siirtää vaihdevuosia myöhemmäksi.
Tannerin mukaan korvaushoitoa voi käyttää viisi vuotta varsin huoletta. Rintasyöpäriski alkaa kasvaa vasta sen jälkeen.
Kuulutko riskiryhmään?
Joidenkin riski on perinnöllinen. Jos monella lähisukulaisella on ollut rintasyöpä, erityisesti nuorena, lääkäriltä voi kysyä mahdollisuutta päästä geenitestiin. Suomessa testataan kolmea eri rintasyöpägeeniä. Virheelliset BRCA1-, BRCA2- ja p53-geenit kasvattavat sairastumisriskin 6–8-kertaiseksi.
– Jos syövän periytymisriski on hyvin vahva, rintakudosta voidaan poistaa jo silloin, kun rinnat ovat vielä terveet.
Yli 60 prosenttia rintasyöpäpotilaista on havainnut syöpäkasvaimensa itse, tunnustelemalla rintojaan. Vain kolmannes rintasyövistä havaitaan seulonnassa eli mammografiassa ja rintojen ultraäänikuvauksessa. Tämä onkin herättänyt keskustelua, onko rintasyövän seulonta tehotonta.
– Meillä Suomessa rintasyöpäseulassa käyvät 50–70-vuotiaat. Jos suvussa ei ole rintasyöpää, alle 50-vuotiaana mammografiassa käyminen ei ole välttämättä tarpeen. Nuorilla naisilla rintakudos on niin tiivistä, että syöpäsoluja on joskus vaikea havaita mammografiassa. Magneettikuvauksella saadaan tarkempi tulos, samoin neulanäytteellä.
Uusi rinta?
Rintasyöpäleikkaukseen pääsee Suomessa nopeasti, kahden viikon sisällä diagnoosista. Noin 40 prosentilla rintasyöpäpotilaista rinta täytyy poistaa syövän hoitamiseksi. Puolet heistä haluaa uuden rinnan poistetun tilalle.
– Rinnan poiston jälkeen naisen järkytys on yleensä suuri. Vartalo näyttää rujolta. Omaa naiseutta on satutettu syvältä, rintakonstruktioihin erikoistunut plastiikkakirurgi Helena Puonti sanoo.
Puonti on kuullut uransa aikana lukuisia tarinoita, miten rinnan menettäminen on vaikuttanut potilaiden naiseuteen.
– Surullisimpia ovat ne, kun mies on jättänyt rinnan poiston vuoksi. Rinnat ovat olleet miehelle tärkeämmät kuin oman vaimon tukeminen.
Rinnan uudelleenrakennusmenetelmät ovat kehittyneet ripeää vauhtia. Parikymmentä vuotta sitten ainoa vaihtoehto oli korvata rinta implantilla. Nyt rinta voidaan rakentaa myös ottamalla kudosta esimerkiksi vatsasta tai siirtämällä rasvasoluja muualta kehosta rintaan.
– Nykyisin voidaan valita, mikä sopii potilaalle parhaiten. Joskus lopputulos on jopa esteettisempi kuin omat alkuperäiset rinnat, Puonti vakuuttaa.
Rintasyövän takia poistetun rinnan uudelleen rakentaminen maksetaan verovaroista.
Hyvä ennuste
Yhdeksänkymmentä prosenttia rintasyöpään sairastuneista parantuu taudista, kertovat tilastot. Minna Tanner arvioi todelliseksi luvuksi noin 80 prosenttia, sillä tilastoissa huomioidaan vain ne, joiden syöpä ei ole uusiutunut viiden vuoden seurannan aikana.
Joskus syöpä uusiutuu vasta 15–25 vuoden kuluttua. Rintasyövän sairastaneita kehotetaankin käymään mammografiassa kerran vuodessa koko loppuelämänsä.
– Hoidot kehittyvät jatkuvasti. Levinnyt rintasyöpä on jonain päivänä krooninen sairaus, jonka kanssa pystyy elämään, Minna Tanner ennustaa.
Rintasyöpä lukuina
- Joka vuosi noin 4 500 Suomessa asuvaa naista sairastuu rintasyöpään.
- Valtaosa sairastuneista on 50–70-vuotiaita. Alle 45-vuotiaiden rintasyöpätapauksia on vuosittain alle 300. Heistä parikymppisiä on noin kolme.
- Rintasyöpä voi puhjeta miehillekin, mutta se on harvinaista. Suomessa hoidetaan noin 10–20 miehen rintasyöpää vuodessa.
- 5–10 prosentissa rintasyöpätapauksista on perinnöllistä taustaa.
Johanna, 38: Rinnan poisto ei tappanut seksiä
”Kolme vuotta sitten huomasin rinnassani herneen kokoisen patin. Kävin lääkärillä ja rinta tutkittiin ultraäänellä. Pelkkää rintarauhasen liikakasvua, sanottiin.
Parin kuukauden päästä rinta kipeytyi. Sain lähetteen mammografiaan. Siinä ei näkynyt poikkeavaa. Varmuuden vuoksi otettiin neulanäyte. Pian sain kuulla, että minulla on rintasyöpä.
Itkuhan siinä tuli. Miksi minulle piti käydä näin? Kuopuksemme oli vain 4-vuotias.
Meni viikko, ennen kuin sain kerrottua sairaudesta miehelleni. Istuimme saunan lauteilla, kun sanoin hiljaa, että minulla on rintasyöpä. Oli tuskallista lausua se ääneen. Kului hetki. Sitten mies sanoi: ”No, siitähän selvitään.”
Diagnoosia seurasivat magneettikuvaukset. Rintani oli niin täynnä syöpäsoluja, että se piti poistaa kokonaan.
Rinnat ovat tärkeä osa naiseuttani. Mies sanoi, että eihän se ole kuin rinta – pääasia, että henki säästyi. Yksirintaisuus ei vaikuttanut millään tavalla sänkypuuhiin.
Aluksi pidin rintaliivejä, mutta muutamassa viikossa totuin itseeni. Saunassa kävin mieheni kanssa koko ajan nakuna. Itsestähän on kiinni, miten hyvännäköiseksi kokee kehonsa alastomana. Toisen hyväksyntä tietenkin auttaa.
Yksirintaisuuteni oli vain välivaihe. Vuoden kuluttua poistosta minulle rakennettiin uusi rinta vatsastani. Lopputulos on jopa parempi kuin alkuperäinen.
Sairauden aikana kävin lapseni kanssa keskustelua siitä, kun äiti ei näytä äidiltä – ei ole enää pitkää tukkaa. Sanoin, että äiti on vakavasti sairas, mutta äiti paranee. Hiukset kasvavat takaisin ja voimat palautuvat. Näin ajattelin itsekin. Kuolemaa en suostunut miettimään missään vaiheessa.”
Millaiset rintaliivit leikatuille rinnoille?
- Rintasyöpäleikkauksen jälkeen vanhat rintaliivit eivät usein enää sovi. Rinta pienenee, se poistetaan tai rakennetaan uusi rinta.
- Hanki aluksi kaarituettomat liivit. Tuet saattavat painaa ja aiheuttaa turvotusta. Toipumisen jälkeen voit käyttää myös kaarituellisia liivejä.
- Jos rinta on poistettu kokonaan, saat proteesin. Ilman sitä ryhti voi painua vinoon ja niska-hartiaseutu alkaa oireilla. Sopiva proteesi on symmetrinen terveen rinnan kanssa ja oikean painoinen.
- Proteesirintaliiveissä on taskut proteesille. Hyvät liivit ovat tukevat, ja niissä on leveät olkaimet. Proteesiliivejä on kaikenkokoisille AA-kupista alkaen. Erikoisliikkeissä proteesitasku voidaan tehdä muihinkin liiveihin.
- Myynnissä on myös proteesiuimapukuja, urheiluliivejä sekä ensiproteeseja, joilla liivit voi täyttää ennen varsinaisen proteesin hankintaa. Myöhemmin voit valita tarrapintaisen proteesin, joka kiinnittyy suoraan iholle. Sen kanssa sopivat ihan tavallisetkin liivit.
- Jos sinulle on tehty rintaa säästävä leikkaus, valitse liivit isomman rinnan mukaan. Väljäksi jäävän kupin voit täyttää toppauksella, geelityynyllä tai kiinni ommeltavalla tukikupilla. Ajan myötä rintojen koko tai muotoero voi kasvaa. Silloin on mahdollista saada osaproteesi.
Vinkit antoi sairaanhoitaja Heli Littunen Bulevardin klinikalta Helsingistä.