Liiku rintojesi vuoksi

Liiku rintojesi vuoksi
Tiesitkö, että myös liikunta voi ehkäistä erilaisia syöpiä? Liikunnan aloittavan kannattaa ensin tarkistaa rintaliivivarastonsa.
Julkaistu 12.10.2015

Pelkäätkö sairastuvasi jossain elämäsi vaiheessa rintasyöpään? Tämä on peikko, joka kummittelee varmasti jokaisen naisen ajatuksissa. Kainalot ja rinnat kannattaa tutkia heti kuukautisten jälkeen kyhmyjen ja ihomuutosten varalta, jolloin kudos on pehmeimmillään.

Pusero pois, käsi ylös ja toinen ihoon kiinni. Painele ja puristele varovaisen napakasti laajalta alueelta paljaan kainalon ja rinnan alueelta. Toista toiselle puolelle. Etsi kyhmyjä, patteja, ihottumaa, epänormaalia vuotoa ja epämuodostumia ihossa rinnan alueella. Tutkimus kannattaa toistaa säännöllisesti kuukausittain, jotta opit tietämään, mikä on normaalia ja mikä ei.

Vaikka mitään ei löytyisi, jää pieni pelko helposti itämään mielen pohjalle. Mitä jos joskus kumminkin? Onko keinoja ehkäistä syövän puhkeaminen tai vähentää riskitekijöitä puhkeamisen taustalla?

Liikunta voi vaikuttaa kasvaimeen

Roosa nauha -keräyksellä tuetaan vuosittain rintasyöpätutkimusta sekä syöpäjärjestöjen maksutonta neuvontapalvelua. Niin tänäkin vuonna. Tämä  vuoden Roosa nauha –kampanjan terveysviestinä on terveysliikunnan lisääminen.  Mitä enemmän nostelet kinkkujasi tuolilta, sitä parempi. Liikunnan on tutkitusti todettu vähentävän riskiä sairastua erityyppisiin syöpiin.

Rintasyövän lisäksi liikunnan on todettu ehkäisevän naisilla toiseksi yleisintä syöpätyyppiä paksusuolen syöpää sekä kohdun runko-osan syöpää. Mitä enemmän sinulla on ylipainoa ja mitä vähemmän liikut, sitä suurempi riski sinulla on sairastua.

Liikunta ehkäisee syöpää monien mekanismien välityksellä. Usein liikunnan lisääminen parantaa ruokailutottumuksia ja sitä kautta helpottaa painonhallintaa. Liikunta aiheuttaa muutoksia elimistön toiminnassa sekä jopa suoraan kasvaimessa tai sen esiasteessa.

Erityisen tärkeää riittävä liikunta on murrosiässä kuukautisten alkamisen ja ensimmäisen raskauden välillä. Se jakso on rintasyövän kannalta keskeinen herkkyyskausi. Liikunnan on todettu vähentävän rintasyövän riskiä myös ennen vaihdevuosia ja niiden jälkeen.

Syövän ehkäisemiseksi sinun tulisikin harrastaa liikuntaa läpi elämän. Liikuntaa on suositeltavaa harrastaa joka päivä edes vähän, tai vähintään viitenä päivänä viikossa. Liikunnan tulisi olla kohtuullisen kuormittavaa, kuten kävelyä 6 kilometrin tuntivauhdilla joko lenkkipolulla tai vaikkapa golf-kentällä, kevyttä jumppaa tai painojen nostelua lihaskestävyysalueella.

Löydät oikeanlaiset liivit

Huolehdithan rintojesi kunnosta ja hyvinvoinnista arjessasi muutenkin. Älä käytä hankaavia tai puristavia vaatteita tai rintaliivejä. Liikkumaan lähtiessäsi valitse tukevat liivit, jotka ovat napakat, mutta  mahdollistavat hengittämisen. Rintakehän tulee liikkua hengittäessä ja ilman kulkea vaivatta sisään ja ulos.

Liian löysiä liivejä käyttäessäsi jännität helposti selkää kaarelle rintojesi pyrkiessä pomppimaan ylös ja alas. Tämä voi saada aikaan jännityspäänsärkyä ja niska–hartiaseudun jumitusta. Vauhdikas liikkuminen ei ole mukavaa, jos rintoihin sattuu liikkuessa. Valitse liivit rintojen koon ja muodon mukaan.

Jos suunnittelet liikunnan aloittamista tai vauhdin lisäämistä niin ensimmäisenä tarkista liivivarastosi. Sitten hop hop lenkkipolulle.

Ps. Jos löydät rintojasi tutkiessasi jotain epäilyttävää, ota yhteyttä oman alueen terveyskeskukseen, lääkäriasemaan tai Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapuhelimeen, p. 0800 19414.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!

"Työskentelen personal trainerina, kouluttajana sekä ravintovalmentajana. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin."

Lue myös:

Kommentoi »