Personal trainer rohkaisee: Näin otat arkiliikunnasta kaiken irti!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Trainer4You
Personal trainer rohkaisee: Näin otat arkiliikunnasta kaiken irti!
Uutuuspalstalla personal trainer Liina Sievers jakaa parhaimpia vinkkejään.
Julkaistu 8.6.2015

Nyky-yhteiskunta on rakennettu istualtaan elettäväksi, istumme 70 prosenttia hereillä oloajasta. Käyttämättömässä lihaksessa ei juuri ole eloa. Pakarat lepattavat tuulessa, kuin kaksi pientä lihapiirakkaa metsään eksyksissä.

Asento kyyristyy, rinta kiristyy ja olkapäitä särkee. Lihakset surkastuvat, mieli samentuu ja rasvamakkara vyötäröllä ahdistaa. 

Istumme suurimman osan päivästä; Autolla töihin, töistä kauppaan. Kaupan pihassa ajetaan mahdollisimman lähelle ovia. Kaupassa sadatellaan, jos jokin unohtuu. Pakko kävellä, ottaa askelia. Kaupasta kotiin ja telkan ääreen, illan viimeiset tunnit istutaan tietokoneella.  

Tee näin! 

Muutaman kerran viikossa käydään jumpassa ja kuntosalilla. Jumpataan niin että hiki roiskuu, väännetään rautaa himolla. Viikon sadastakuudestakymmenestäkahdeksasta tunnista kolme liikutaan raivolla. Loppuaika istutaan ja katsotaan telkasta maailman parhaita ohjelmia. 

Tiesitkö, että istumatyöntekijän lihasaktiivisuus on sama kuin häkkiin suljetulla apinalla? Ihan vain siksi, että suurin osa viikosta istutaan kehon parhaan osan päällä. Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että vatsalihas kasvaa vahvana housunkauluksen yli ja ohimoita kiristää.

Nouse ylös tuolista, pistä purkka suuhun ja ala heilutella varpaitasi. Pelkästään sillä aineenvaihduntasi kasvaa yli kymmenen prosenttia. 

Ja kuka sanoo, että jokaiseen tuoliin on aina pakko istuutua? 

Julistetaan pakaratalkoot ja noustaan barrikadeille! Jokainen ekstratunti teeveetä päivässä tappaa takuuvarmasti. Arkiaktiivisuus on se mikä ratkaisee, liikkua voi myös pätkissä. Portaita ylös, portaita alas, siirretään kaikki tavarat ylähyllyille.

Älä työpäivän jälkeen jää siihen sohvalle. Ohjelmia voi jättää katsomatta tai tallentaa niitä digiboksille.  Pistä pesukone pyörimään, lähde lasten kanssa pelaamaan jalkapalloa. Lasten ollessa omissa harrastuksissaan treenaa odottaessasi kahvakuulalla. Työmatkalla kulkee jumppakumppa kätevästi mukana, venytellä voi myös hotellihuoneen lattialla. 

Hampaita harjatessa voi järjestellä tavaroita. Aja auto kauas kaupan pääovista. Kanna koria sen sijaan että työntäisit kärryjä, tee kasseilla hauiskääntöjä. Bussia odottaessasi treenaa lantionpohjalihaksia, samalla nouse varpaille ja heiluta käsiä.  

Arkiliiku tunnista kahteen päivittäin 

Älä syytä työtä siitä, ettet saa itseäsi liikkeelle. Emme me ole niin korvaamattomia, ettei aikaa päivästä löytyisi muutamaa minuuttia. Kävele työpäivän aikana vähintään kymmenentuhatta askelta. Aina jonkun kohdatessasi muista hymyillä. 

Ei meillä loppujen lopuksi ole niin vähän aikaa liikkua. Liikkumattomuus vain hidastaa mieltä ja tekee meistä sairaita. Selkäkipuisen selkä kestää huonossa asennossa istumista kokonaiset viisi sekuntia. 

Joka päivä ei kannata treenata täydellä teholla. Arkiliikkua voi tunnista kahteen hyvällä mielellä. Istu, kun väsyttää. Nouse, kun puuduttaa. Anna mielen levätä liikkeessä ja uskalla nauttia elämästä. Ja muista – pelkän banaanin voimalla ei jaksa kovin pitkään edes arkiliikkua. 

Uutuuspalstalla personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin. Tervetuloa mukaan!

“Työskentelen personal trainerina, teen yritysvalmennuksia ja luennoin hyvinvointiin liittyvistä asioista. Trainer4You:lla toimin kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä. Iltaisin ohjaan ryhmäliikuntatunteja, lenkkeilen koiran kanssa metsässä, opiskelen saksaa ja muita mielenkiintoisia asioita. Minulla on kaksi lasta, joiden kanssa pelataan futista, käydään uimassa ja katsotaan hyviä leffoja kasassa sohvalla. Haaveilen pitkistä yöunista ja kiireettömistä aamuista ja siitä, että minulla olisi vastaus kaikkiin maailman kysymyksiin.”

Kommentoi »