Terveys

Näillä ohjeilla saat painon pysyvästi pois

Laihduttajankin pitää syödä paljon ja välttää turhaa ankaruutta. Ei ole olemassa vääriä ruokia. Näin neuvoo ravitsemusasiantuntija Jan Verho.

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Fotolia
11.5.2015

1. Muista ateriarytmi

Syö 3–4 tunnin välein eli noin viisi ateriaa päivässä. Syö joka aterialla kasviksia, kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten puuroa tai täysjyväleipää, ja proteiinia, esimerkiksi rahkaa tai vähä-rasvaista lihaa. Muista nauttia vähän proteiinia myös välipaloilla.

2. Vältä salaattilounasta

Muista syödä päivän aikana­ tarpeeksi! Jos syöt lounaalla­ salaatin ja välipalaksi ­hedelmän, nälkä on ­todennäköisesti illalla turhan kova. Tällöin on helpompi ratketa houkutuksiin. Kun syöt päiväpainotteisesti, illalla ei tule ­naposteltua. Panttaus ei kannata: nälkä voittaa viimeistään parin päivän päästä.

3. Lisää kasviksia.

Lisää ruokavalioosi runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Silloin et jaksa syödä niin paljon herkkuja.­ Päälle saat vitamiinien ja antioksidanttien terveyshyödyt.

4. Treenaa tosissaan.

Harrasta liikuntaa 4–5 kertaa viikossa.On eri asia jutustella kaverin kanssa ja polkea verkkaisesti kunto­pyörää kuin pinkoa juoksumatolla hikeen asti. Kun treenaat, keskity. Tee liikkeet kunnolla. Liiku itseäsi miellyttävällä tavalla. Pakonomainen rääkkääminen ei edistä painonhallintaa.

5. Luo tarpeeksi väljät säännöt.

Älä ole itsellesi liian ankara. Jos kiellät ­itseltäsi jotain, sen merkitys kasvaa kohtuuttoman suureksi. Ei ole maailmanloppu,­ jos ratkeat herkuttelemaan. Ajattele, että ruoka on vain ruokaa. Ei ole olemassa pahoja tai vääriä ruokia. Tutkimusten mukaan painonpudotuksessa onnistuvat ihmiset ovat henkisesti joustavia. Liiallinen tiukkuus ei kannata.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi