Sairaudet

Suositeltava liikunta rintasyövän hoidon ja kuntoutuksen osaksi

Runsas, vähintään terveysliikuntasuosituksen mukainen kestävyysliikunta pienentää yhtenä vaikutuksenaan rintasyövän riskiä.

Teksti Ilkka Vuori
1.6.2017 Terve.fi

Suositeltava liikunta rintasyövän ehkäisyyn

Runsas, vähintään terveysliikuntasuosituksen mukainen kestävyysliikunta pienentää yhtenä vaikutuksenaan rintasyövän riskiä. Tämä vaikutus vahvistuu liikunnan määrän ja kuormittavuuden kasvaessa (ks. edellä).

Suositeltava liikunta rintasyövän hoidon ja kuntoutuksen osaksi

Rintasyövän kirurgisten hoitotoimenpiteiden jälkeen ohjatut liikuntaharjoitukset tulee aloittaa jo muutamien päivien kuluessa. Näillä harjoitteilla pyritään vähentämään leikkauksesta johtuvia oireita kuten kipua, nivelten jäykkyyttä ja turvotuksia sekä parantamaan yläraajojen, hartioiden ja rintakehän liikkuvuutta, päivittäisten toimintojen suorittamista ja mielialaa.

Harjoittelua lisätään ja monipuolistetaan asteittain oireiden ja kunnon sallimissa rajoissa.

Imunesteen kierron häiriöistä johtuvien turvotusten vähentämiseksi käytetään ammattihenkilöiden ohjauksessa tehtyjä erityisharjoitteita.

Joidenkin viikkojen kuluttua toimenpiteistä liikuntaharjoitteluun lisätään kestävyyttä ja lihaskuntoa kehittäviä osia, jos henkilön terveydentila, kunto, halukkuus ja muut edellytykset antavat siihen mahdollisuuksia.

Liikuntaohjelman laativat ja sen toteuttamista ohjaavat alkuvaiheissa terveydenhuollon ammattihenkilöt.

Pääosan ohjelmasta muodostaa kestävyysliikunta yleisten suositusten mukaisesti. Sopivia lajeja ovat mm. kävely, uinti, yoga ja tai chi, jotka ovat edullisia myös stressin vähentämiseksi.

Lihaskuntoharjoittelu kohtalaisella kuormituksella on suositeltavaa yleisen lihaskunnon palauttamiseksi ja luuston heikkenemisen ehkäisemiseksi.

Voinnin salliessa ja tarpeiden mukaan ohjelmaan voidaan lisätä ”luuliikuntaa” luustoon kohdistuvien vaikutusten tehostamiseksi (ks. Osteoporoosi).

Rintasyöpää sairastavien ja sairastaneiden henkilöiden liikunta on osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi ja turvalliseksi.

Syöpää sairastavilla henkilöillä liikunta saattaa kuitenkin aiheuttaa varsinkin toipilasvaiheessa hengitys- ja verenkiertoelimistön oireita, nopeaa väsymistä, pahoinvointia, leikkausarvista johtuvia ja muita kipuja ja turvotuksia.

Haittojen ehkäisemiseksi rintasyöpää sairastavien ja sairastaneiden henkilöiden liikunnassa tulee välttää maksimaalisia ponnisteluja.

Potilailla usein esiintyvä veren valkosolujen pieni määrä voi lisätä infektioiden vaaraa, verihiutaleiden pieni pitoisuus verenvuodon vaaraa ja veren pieni hemoglobiinipitoisuus väsymistä.

Lue lisäksi:

Liikuntaa terveydeksi ja lääkkeeksi – Syöpätaudit

Suositeltava liikunta paksusuolen syöpää sairastaville henkilöille

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi