Terve.fi

Suositeltava liikunta paksusuolen syöpää sairastaville henkilöille

Suositeltava liikunta paksusuolen syöpää sairastaville henkilöille
Terveysliikunnan yleissuosituksen mukainen kestävyysliikunta pienentää yhtenä vaikutuksenaan paksusuolen syövän riskiä.
Julkaistu 1.6.2017

Suositeltava liikunta paksusuolen syövän ehkäisyyn

Terveysliikunnan yleissuosituksen mukainen kestävyysliikunta pienentää yhtenä vaikutuksenaan paksusuolen syövän riskiä. Runsaampi liikunta, esimerkiksi 30 – 60 minuuttia jokseenkin päivittäin, pienentää riskiä vielä enemmän. Kaikki liikunta, joka ehkäisee lihavuuden kehittymistä, pienentää myös paksusuolen syövän riskiä.

Suositeltava liikunta paksusuolen syöpää sairastaville henkilöille

Liikuntaohjelman sisällöstä ei voida antaa tarkkoja ohjeita, vaan se laaditaan yksilöllisesti henkilön terveydentilan ja muiden edellytysten, tarpeitten ja halukkuuden mukaan.

Liikuntaohjelman lähtökohtana on terveysliikunnan yleissuositus. Pääosan ohjelmasta muodostaa kohtalaisesti kuormittava, mielellään varsin runsas kestävyysliikunta eli 30 – 60 minuuttia useimpina päivinä viikossa.

Myös lihaskuntoharjoittelu kohtalaisella kuormituksella on suositeltavaa.

Maksimaalisia ponnisteluja on syytä välttää.

Liikkuvuutta edistävä harjoittelu on aiheellista sairauden, sen hoitotoimenpiteiden tai inaktiivisuuden mahdollisesti aiheuttamien liikkuvuuden rajoitusten vähentämiseksi.

Ainakin aluksi kaikki liikunta on suositeltavaa toteuttaa ammattihenkilön ohjaamana.

Syöpää sairastavien henkilöiden liikuntaan voi liittyä myös haittoja ja riskejä. Liikunta saattaa aiheuttaa tai pahentaa hengitys- ja verenkiertoelimistön oireita, väsymystä, pahoinvointia, leikkausarvista johtuvia ja muita kipuja, ja turvotuksia. Oireet voivat kehittyä nopeastikin, joten näihin tilanteisiin on syytä varautua.

Potilailla usein esiintyvä pieni veren valkosolujen määrä voi lisätä infektioiden vaaraa, pieni verihiutaleiden pitoisuus verenvuodon vaaraa ja pieni veren hemoglobiinipitoisuus voi aiheuttaa väsymistä.

Kommentoi »