Terve.fi

Stressi-tietopaketti

Stressi-tietopaketti
Stressi on yhä useammalle tuttu. Miten stressi alkaa oireilla? Miten stressistä voi päästä eroon? Lue lisää stressistä.
Teksti
Julkaistu 27.2.2014

Stressi vaivaa nykyisin yhä useampaa ihmistä. Stressi kehittyy usein huomaamattomasti ja stressi huomataan vasta, kun stressi aiheuttaa stressireaktioita.

Kokosimme listan stressiä käsittelevistä artikkeleista.

Stressin oireita

Stressin oireet voidaan jakaa fyysisiin-, henkisiin- ja käytösoireisiin. Stressin oireet ovat yksilöllisiä kuten stressiin liittyvät sairaudet.

Käännä stressi voimaksesi!

Stressaako? Usein itse stressin syy jää selvittämättä. Helpoin ja tehokkain tapa kielteisen stressin purkamiseen löytyy korvien välistä.

Kukista kiire ja selätä stressi näillä vinkeillä

Stressi, kiire, ajanpuute. Tästä artikkelista löydät seitsemän vinkkiä, joiden avulla teet ajankäytöstäsi tehokkaampaa ja vähennät stressiä.

Post-traumaattinen stressi – miten sen tunnistaa?

Traumaattiset tapahtumat ja tilanteet voivat saada aikaan post-traumaattisen stressihäiriön (PTSD). Post-traumaattisen stressihäiriön oireita ovat muistot traumaattisesta tapahtumasta, jotka oireilevat eri tavoin. Toinen post-traumaattisen stressihäiriön oire liittyy aiheen välttelemiseen ja henkiseen turtumiseen. Kolmas oire liityy nukkumis- ja keskittysongelmiin.

10 piilevää oiretta liian kovasta stressistä

Usein stressin oireita ei huomaa tai niitä ei osaa tarkkailla. Esimerkiksi jo kummalliset unet ja toistuvat päänsäryt voivat olla merkki stressistä.

Stressi vaikuttaa ruoansulatukseen

Ruoansulatuskanavan toiminnallisten häiriöiden kehittymiseen vaikuttavat niin biologiset, psykologiset kuin sosiaaliset tekijät. Stressillä voi olla tässä erittäin tärkeä osa.

Älä stressaa itseäsi näännyksiin

Moni kertoo olevansa stressaantunut, mutta vain harva tekee asialle jotakin. Syynä voi olla se, että stressi ja äärimmäisyyksiin venymistä pidetään ihailtavana asiana.

Tunnista työnarkomia

Tiukat aikataulut, suorituspaineet ja uran kehittymisen myötä saatava adrenaliini voi koukuttaa. Työholisti ei itse kuitenkaan tunnista ongelmaa tai sitä, miten ympärille olevat tilanteesta kärsivät.

Älä purnaa stressiäsi ystäville

Vastoinkäymisten kohdatessa turvaudutaan ja avaudutaan usein lähimmälle ystävälle. Tutkimus paljastaa onko valittamisesta sittenkään apua.

Tunnista burn out ennen kuin on myöhäistä

Työstressin jatkuessa pitkään voi se muuttua työuupumuksesta, “burn-outista”. Työuupumus ei ole laiskan ihmisen tauti, vaan yleensä se vaivaa tunnollisia ihmisiä.

Kuinka vapaudun liiallisesta stressistä?

Stressiä on hyvä osata hallita. Rentoutumisen, valmistautumisen ja suunnittelun avulla pääset jo pitkälle, mutta on olemassa myös muita yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla teet elämästäsi stressittömämpää.

6 hämmentävää stressioiretta

Stressi voi oireilla myös yllättävillä tavoilla, kuten oksentamisena tai hiusten irtoamisena.

Luo arkeesi myönteistä stressiä

Miten luoda myönteistä stressiä työhön, kotiin, terveyteen tai ihmissuhteisiin? Yksinkertaista: tee sitä, mistä pidät ja lopeta se, mistä et pidä.

Näin hallitset stressiä elämässä

Stressi on tila, joka kohtaa jokaista ihmistä joskus. Työstressistä kärsii arviolta jopa 25 prosenttia suomalaisista, mutta vain 2,5 prosentilla se on vaikea-asteista.

Kommentoi »