Se näkyy kadulla, kuuluu ihmisten puheista ja johtaa siihen, että asiat aloitetaan, muttei niitä tehdä loppuun. Kyse on kiireestä, nykyaikaisen länsimaisen yhteiskunnan tuotoksesta, siitä että tekemistä on enemmän kuin siihen varattua aikaa.
Huolimatta lukuisten aikaa säästävien ja elämää helpottavien laitteiden, kuten robotti-imureiden, mikroaaltouunien ja tietokoneiden keksimisestä, olemme löytäneet tekemistä paikkaamaan niiden säästämää aikaa. Krooninen ajanpuute kuitenkin kuormittaa liikaa ja voi johtaa stressiin.
Stressiä on kuitenkin mahdollista vähentää muun muassa tehokkaalla ajankäytöllä ja kiireen hallitsemisella. Lisätunnin saaminen vuorokauteen ei taatusti ketään haittaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa niinkin yksinkertaisten asioiden varmistamista, kuin että aamulla tiedät tasan tarkkaan minne illalla avaimesi laitoit tai että puhelimen voi joskus sulkea, sillä aina ei tarvitse olla hälytysvalmiudessa.
Lue WebMD:n listaamat vinkit tehokkaaseen ajankäyttöön ja vähennä stressiä:
1. Pohdi ajankäyttöäsi
Stressi syntyy usein tekemättömistä asioista ja meidän onkin pohdittava, mihin käytämme aikaamme. Ajankäyttöä tarkkailemalla löydämme tärkeimmät tekemiset ja mielenkiinnon kohteemme ja voimme laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Kirjoita tekemisesi ylös päivittäin rehellisesti. Jos katsot 25 tuntia televisiota viikossa, kirjaa sekin ylös. Merkitse ylös niin jumppatunnit, ruokailuajat, matkat kuin tapaamisetkin. Vaikka lista olisi pitkä, sen kirjoittaminen paperille auttaa ajankäyttöä, jota emme voi hallita tehokkaasti, jos emme ensin tiedä, mitä teemme.
2. Opettele sanomaan “Ei”!
Pane puhelimesi joskus kiinni ja muista, ettei sähköpostiakaan tarvitse aina päivystää. Jos joku pyytää sinua tekemään jotain, johon sinulla ei ole aikaa, kieltäydy kohteliaasti, mutta tiukasti. Äläkä anna itsesi tuntea syyllisyyttä tästä. Asioiden kahmimisen sijaan keskity tavoitteisiisi ja yhteen asiaan kerrallaan. Kun tiedät mihin sinulla on aikaa, voit helposti jättää kalenterista pois tekemiset, jotka eivät ole ensisijalla elämässäsi.
3. Tee lista
Kirjoita itsellesi lista ja merkitse kunkin tekemisen kohdalle aika, joka kuluu tehtävän suorittamiseen. Näin pystyt helposti laittamaan tehtävät siihen järjestykseen, jossa ne on järkevintä suorittaa, ja keskittymään niihin tehtäviin, jotka voit tehdä heti. Usein tehtävien aloitus stressaa ja vie aikaa, joten samankaltaiset asiat on hyvä tehdä samalla kertaa, jotta säästyt alkukankeudelta.
4. Tietokoneelta apua
Käytä hyväksesi tietokoneen tarjoamia sovelluksia kalentereiden, aikataulujen, muistioiden ja osoitekirjojen tekemiseen. Opettele myös käyttämään niitä ja unohda muistilappuset, jotka helposti hukkuvat työpöydällä ja vievät aikaasi niitä etsiessäsi. Mitä enemmän sekamelskaa elämässäsi on – puhelinnumeroita paperilappusilla, käyntikortteja taskun pohjalla, pöytä täynnä muistilappuja – sitä enemmän aikaasi tuhlaat asioiden organisoimiseen.
5. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla
Kokeile tehdä kahta asiaa yhtä aikaa. Kuuntelukirjan kuunteleminen työmatkalla, laskujen maksu televisiota katsellessasi tai venyttely päivän sanomalehden lukemisen lomassa säästää aikaasi muullekin.
6. Vältä perfektionismia
Järjestelmällisyydessä ei ole mitään vikaa, mutta perfektionismi, jossa jokaiseen yksityiskohtaan, oli se tärkeä tai ei, takerrutaan liiaksi, vie vain aikaa ja hermoja. Aseta tavoitteesi järkevästi, sillä saavuttamattomissa olevat tavoitteet aiheuttavat lisää stressiä. Stressi ei kuitenkaan johdu pelkästä tekemisen määrästä, vaan mukana on aina myös tunne. Ajatusten prosessointi aika ajoin on tärkeä ase stressiä vastaan.
7. Pysäytä kiire!
Tehokkaan työpäivän tai ponnistuksia vaativien tehtävien suorittamisen jälkeen on aika pysähtyä hetkeksi. Kiireen pysäyttämiseksi voi riittää rauhallinen ajatustuokio, lounas ystävän kanssa, hierontaan meno tai juoksulenkki. Yksinkertaisetkin asiat ovat palkintoja itsellesi ja antavat voimia jaksamiseen.