Hyvinvointi

Käännä stressi voimaksesi!

Pukkaako kiirettä ja stressiä? Onko stressissi myönteistä vai kielteistä? Näiden kahden välillä on suuri ero. Opettele kääntämään stressisi myönteisen puolelle.

Teksti Jaan-Erik Arnia
5.11.2012 Terve.fi

Stressi on yleisesti ja ensisijaisesti kuvaelma kehon tai mielen kielteisestä tilasta. Stressin toivotaan yleensä loppuvan tai siihen ainakin pyritään vaikuttamaan.

Stressitalkoisiin ottavat osaa niin lääkevalmistajat kuin ravintolisien valmistajat. Vaihtoehtoja on paljon.

Kiireen keskellä helposti unohtuu tai jää kokonaan hahmottamatta, mistä stressissä ja sen synnyssä oikeastaan on kysymys.

Stressiä ei nimittäin voi poistaa. Jos stressi loppuu kokonaan, loppuu myös elämä. Stressi on energiaa eli myönteinen asia. Stressin ohjaavat kielteiseen kokemiseen tietoiset tai tiedostamattomat kielteiset ajatteluprosessit, jota kiire ylläpitää ja vahvistaa.

Ensimmäinen, vaikuttavin ja helpoin tie kielteisen stressin purkamiseen löytyy korvien välistä tai sydämen kohdalta. Vain näille alueille siirtymällä on mahdollista muuttaa sitä kulttuuria, joka ylläpitää ja vahvistaa kiirettä.

Stressi on energiaa

Koska stressi on energiaa, on myönteisten, itselle johdonmukaisten ja uskottavien, ajatustottumusten ylläpitäminen positiivisen stressin aiheuttaja. Tällöin ihminen viettää oman päänsä ja sydämensä sisäistä aikaansa ilossa, luottamuksessa, tyytyväisyydessä tai vaikkapa inspiraatiossa.

Nämä tunnetilat näyttävät ja tuntuvat kielteisen stressin tai negatiivisten ajatustottumusten näkökulmasta katsottuna yltiöoptimistisilta ja epärealistisilta. Sen sijaan myönteisen stressin kokijoiden näkökulmasta katsottuna kielteinen stressi on joillekin välttämättömyys, muttei pakko. Se on oma valinta.

Miltä kuulostaa?

Miltä ajatus omasta valinnasta sinusta kuullostaa? Hyökkääkö mielesi ajatusta vastaan?

Näin voi helposti käydä. Merkityksellisin muutos stressinhallinnassa on pieni ja helppo; se saattaa jopa tuntua mitättömältä. Se on hetkellisesti sallia itselleen ajatus siitä, että omaa tunnetilaa voi hallita itsenäisesti ja vain omaksi edukseen.

Itsekkyyden mysteeri räjähtää

Jos ajattelee itseään ja tunteitaan ensin, eikä toisia, joutuu ongelmiin. Silloin on sopeutumaton, itsekäs ja se on hävettävää. Onko näin?

Mysteeri aukeaa täydellisesti, kun edellisiä lauseita katsoo pelon, hallinnan tai vallan näkökulmasta. Silloin on täysin ymmärrettävää, että kukaan ei voi poiketa normista, koska siitä saattaisi seurata anarkia tai kaaos. Silloin kaikki saattaisi pysähtyä.

Entäs jos katsookin itsensä ja tunteidensa ajattelemista ensin luottamuksen ja inspiraation näkökulmasta? Omien tunteiden tunnistaminen ja niiden mukaan toimiminen ennen muita, on lopulta ainoa järkevä tapa säilyttää ilo, nautinto, merkityksellisyyden kokemus omassa elämässä.

Onko siten lopputuloksena itsekäs ihminen, joka ei ajattele muita? Mietipä ihmistä, yksilöä, sinua, työntekijää tai työnantajaa, joka tietää mitä tuntee ja tekee mikä oikeasti tuottaa iloa, inspiraatiota ja tukee toimintaa, joka pohjautuu luottamukseen. Seuraisiko siitä mielestäsi kaaos vai jotakin aivan muuta, kenties myönteisempää?

Tie oman sydämen kulkuteille

Mikä neuvoksi? Neuvot ja ohjeet tulevat sinusta itsestäsi.

Kuuntelemalla itseäsi, omia tunteitasi, liittämällä tärkeiksi ja merkityksellisiksi kokemiisi asioihin niitä vastaavat sanat ja teot, toteutat itseäsi, omaa sisintäsi ja omaa käsitystäsi tasapainosta.

Olet päässyt polullesi, kun olet aidosti ja oikeasti onnellinen ilman tarvetta todistella. Tällöin onnellisuuden kokemuksesi ei riipu muiden mielipiteistä.

Siten polkusi liittyy helposti samanhenkisten ihmisten suurempaan virtaan, jossa jokainen itsenäisenä ja itsellisenä vahvistavat uudenlaista luottamuksen ja yhteistyön kulttuuria. Uudenlaisen kulttuurin lainalaisuudet eivät toteudu pelosta, pelottelusta tai uhkakuvista lähtevästä voimasta, vaan sisäisestä kokemuksesta. Sisäinen kokemus viestii, että olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Tällainen minä olen!

Tee mikä sinusta tuntuu hyvältä ja oikealta. Silloin kirjaimellisesti luot lahjomattoman myönteistä stressiä, iloa, inspiraatiota ja nautintoa. Myös muut voivat liittyä samaan virtaan; samoille sydämen kulkuteille omilla yksilöllisillä tavoillaan.

Jos tämä on mielestäsi käyttökelvoton neuvo, hylkää se välittömästi ja keksi parempi; sellainen joka palvelee aitoja päämääriäsi vielä tehokkaammin. Älä usko ketään muuta! Usko ainoastaan itseäsi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi