Terve.fi

Tunnista työnarkomania

Tunnista työnarkomania
Ovatko ylityöt tulleet sinulle tutuksi? Tiesitkö, että ylitöihin voi jäädä koukkuun.
Julkaistu: 26.6.2012

Suomessakin on nykyisin tapana tehdä ylitöitä, jos keskeneräinen projekti, pomo tai deadline sitä vaatii. Erityisen paljon työtä tekevälle saattaa kuitenkin käydä kalpaten, sillä tavoitteisiin saattaa jäädä koukkuun. Ennen kuin huomaakaan, on kunnianhimossaan ottanut vastaan niin paljon erilaisia tehtäviä, ettei niistä enää selviä.

Työholismi on WebMD:n mukaan psyykkinen sairaus siinä missä alkoholismi tai syömishäiriötkin. Tiukoista aikatauluista, suorituspaineista ja ylenemisaikeista saatava adrenaliini koukuttaa ihmisen – lähipiirin, harrastusten ja pahimmillaan lasten kustannuksella. Usein työnarkomaani valitseekin työkseen mahdollisimman aikaa vievän ja stressaavan ammatin. Pörssimeklari kaikkine kliseineen on hyvä esimerkki: työssä on mahdollisimman kiire, stressi painaa ja töitä on käytännössä loputtomasti.

Usein työholisti ei, alkoholistien tapaan, tunnista ongelmiaan eikä tiedä, kuinka pahasti läheiset hänen toimistaan kärsivät. Tässä muutama tuntomerkki, joilla tunnistat työnarkomaanin.

1. Jatkuva stressi

Työnarkomaani ei osaa rentoutua. Loma aiheuttaa tällaiselle ihmiselle vieroitusoireita, eikä vapaa-aikaa voi viettää normaalisti ilman työsähköpostin säännöllistä kyttäämistä. On olemassa hyvä sanonta: pitkää päivää tekevä ajattelee töissä tulevaa laskettelureissua, työnarkomaani ajattelee lasketellessaan deadlineja ja projekteja.

2. Etääntyvä lähipiiri

Jos huomaat, että työkaverisi viettää töissä päivittäin useamman tunnin kuin muut, tai ei osaa keskittyä muuhun kuin töihin, kannattaa puhua hänelle asiasta. Jos hän kieltää olevansa jumissa töissä tai kehuskelee pärjäävänsä erittäin hyvin, on syytä huolestua.

3. Työt eivät onnistu

Työholisti saattaa ajatella pärjäävänsä hyvin, mutta todellisuudessa tällainen henkilö saattaa olla kaulaansa myöten rästissä olevissa tehtävissä. Koska työnarkomaani ei luota työtovereihinsa, häneltä saattaa olla vaikea saada hommia. Toisaalta hän ei ehdi tekemään kaikkea yksinkään, joten homma kaatuu helposti niskaan.

Usein työnantajat antavat arvoa ihmisille, jotka mielellään painavat pitkää päivää lähimmäistensä kustannuksella. Vaikka muihin psyykkisiin ongelmiin saa nykyään jo melko kattavasti ohjausta tai hoitoa työpaikalta, työnarkomaanien sairautta valitettavasti vain ”tuetaan” lisätöillä ja vastuulla.

Kannattaa siis pitää silmällä työtovereitasi – vaikka työpaikkasi ei pystyisi työnarkomaania auttamaan, ehkä sinä pystyt.

Lähde: WebMD

Kommentoi »