Sairaudet

10 piilevää oiretta liian kovasta stressistä

Kun olet liian stressaantunut, kehosi antaa siitä merkkejä. Usein näitä merkkejä ei kuitenkaan huomaa, tai ota todesta. Tunnista nämä stressin merkit!

Teksti Kaisa Kakko
26.6.2012 Terve.fi

Kun olet liian stressaantunut, kehosi antaa siitä merkkejä. Usein näitä merkkejä ei kuitenkaan huomaa, tai ota todesta. Jos kehosi oireilee stressin vuoksi, sen on merkki siitä, että on todellakin aika hidastaa tahtia. Tässä Prevention.com –sivuston listaamat 10 oiretta turhan suuresta stressistä. Jos sinulla on näitä oireita, huolehdi siitä, että saat aikaa itsellesi ja kiireesi hieman helpottuu.

1. Usein toistuvat päänsäryt

Jos sinulla on alkanut esiintyä päänsärkyä tiheämmin kuin ennen, se voi olla merkkinä liiallisesta stressistä. Myös äkillinen stressin häviäminen voi saada aikaan päänsärkyä. Päänsärky voi olla myös stressistä aiheutuvaa migreeniä. Huolehdi hyvinvoinnistasi nukkumalla tarpeeksi myös arkisin, ja pitämällä huolta terveellisestä ruokavaliosta. Lue migreenin aiheuttajista, oireista ja hoidosta.

2. Kovat kuukautiskivut

Kovin stressaantuneilla naisilla voi olla jopa tuplasti kovemmat kuukautiskivut kuin helpommalla pääsevillä kanssasisarillaan. Stressi aiheuttaa hormoniepätasapainoa, joka vaikuttaa myös kuukautisiin. Liikunta auttaa yleensä kuukautiskipuihin, sillä se vähentää sympaattisen hermoston aktiivisuutta.

3. Särkevä suu

Stressi voi saada aikaan bruksismia eli hampaiden narskuttelua ja yhteen puremista. Hampaiden narskuttelua esiintyy etenkin öisin. Jos puret hampaitasi yhteen liian kovaa tai narskuttelet hampaitasi öisin, kokeile purentakiskoa. Se vähentää narskuttelua tuntuvasti. Muista myös rentouttaa leukasi aika ajoin, jos huomaat purevasi hampaita yhteen.

4. Oudot unet

Unilla on tapana heijastella todellisuutta. Yleensä unet menevät positiivisessa mielessä eteenpäin, jolloin heräät paremmalla tuulella kuin nukkumaan mennessä. Mutta jos kärsit stressistä, unet voivat muuttua ahdistaviksi. Stressaantunut henkilö saattaa myös heräillä pitkin yötä, jolloin unet eivät ehdi tuoda mitään positiivista katsantokantaa arkeen. Yritä parantaa unenlaatuasi varmistamalla, että saat tarpeeksi unta. Vältä myös liiallista kahvinjuontia ja alkoholia.

5. Vertavuotavat ikenet

Tutkimusten mukaan stressi voi aiheuttaa hammassairauksia. Stressihormoni kortisoli voi heikentää vastustuskykyä, jolloin bakteerit pääsevät iskemään ikeniin. Huolehdi syömiset kuntoon, noudata säännöllistä ateriarytmiä ja muista kunnollinen suuhygienia.

6. Yhtäkkiä ilmestyvä akne

Stressi voi aiheuttaa aikuisillekin aknea. Akne taas johtuu tulehduksesta ihon talirauhasissa. Aknen oireita voi helpottaa kunnollisella kasvojen puhdistuksella. Kaupoista löytyy aknen hoitoon tarkoitettuja ihonhoitotuotteita. Muista riittävä vedenjuonti, sillä vesi kirkastaa ihoa. Jos akne ei helpota kotikonstein, hae apua lääkäristä.

7. Makeanhimo

Jos mieli tekee makeaa, ei kannata aina pistää sitä vain naiseuden piikkiin. Suuri syy makeanhimoon voi olla myös stressi.

8. Kutiava iho

Japanilaistutkimuksen mukaan kroonisesta kutinasta kärsivät henkilöt olivat yli kaksi kertaa stressaantuneempia, kuin ilman kutinaa elävät henkilöt. Stressi voi pahentaa kutinaoireita ja niihin liittyviä sairauksia, kuten psoriasista, dermatiittia tai erilaisia ekseemasairauksia. Jos kärsit kutinasta tai ihottumasta, ota yhteys lääkäriin.

9. Pahentuneet allergiat

Amerikkalaistutkimuksessa selvisi, että allergisten ihmisten oireet pahenivat sen jälkeen, kun he olivat ottaneet osaa stressiä aiheuttavaan kokeeseen. Stressihormonit voivat nostaa veren IgE-proteiinin tuotantoa (immunoglobuliini E), joka on allergioita aiheuttava vasta-aine.

10. Vatsakivut

Stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa vatsakipuja muiden särkyjen lisäksi. Syytä stressin ja vatsakipujen väliselle yhteydelle ei tarkkaan tiedetä, mutta erään teorian mukaan sisäelimet ja aivot jakavat samoja hermoratoja. Kun aivot ja mieli reagoivat stressiin, samat signaalit menevät myös vatsanseudulle. Stressin helpottaminen helpottaa usein myös vatsaoireita. Jos kärsit vatsakivuista, joita et osaa yhdistää mihinkään, hakeudu lääkäriin.

Lähde: Prevention.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi