Bruksismi

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on yllättävän yleinen ja kuluttava ongelma. Saat sen kuriin kiskoilla.

Bruksismi eli hampaiden yhteen pureminen voi lohkaista hampaista palan tai paikan. Bruksismi voi jopa kuluttaa etuhampaat tyngiksi. Narskuttelu ei parane itsekurin voimalla.

Bruksismi on toistuvaa puremalihasten aktiviteettia, johon liittyy hampaiden yhteenpuremista, narskuttelua ja/tai alaleuan jäykistymistä tai työntämistä. Bruksismi on hyvin usein yöllistä narskuttelua. Narskutus on nimittäin tahdosta riippumaton, keskushermoston säätelemä asia.

Purentakisko on yleensä ratkaisu ongelmaa. Purentakisko suojaa hampaita nukkuessa.

– Yöllinen bruksismi liittyy kevyen unen vaiheisiin ja keskushermoston välittäjäaineissa tällöin tapahtuviin muutoksiin. Tarkkaa syytä siihen ei tiedetä, mutta stressi ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet saattavat altistaa vaivalle, professori Yrsa Le Bell Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta sanoo.

Koska narskutuksen syy on tuntematon, vain sen oireita voidaan hoitaa. Bruksaajan ongelmia voivat olla päänsärky, kasvojen alueen kivut, loksuvat leukaperät ja soivat korvat. Narskutus aiheuttaa usein jännityspäänsärkyä, myös leukakipu on varsin yleinen seuraus.

Ääni käheytyy ja suu kuivuu

– Pitkäaikainen narskuttelu voi lisätä niska-hartiaseudun ja äänentuottoon osallistuvien lihasten jännitystä. Narskutus voi aiheuttaa erilaisia kiputiloja ja ääniongelmia, fysioterapeutti, Voice Massage -terapeutti Sanna Kangas Fysio Koskiklinikalta Tampereelta sanoo.

Narskuttelijan ääni käheytyy ja puhe katkeilee myös siksi, että hän hengittää usein suun kautta. Tapa kuivattaa limakalvoja ja ärsyttää äänihuulia.

– Kiristyneet purentalihakset voivat aiheuttaa lihasten epätasapainoa kaulan ja niskan alueella. Se voi muuttaa niskan ja pään asentoa ja vaikuttaa ryhtiin. Palan tunne kurkussa ja hengenahdistus voivat myös kiusata, Kangas kuvailee.

Purentakisko suojaa ja rentouttaa

Hammaslääkäri hoitaa yöbruksaajaa akryylimuovisella, omien mittojen mukaan tehdyllä purentakiskolla. Kisko suojaa hampaita ja hillitsee narskuttelua. Se myös rentouttaa lihaksia.

Toisinaan bruksismin haittoja voidaan vähentää purentaa tasapainottavalla hionnalla, jossa ylä ja alaleuan hampaiden kosketuskohdat korjataan sietämään kuormitusta.

Maailmalla osa bruksaajista on korvannut kiskonsa biopalautelaitteella. Sen anturi kiinnitetään puremalihaksista suurimpiin eli ohimolihakseen ja poskilihakseen. Kun lihasten jännitys kasvaa, laite aktivoituu ja rentouttaa lihaksia sähkön avulla, Yrsa Le Bell kertoo.

Hengitysharjoituksia stressiin

Stressi ja narskuttelu kulkevat käsi kädessä. Jotkut kiristelevät hampaitaan juuri silloin, kun työssä on kiirettä ja kotona harmeja.

– Jos stressin aiheuttajaan puututaan heti bruksismin alkuvaiheessa, narskuttelu voidaan saada kitkettyä. Ellei se onnistu, narskuttelua pahentavaa stressiä voidaan lieventää muun muassa rentoutusharjoituksilla, Sanna Kangas kertoo.

Voice Massage -terapeutti rentouttaa puremalihaksia ja hengitykseen sekä äänentuottoon osallistuvia lihaksia klassisella hieronnalla.Hän voi ohjata asiakkaalleen erilaisia hengitys ja rentoutusharjoituksia. Hyvä kikka voi olla vaikkapa tämä viinipullon korkilla tehty rentoutusharjoitus.

Useimmiten bruksaaja hyötyy hengitysharjoituksista, vaikkei hänellä ääniongelmia olisikaan.Tietoinen syvään hengittäminen hidastaa hengityksen rytmiä, rauhoittaa mielen ja lievittää stressiä.

Narskuttelijan ryhti remonttiin

Narskuttelijan ryhti, lihasepätasapaino ja stressi ovat seikkoja, joihin fysioterapeutti ja Voice Massage terapia voivat vaikuttaa. Terapia voi joskus vapauttaa bruksaajan purentakiskosta kokonaan.

– Ryhti ja istuma-asento voivat vaikuttaa oireisiin. Heikko keskivartalon hallinta voi näkyä asentona, jossa selkärangan mutkat ovat korostuneet ja pää työntynyt eteen. Asento kuormittaa erityisesti yläniskaa ja voi pitkään jatkuessaan löysyttää leukaniveltä, Sanna Kangas kuvailee.

Ryhtiä parantavat ja lihasepätasapainoa korjaavat harjoitukset, kuten kaularankaa tukevien syvien lihasten vahvistaminen, voivat helpottaa narskuttelijan oloa.

Fysioterapeutti voi lievittää purenta ja kasvolihasten kireyksiä käsittelemällä niitä ja ohjaamalla asiakkaalle erilaisia venytysharjoituksia.