Sairaudet

Leukanivel vaivaa monen suuta

Leukaniveleen voi tulla monenmoista vaivaa, kuten kipua ja toiminnallisia ongelmia. Myös hampaiden narskuttelu kipeyttää leukaa.

24.6.2014 Terve.fi

Hammaslääkärin vastaanotolle hakeutuu potilaita, joilla on epämääräistä jäytävää kasvojen alueen kipua, ja alaleuka on vapiseva ja väsynyt. Monet potilaat ovat havainneet narskuttelevansa ja purevansa hampaitaan, mikä aiheuttaa kipua suun ja kasvojen alueelle. Toisinaan taas potilailla esiintyy korvanalueen kipua, mutta lääkärin tutkimuksissa korva onkin osoittautunut terveeksi ja potilas on ohjattu hammaslääkärille.

Osalla potilaista on puolestaan toiminnallisia ongelmia: syöminen on vaikeaa, suu ei avaudu kunnolla, tai leukanivel lukkiutuu usein ja nivelen joutuu “muljauttamaan” paikoilleen.

Väestötasolla leukanivelsairauksien hoidon tarvetta on arvioitu esiintyvän noin 10 %:lla suomalaisista. Leukanivelsairauksissa erityisen tärkeää on tehdä tarkka potilaskohtainen kliininen tutkimus ja täydentää tutkimusta tarvittavin röntgenkuvauksin.

Vaivana narskuttelu

Hampaiden tarkoituksetonta yhteen puremista tapahtuu sekä päivällä että yöaikaan. Ajoittaisesta hampaiden kiristelystä ei ole haittaa, mutta pitempään jatkunut narskuttelu tai hampaiden tiukka yhteen pureminen voi aiheuttaa päänsärkyä, lihas- ja leukanivelvaivoja.

Lisäksi hampaat kuluvat ja paikat lohkeilevat. Yksittäiseen hampaaseen voi kohdistua niinkin suuria purentavoimia, että hampaan hermo vaurioituu ja hammas joudutaan juurihoitamaan. Narskuttelun syytä ei tiedetä tarkalleen, mutta stressi altistaa narskuttelulle. Kiireinen elämänrytmi, huolet ja murheet lisäävät selvästi hampaiden pureskelua.

Puremalihakset ylikuormittuvat

Suuri osa leukanivelvaivoista liittyy puremalihasten ja muun kasvojen ja pään alueen lihasten ylikuormitukseen. Potilailla on usein hyvinkin häiritseviä ja koviakin kipujaksoja, kun taas ajoittain kipuja ja epämukavaa tunnetta ei esiinny juuri lainkaan. Potilasta tutkittaessa kosketusarkuutta todetaan useissa puremalihaksissa, ja varsinkin suun sulkijalihakset aristavat monilla. Suun avaus on usein rajoittunut, mutta saadaan venyttämällä lähes normaaliksi.

Leukanivelissä naksumista ja rahinaa

Nivelperäisissä vaivoissa potilaalla todetaan eriasteista kosketuskipua leukanivelen alueella. Suun avaamisessa ja alaleuan muissa liikkeissä nivelessä esiintyy kipua.

Nivelten kivuton naksuminen on yleensä vaaratonta ja ei vaadi sinällään hoitoa. Naksahdukset johtuvat nivelen välilevystä tai nivelen luisista rakenteista. Nivelistä kuuluva rahina liittyy yleisimmin nivelten kudosvaurioihin mm. välilevyn repeämiseen ja ruston kulumiseen.

Leukanivelen välilevy voi luiskahtaa myös kokonaan pois paikoiltaan, ja tällöin potilaan on suu ei avaudu kunnolla. Potilaan kannattaa hakeutua hammaslääkärin hoitoon mahdollisimman pikaisesti, jotta saadaan oikea ensivaiheenhoito tilanteeseen.

Leukanivelten röntgenkuvaus

Leukanivelperäisissä vaivoissa röntgenkuvaukset ovat usein tarpeellisia. Perinteinen hammashoidoissa käytetty koko leuan röntgenkuva kertoo jo paljon, mutta erityistapauksissa tarvitaan tarkempaa ns. kartiokeilatomografia- tai magneettikuvausta. Vaikeimmissa nivelvaivoissa röntgenlääkäri määrittää mitä kuvia on tarpeen ottaa potilaasta, ja hän myös tutkii kuvat.

Leukanivelvaivojen hoito

Parhaaseen hoitotulokseen päästäisiin, jos potilaan lihasten ylikuormitusta aiheuttava syy saataisiin poistettua. Se on kuitenkin käytännössä vaikeaa, ja hoito onkin yleensä ns. potilaan oireita helpottavaa. Lääkärin vastuulla on kertoa potilaalle ymmärrettävästi ne tekijät, jotka aiheuttavat potilaan oireet.

Yleisimmin leukanivelsairauksissa hoitona on purentakisko ja purennan hoito. Potilaalle annetaan myös ohjeet tarvittavasta fysikaalisesta hoidosta. Purennasta pyritään poistamaan hampaiden tai hammaspaikkojen pienillä hionnoilla ne kontaktit, joiden tiedetään lisäävän mm. lihasten kuormitusta. Öisin käytettävä purentakisko on hammaslääkärin ja hammasteknikon yhdessä valmistama akryylimuovinen hammassuoja. Oikein valmistettu purentakisko rentouttaa lihaksia ja vähentää leukaniveliin kohdistuvaa rasitusta. Purentakisko suojaa myös yönarskuttelijoiden hampaita kulumiselta ja lohkeamilta.

Vaikeammat leukanivelsairaudet hoidetaan sairaalassa. Leukanivelen huuhteluhoidosta ja nivelkirurgisista toimenpiteistä saadaan apua osalle potilaista. Nykyään sairauden rasittamat leukanivelet voidaan korvata jopa proteesein.

Tilanteessa, jossa hampaiston purenta on hyvin virheellinen, potilas voi hyötyä oikomishoidosta ja leukakirurgisista toimenpiteistä. Usein on myös syytä korvata potilaan puuttuvat hampaat paremman purennan saavuttamiseksi.

Lääkehoito ei ole ensisijainen pitkittyneissä leukanivelvaivoissa. Lääkkeiden käyttö tulisikin rajoittua akuutteihin tilanteisiin. Botuliinipistoksia voidaan tehdä erittäin vaikeissa lihasjännitystiloissa, mutta aineen käyttöä hankaloittaa sen rajallinen vaikutusaika.

Yleissairauksiin liittyvissä leukanivelvaivoissa lääkehoito on usein välttämätön, jotta potilaan niveloireet saadaan helpottumaan.

Asiaa leukanivelen sairauksista

  • Yleisimmin oireet johtuvat puremalihasten ja kasvojen ja pään alueen lihasten ylikuormittumisesta.
  • Nivelten kivuton naksuminen on yleensä vaaratonta ja ei vaadi useinkaan hoitoa.
  • Leukanivelten kudosvaurioiden selvittämiseksi röntgenkuvantaminen on tarpeen.
  • Purentakisko on ensisijainen ja fysiologinen hoitomuoto puremalihas– ja leukanivelkipuihin.
  • Hampaiston laajempi purennan kuntouttaminen on tarpeen vain vaikeimmissa tapauksissa.

Lue lisää

Lääkärikirja: Leukanivelvaivat ja purentaelimistön toimintahäiriöt

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi