Sairaudet

Ääneen luettu artikkeli: purentavaivat - selkokielinen

Purennalla tarkoitetaan niitä lihaksia, luita ja niveliä, joita tarvitset, kun puret. Purenta muodostuu hampaista, leukanivelistä ja lihaksista, joita tarvitaan pureskelemiseen.

28.4.2015 Terve.fi

Kuuntele sivun teksti jutun alla olevasta linkistä.

Joillakin ihmisillä on virheellinen purenta-asento, ja tästä aiheutuu monenlaisia vaivoja. Vääränlaiset proteesit eli tekohampaat aiheuttavat myös purentaongelmia.

Lisäksi stressi pahentaa ongelmia, sillä se tuo jännitystä purentalihaksiin.

Voit tunnistaa virheellisen purennan siitä, että leuan nivelistä kuuluu ääniä, kun liikutat suuta. Lisäksi sinun voi olla vaikea avata suuta tai liikuttaa alaleukaa.

Purentaongelmat aiheuttavat kipua monilla eri alueilla.

Kipua voi olla

  • leuassa
  • puremalihaksissa
  • hampaissa
  • kasvoissa
  • päässä
  • niskassa ja hartioissa.

Purentavaivoihin auttaa yleensä lääke, joka lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia. Hammaslääkäri voi myös hioa hampaita, mikä korjaa purenta-asentoa.

Ihmiset, joilla on purentavaivoja, narskuttavat usein hampaita tai puristelevat niitä yhteen öisin. Tämä kuluttaa hampaita ja aiheutta kipua hampaissa ja lihaksissa.

Jos kipu johtuu hampaiden narskuttelusta, hoitokeinona on purentakisko, joka laitetaan suuhun yöksi. Kisko rentouttaa lihaksia ja estää hampaiden hankautumisen toisiaan vasten.

Jos ongelma johtuu vääränlaisesta proteesista, hammaslääkäri korjaa tai uusii proteesin.

Tekstilähteet:

  • Pietilä, M., Sipilä, K. ja Raustia, A. 2005:Purentaelimen toimintahäiriöiden esiintyvyys ja hoidon tarve. Tämä artikkeli on lehdessä Suomen Hammaslääkärilehti 3/2005, sivuilla 90–96.
  • Pirinen, S. 2003: Ortodontia. Tämä artikkeli on teoksessa Meurman, J., Murtomaa, H., Le Bell, Y. ja Autti, H. Therapia Odontologica. Hammaslääketieteen käsikirja, sivuilla 586–588. Julkaisija: Academica, Helsinki.

OAMK:n OMSU-hanke

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi