Terveys

Purentahäiriö TMD piilee monen yllättävän vaivan taustalla

Purenta-alueen toimintahäiriötä esiintyy etenkin työikäisillä naisilla. Purentahäiriö voi säteillä jopa ulkonäköön.

Teksti Laura Savolainen
Kuvat iStock
4.10.2019

Päänsärkyä, kasvokipuja, tinnitusta, korvien huminaa ja äänen käheyttä.

Moni vaiva voi yllättäen selittyä purentaelimistön toimintahäiriö TMD:llä (Temporomandipular Disorders). Siinä hampaiden narskuttelu ja suun seudun jännittäminen saavat aikaan leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloja.

Tavallisimmat oireet ovat leukanivelen naksuminen ja kipu purentaelimistössä, mutta myös päänsärky, kasvokipu ja korvaoireet ovat yleisiä. Ääni voi käheytyä ja korvat humista.

– Yleensä kipu on se, joka ajaa ihmisen hoitoon, sanoo hammaslääkäri Päivi Jussila PlusTerveydestä.

Jussila tutki purentaelimistön ongelmia tänä vuonna ilmestyneessä väitöskirjassaan.

Hormonit altistavat ja suojelevat

TMD:stä kärsii arviolta 10 prosenttia suomalaisista. Eniten ongelmia esiintyy 35–50-vuotiailla. Naisilla purentahäiriöt ovat miehiä kolme–neljä kertaa yleisempiä.

– Geenit ja kuormittava elämäntilanne altistavat TMD:lle, Päivi Jussila sanoo.

Kun ihminen on stressaantunut ja kuormittunut, hän saattaa huomaamatta kiristää hampaita yhteen ja narskutella hampaita unissaan.

– Yhdellä hilseilee iho, toisella nousee vatsahapot. Ja osa sitten reagoi stressiin jännittämällä kasvojen lihaksia.

TMD:tä on syytä epäillä, jos on toistuvaa kipua leuassa, poskissa ja ohimoissa. Koko alueen lihakset saattavat olla ärtyneet ja kosketusherkät. Yleensä kivut alkavat pikkuhiljaa hiipien.

Lue myös: Kärsitkö hampaiden narskuttelusta? Nämä asiat auttavat

Stressin lisäksi myös hormoneilla voi olla näppinsä pelissä. Leukanivelten oireilu voi voimistua, kun vaihdevuosissa naisen estrogeenitasot romahtavat. Vaihdevuosien estrogeenihoito voi lievittää kipua. Mieshormoni testosteroni puolestaan näyttäisi nostavan miesten kipuherkkyyttä.

Jatkuva puhelimen näprääminen pää eteenpäin taivutettuna pakottaa jännittämään suun ja silmien aluetta. Siksi somesta ja staattisesta istumatyöstä olisi hyvä pitää välillä taukoa.

– Jo lyhyt kävely pistää veren kiertämään ja vie happea lihaksiin, Jussila vinkkaa.

Jos purentaongelma on kroonistunut, suun alueen jännittäminen voi jopa säteillä ulkonäköön. Kokenut hammaslääkäri saattaa tunnistaa narskuttelijan jo ovella.

– Leuka voi olla vankka ja ilme kiristynyt surkeaksi.

TMD:n ennuste on onneksi hyvä. Jos oireita epäilee, kannattaa mennä hammaslääkäriin. Akuuttia kipua hoidetaan särkylääkkeillä. Jatkossa akupunktiosta, kasvojumpasta ja rentoutusharjoituksista voi olla apua.

– Paras keino ennaltaehkäistä purentaelimistön ongelmia on pysyä tasapainossa. Kiinnitä huomiota levon ja rasituksen suhteeseen, Jussila kiteyttää.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi