Suu
Suu kuntoon, jotta ientulehdus, karies ja hammaslääkäri pysyvät loitolla! Tästä hyvät hoito-ohjeet.

Suu on tärkeä osa kokonaisterveyttä, mutta se unohdetaan liian usein. Yllättävän monella suomalaisella on suu on huonossa kunnossa ja ientulehdus vaivaa.

Suu pysyy terveenä, kun hampaita harjaa päivittäin fluorihammastahnalla sekä hoitaa hammasvälit hammastikulla tai hammaslangalla.

Hammaslääkäri on useimmille meistä välttämätön mutta epämiellyttävä tuttavuus. Etsi lempeä hammaslääkäri ja avaa huulet rohkeasti.

Hammaslääkäripelkoa kokee valtaosa suomalaisista. Poraaminen hirvittää monia. Hampaita reikiinnyttävä karies on kuitenkin pakko porata pois.

Suu kannattaa hoitaa ennen suuria leikkauksia. Jos suussa on esimerkiksi ientulehdus, suuta hoidettaessa tulehdusbakteerit saattavat lähteä liikkeelle elimistössä.

On suositeltu, että varsinkin keski-iästä eteenpäin naiset tutkituttaisivat ikenet tarkasti. Pyydä, että hammaslääkäri tutkii ientaskut jokaisella lääkärikäynnillä. Jos suuta hoidetaan vasta syöpähoitojen aikana, seurauksena voi olla vakavia komplikaatioita.

Suun huono kunto on yhteydessä moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin.

Pahimmillaan ientulehduksesta tulee parodontiitti. Se on laaja hampaiden kiinnityskudosten sairaus, joka tuhoaa ikeniä ja voi johtaa hampaiden irtomiseen. Parodontiitti on usein pitkään piilevänä, vaikka ikenien takana muhisikin laaja tulehdus.

Suun terveyden kannalta tupakoinnin lopettaminen kannattaa ehdottomasti. Tupakointi lisää riskiä hampaiden ennenaikaiselle menettämiselle.

Muista vielä, että hammasharja pitää vaihtaa kolmen kuukauden välein.

Fakta on, että hampaiden kunnosta huolestuneen kannattaa välttää sokeria ja käyttää aina fluorihammastahnaa. Osaatko pestä hampaasi oikein, tarkista!

Jos suussasi on usein pieniä ja piinaavia aftoja, lue tästä hoito-ohjeet.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi