Terve.fi

Hammastapaturma

Hammastapaturma
Kipua hampaassa? Mistä apua hammassärkyyn, irronneen tai lohjenneen hampaan ongelmiin?

Irronnut hammas

  • Puhdista varovasti irronnut hammas liasta. Varo erityisesti hampaan juuren pintaa.
  • Säilytä irronnutta hammasta kielen alla, maidossa tai jossain kosteassa siihen asti, kunnes se istutetaan takaisin.
  • Ota yhteyttä päivystävään hammaslääkäriin tai terveyskeskukseen, jossa hammasta voidaan myös yrittää istuttaa paikoilleen. Joka tapauksessa vaaditaan hammaslääkärin suorittama kiskotus ja yleensä aloitetaan vielä antibioottikuuri ehkäisemään komplikaatioita.
  • Selvitä jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolo.
  • Maitohampaita ei istuteta takaisin, sillä se voi vahingoittaa kehittyvää pysyvää hammasta
  • Mikäli hammas ei ole irronnut täysin, mutta on poissa paikaltaan, ota yhteys päivystävään hammaslääkäriin. Paikaltaan poissaolevaa hammasta ei yleensä paineta takaisin yleislääkärin vastaanotolla, sillä se vaatii paikallispuudutuksen ja välittömän kiskotuksen. Ensiapuna voit esimerkiksi purra hampaiden välissä sideharsotaitosta, mikä tukee hampaita ja vähentää verenvuotoa.

Osamurtumat

Hampaan pinta eli sen kruunuosa voi murtua. Osamurtumissa voi paljastua kipuherkkä hammaspinta. Ota yhteyttä hammaslääkäriin tai terveyskeskukseen. Yleislääkärikin voi ensiapuna suojata kipuherkän hampaan pinnan esimerkiksi eristyslakalla. Nykyisillä paikkausmenetelmillä murtumat ovat hyvin hoidettavissa. Ytimeen asti ulottuvissa tapauksissa joudutaan usein tekemään myös juurihoito.

Hammassärky

Esimerkiksi kylmä, ilmavirta tai makeat tuotteet voivat aiheuttaa kipua hampaassa. Taustalla on tavallisimmin syvälle hammasluuhun edennyt hampaan reikiintyminen. Muu syy voi olla esimerkiksi ienrajan vetäytyminen. Myös paikattu hammas voi aristaa paikkauksen jälkeen. Hoitona on käsikaupasta saatavat erikoishammastahnat ja kipulääkkeet. Pyri välttämään kipua aiheuttavia tekijöitä. Hammassäryn syy on aina aiheellista selvittää, joten ota yhteyttä hammaslääkäriisi. Hoitamattomana mahdollinen tulehdus etenee, jolloin oireena on usein voimakas tykyttävä särky, jota jopa kevyt painelu voi aiheuttaa. Mikäli kivun lisäksi on havaittavissa turvotusta, tulee hakeutua välittömästi hammaslääkäriin.

Hammasytimen ja hampaanpoiston jälkeinen kipu voi olla niin voimakasta, että tulehduskipulääkkeistä ei ole hyötyä. Lääkäri voi määrätä keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä tai kokeilla puudutusta. Joskus tilanne voi vaatia myös antibioottikuuria.

Lähteet:

Könönen E. Tietoa potilaalle: Hammassärky. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Oikarinen K. Hammastapaturmat. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Sundquist K. Hampaanpoiston ja suukirurgisten toimenpiteiden jälkiongelmat. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 17.9.2018
Kommentoi »