Terve.fi

Yle: Hammashoitoon puolen tunnin varoitusajalla – suu kuntoon kertakäynnillä

Yle: Hammashoitoon puolen tunnin varoitusajalla – suu kuntoon kertakäynnillä

Jo kuudessa sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön uusi ajanvarausjärjestelmä, jonka myötä hammaslääkärin vastaanotolle voi päästä puolen tunnin varoitusajalla. Samalla käynnillä voidaan hoitaa useampi toimenpide.
Teksti Oona Häikiö
Mainos

Kerralla kuntoon on uusi hammashoidon ajanvarausmalli, jossa potilas pääsee hammashoitoon nopealla varoitusajalla, ja kerralla voidaan tehdä useampia toimenpiteitä, uutisoi Yle.

Uudessa mallissa täysi-ikäisille asiakkaille tarjotaan mahdollisuus tulla hammaslääkäriin ilman pitkää jonotusta ja useaa erillistä ajanvarausta. Yksityisiltä hammaslääkäreiltä julkisen terveydenhuollon käyttöön kopioidussa toimintamallissa asiakas istuu samassa tuolissa koko käynnin ajan, ja henkilökunta ympärillä vaihtuu tarpeen mukaan. Samalla käynnillä voidaan paikata useampi reikä, poistaa hammaskiveä ja hoitaa muutkin hammaslääkärin normaalit tutkimukset.

Ajanvarausta tehdessään asiakas voi valita itselleen sopivan aikavälin, ja tarkka vastaanottoaika ilmoitetaan tekstiviestillä puolen tunnin varoitusajalla. Käynnin kesto riippuu tarvittavista toimenpiteistä.

Säästöä molemmille osapuolille

Uusi malli on otettu käyttöön maaliskuussa Eksoten Lappeenrannan ja Imatran keskushammashoitoloissa, sekä sen jälkeen yhteensä kuudessa eri sairaanhoitopiirissä eri puolilla Suomea. Yhden ajanvarauksen käytäntö tulee asiakkaalle halvemmaksi, koska useita käyntejä ei tarvita, ja häntä laskutetaan vain yhdestä käyntikerrasta sekä tehdyistä toimenpiteistä. Eksoten ylihammaslääkäri Maarit Natunen kertoo Yle:n haastattelussa, että palaute uudesta ajanvarausmallista on ollut pelkästään positiivista.

Uusi ajanvarausmalli säästää myös sote-alueen hammashoitokustannuksia, kun henkilöresurssit saadaan entistä tehokkaammin käyttöön. Klinikoilla toimintaa valvovan vuoropäällikön tehtävä on seurata järjestelmästä, mitä kussakin toimenpidehuoneessa tapahtuu ja ohjata ammattilaiset sinne, missä heitä kulloinkin tarvitaan.

Järjestelmän on kehittänyt Megaklinikka oy.

Lähde: Turha ramppaaminen hammaslääkärissä loppuu – joustava käytäntö mullistaa hammashuoltoa
 

Julkaistu: 11.7.2017