Terve.fi

Miksi suussani maistuu pahalta?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 21.3.2019

Kysymys:

Miksi suussani maistuu pahalta? Minulla on ollut väkevä maku suussa jo yli kolme viikkoa. Maku voimistuu aina iltaa kohden, ja silloin aistin siinä sappea. Hampaiden pesu ei poista makua. Henkeni ei kuitenkaan haise pahalle.

Kävin hammaslääkärissä, mutta suustani ei löytynyt mitään vikaa. Minulla on todettu refluksi vuosia sitten. Lääkäri käski syömään siihen Zoltia ja Gavisconia.

Minusta tuntuu, ettei mikään auta. Mitä voisin vielä tehdä? Olen 33-vuotias nainen. En tupakoi.

Vastaus:

Oireesi sopivat refluksitaudin aiheuttamaan ongelmaan. Refluksitaudissa mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen. Nykysuosituksen mukaan ensisijainen lääke oireisiin on niin sanottu protonipumpun estäjä, kuten Zolt. Lääkettä otetaan riittävän pitkään, aluksi ainakin kuuden viikon ajan. Jos oireet eivät tällä tavalla tule hallintaan, tarvitaan jatkotutkimuksia.

Mahan limakalvon helikobakteeri-infektio on yksi yleinen syy siihen, että refluksitauti ei reagoi kunnolla lääkitykseen. Tätä voidaan selvittää mahan tähystyksellä, tutkimalla uloste- tai verinäyte tai tekemällä hengitystesti.

Pääsääntönä on, että 50 vuotta täyttäneet refluksioireiset ohjataan mahan tähystykseen. Nuoremmille tehdään ensin jokin muu testi. Tähystys tulee tarvittaessa myöhemmin.

Jos potilaalla on hälyttäviä oireita, kuten nielemisvaikeutta, laihtumista, oksentelua tai anemiaa, tähystys tehdään aina pikaisesti. Mahdollinen helikobakteeri häädetään usean lääkkeen yhdistelmäkuurilla. Yleensä tämä tehoaa hyvin.

Yksi refluksitaudin hoidon kulmakivistä on oikeanlainen ruokavalio. Erityisen tärkeää on välttää happamia, mausteisia ja rasvaisia ruokia, kuplajuomia, kofeiinia, alkoholia sekä tupakkaa. Ateriakoko on tärkeä pitää riittävän pienenä, ja iltapainotteista syömistä kannattaa välttää. Ylipaino altistaa refluksioireille.

Suosittelen, että kokeilet muokata ruokavaliotasi refluksiystävällisempään suuntaan. Jos oireet eivät pian helpotu, sinun kannattaa mennä uudestaan lääkäriin.

Asiantuntija: LL yleislääkäri, työterveyslääkäri Antto Kajava, Lääkärikeskus Aava

Kysymys on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 10/2018.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.