Puhdista hampaasi oikein

Puhdista hampaasi oikein
Luulitko sinäkin peseväsi hampaasi niin kuin pitää? Lue tästä asiantuntijoiden vinkit. Saatat yllättyä.
Julkaistu 14.7.2017

1. Harjaa 2 minuuttia kahdesti päivässä

Harjaa hampaat aamuin illoin. Hampaat ­tulisi harjata ­ennen aamupalaa tai aikaisintaan ­20 minuuttia­ sen jälkeen, jottei hammaskiille vaurioidu. Syömisen jälkeinen happohyökkäys pehmentää väli­aikaisesti hampaan pintaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että harjauksen ­tulisi kestää kaksi minuuttia. Sitä lyhyemmässä ajassa­ hampaita on vaikea saada puhdistettua kunnolla.

2. Valitse oikeanmallinen harja

Hammasharjan tulisi olla pehmeä. Harjakset saisivat olla reunoilta korkeammat, jotta­ ne mukailevat hampaan pyöreää pintaa. Harjasten olisi hyvä olla harjan päässä pidemmät, jotta ne ulottuvat takahampaiden taakse. Sähköhammasharja on tehokas: kone tekee työn ja pieni harja mahtuu vaikeisiin paikkoihin. ­Hyvässä sähköharjassa on pyöreä pää, edestakainen liikerata ja paineentunnistus. Laite ­pysähtyy, jos sitä painaa liian lujaa.

3. Harjaa ienrajaa myöten

Hampaiden oikea harjaustekniikka on tärkeämpää kuin se, miten paljon harjaukseen käyttää aikaa. Hampaan jokainen pinta pitää puhdistaa. Oikean asennon voi varmistaa peilistä. ­Harjan tulee olla hampaisiin nähden 45 ­asteen kulmassa. Hampaat pitää harjata ienrajaa myöten posken ja kielen puolelta niin, että harja on vaaka­tasossa. Harjaa puru­pinnat hyvin, sillä­ ­rosoinen pinta reikiintyy herkästi. Vaikeimmissa kohdissa, kuten alaetu­hampaiden sisäpinnalla, harja kannattaa kääntää pystyyn.

4. Älä hinkkaa ikeniin vaurioita

Hammasharjaa ei saa painaa liian ­lujaa: ­harjasta pidetään kiinni kuin kynästä. Sähkö­harjakin pitää vain viedä oikeaan kohtaan ­eikä painaa. Muuten ikenet vetäytyvät ja ienrajoihin voi tulla kulutusrajoja. Myös liian kova harja voi saada aikaan tuhoa: medium-harja voi kuluttaa kiillettä ja voi paljastaa hammaskaulat.

5. Puhdista myös tulehdusalueelta

Yleinen harhaluulo on, että jos ikenet vuotavat harjatessa verta, se johtuu liian kovasta harjaamisesta. Oikeasti kohtaa tulisi silloin harjata ja langata tavallista huolellisemmin, sillä alueella on bakteerien aiheuttama ientulehdus.

6. Suosi fluoritahnaa

Hampaiden puhdistukseen kelpaa ­tavallinen fluorihammastahna. Tahnaa pitäisi vaihdella säännöllisesti, sillä muuten ­jokin sen ainesosa voi alkaa ärsyttää suuta. Perustahna on turvallisin: ­valkaisevien tahnojen seu­rauksia ei täysin tunneta, ja ne saattavat hangata­ hampaan pintaa liikaa. Periaatteessa tahnaa ei tarvita lainkaan, kunhan hampaiden pinnat ja hammasvälit putsataan. Toisaalta sen sisältämä fluori huoltaa hammaskiillettä. Aralle ja vihlovalle suulle löytyy erikoistahnoja. Pyydä­ valinnassa apua ammattilaiselta.

7. Vie lanka ikenen alle

Hampaat tulisi langata kerran päivässä tai vähintään kolme kertaa viikossa. Tekniikka­ ratkaisee: hammas­lanka tai lankain tulee viedä ienrajan alle hampaan kruunun tyveen. Hammaslanka puhdistaa välin usein paremmin kuin lankain, mutta lankaimen käyttö on helpompaa. Ienrajan voi puhdistaa kumisella puhdistustikulla. Jos kärsit kiinnitys­kudossairauksista tai hampaiden välit ovat suuret, tarvitset hammasväliharjaa, joka on kuin pieni pulloharja. Jos oikeaa tuotetta on vaikea löytää, kannattaa pyytää hammaslääkäriltä vinkkejä.

8. Panosta iltaharjaukseen

Vaikka hampaat pitää harjata kahdesti päivässä, iltaharjaus on tärkeämpi. Yön aikana keho menee lepotilaan, ja syljen eritys vähenee. Bakteerit saavat rellestää vapaasti, jos niitä ei pestä illalla pois. 

Juttua varten haastateltiin suuhygienisti Reetta Tuomolaa Oral Hammaslääkäreistä ja kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäriä Päivi Mäntylää Helsingin yliopistosta. Lue lisää karieksen ja parodontiitin ehkäisystä täältä.

Kommentoi »