Aftat ovat kiusallisia, joskin yleensä vaarattomia suun limakalvon haavaumia. Ne eivät leviä tai muutu pahemmiksi hoitamattomina. Ne eivät myöskään tartu.
Niiden syntyyn on monenlaisia syitä. Stressi, hormonaaliset syyt, kuten kuukautiskierto, ja jotkin sairaudet voivat edistää aftojen syntymistä. Taustalla voi olla myös geneettinen alttius. Ne voivat olla merkki myös ruoansulatuselimistön sairaudesta, kuten keliakiasta.
Elimistön B-vitamiinin ja foolihapon vajeen sekä alhaisen rauta-arvon tiedetään altistavan aftojen syntymiselle. Myös liian korkea B-vitamiiniarvo saattaa altistaa aftoille, joskaan tästä ei ole tieteellistä näyttöä. Mikäli aftat ovat toistuva ongelma, kannattaa nämä arvot tarkistaa verikokeilla.
Lue myös: Pilaatko hampaasi hapoilla?
Miten aftoja voi hoitaa?
Usein aftat paranevat ihan itsestään. Jos ne vaivaavat toistuvasti, aluksi kannattaa tarkistaa ruokavalio. Voimakkaasti mausteiset ja happamat ruoat saattavat altistaa aftoille. Myös ruoan sisältämät lisäaineet voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja. Esimerkiksi makeisissa on runsaasti lisä- ja väriaineita.
Hammastahna kannattaa myös vaihtaa vaahtoamattomaan, mietoon tahnaan. Myös hyvä suuhygienia voi estää aftojen syntymistä.
Lue myös: Suun hoitoa kotikonstein
Kokeile näitä aftojen hoitoon
Apteekeista saa aftojen hoitoon apua myös ilman reseptiä. Hammaslääkäri voi määrätä reseptilääkkeitä toistuvien aftojen hoitoon.
Oralmedic polttaa hieman hetkellisesti , mutta aftan kipu lievittyy muutamissa sekunneissa. Tämä tuote soveltuu vain yli 12-vuotiaille.
Aftex-tuotteet käyvät koko perheelle. Ne ovat melko hellävaraisia. Geeliä tai spraytä voi käyttää paikallisesti, jos suussa on muutama afta. Suuvesi on hyvä, jos on useampia pieniä aftoja.
Asiantuntija: suupatologian erikoishammaslääkäri Jaana Willberg Turun Oralista.