Kun urheillessasi hikoilet ja hengästyt, menetät elimistöstäsi samalla vettä, suoloja ja mineraaleja. Näitä menetettyjä aineita kannattaa korvata juomalla jo urheilusuorituksen aikana sellaista juomaa, joka sisältää hiilihydraattia ja suoloja. Monet urheilun aikana nautitut juomat ovat happamia, mikä ei ole hyväksi hampaille.Urheilujuomia juodaan siemaillen puolen tunnin välein, mikä pitää yllä happohyökkäystä suussa koko urheilusuorituksen ajan. Urheilun aikana sylkeä ei erity niin paljon kuin tavallisesti, mikä pahentaa happohyökkäystä. Miten pystyt minimoimaan happojen haitallisen vaikutuksen urheilun aikana?
HAPOT KULUTTAVAT HAMPAIDEN KIILLETTÄJos tuotteen pH on alle 5,5, sillä on eroosiovaikutus.
Ruoan happamuus aiheuttaa eroosiota eli hampaan kiilteen kulumista. Eroosion vuoksi kiillettä pehmeämpi hammasluu paljastuu, ja hammas on herkempi lämpötilan muutoksille, bakteereille ja hapoille
Happamat juomat kannattaa niellä nopeasti, jolloin kuluttava vaikutus on pienempi.Juomien hiilihappo ei vahingoita hampaita vaan juomiin lisätyt muut hapot, joilla maustetaan juomia. Pahin on sitruunahappo, jota on juomissa ja sitrushedelmissä. Etikka-, omena- ja viinihappo aiheuttavat myös eroosiota.Makuvesistä turvallisia vaihtoehtoja hampaille ovat vedet, joiden maustamiseen ei ole käytetty happoja eikä sokereita.
Sokerin vaikutus lisää happojen vaikutusta, jonka takia kannattaa valita sokerittomia juomia.
Maitotuotteet voivat myös olla happamia, mutta ne eivät aiheuta eroosiota niiden sisältämän kalsiumin takia.Maitotuotteita vai mitä proteiiniksi treenaajalle? Lue tästä:VÄHENNÄ HAPPOHAITTOJA NÄIN
Yli 1,5 tuntia kestävien rankkojen urheilusuoritusten aikana on hyvä nauttia hiilihydraatteja sisältävää juomaa. Muuten hiilihydraattivarastojen tyhjentyminen väsyttää. Tätä lyhyemmillä suorituksilla ei kannattaisi nauttia muuta kuin vettä.
MIKSI?
1) Monet urheilujuomat ovat happamia.
2) Koska ne sisältävät myös hiilihydraatteja eli sokereita, jotka tehostavat happojen vaikutusta hampaisiin.
3) Urheillessa syljen tuotanto vähenee ja syljen suojaava vaikutusta ei ole.
Juo urheilujuomia vain pitkissä ja rankoissa urheilusuorituksissa. Ennen urheilujuoman juomista olisi hyvä juoda vettä ensin, jotta suu olisi kostea, ennen kuin urheilujuoma tulee suuhun.Kenen kannattaa oikoa hampaat? Tämä artikkeli jatkuu alla.
JUOMASSA HAPPOA VAI EI?
Mistä sitten tietää, onko jossain juomassa happoja vai ei? Pulloissa ei yleensä ole mitään erillistä merkintää siitä, onko juomassa haitallisia happoja.
Hapot voi parhaiten tunnistaa tuoteselosteesta, jonne ne merkitään E-koodeina tai niiden oikeina niminä, esimerkiksi sitruunahappona. Kannattaakin lukea tuoteselosteet ja valita vähiten hapokas juoma.
Tässä happoja ja niiden E-koodeja:
Sitruunahappo E330. Missä on: sitrushedelmissä ja monissa muissa hedelmissä, virvoitusjuomissa.
Viinihappo E334. Missä on: viinirypäleissä.
Omenahappo E296. MIssä on: juomissa, hilloissa, omenissa.
Fosforihappo E338. Missä on: kolajuomissa.
Etikkahappo E260. Missä on: Etikkavalmisteissa, salaatinkastikkeissa.
Askorbiinihappo E300. Missä on: luontaisesti monissa tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa, salaatinkastikkeissa.Faktat lisäaineista, lue lisää!
HOIDA HAMPAAT JÄRKEVÄSTI, ÄLÄ LIIOITTELE
Ihmisellä on vain yhdet hampaat ja niistä on hyvä pitää huolta, mutta liiallisuuksiin ei tarvitse mennä. Jos pääsääntöisesti pitää huolta hampaistaan, ei silloin tällöin tapahtuvaa ylimääräistä rasitusta tarvitse pelätä.
Hampaiden kannalta terveelliset elämäntavat kulkevat paljolti samoilla linjoilla kuin muutenkin terveellisen syömisen periaatteet: syö säännöllisesti, syö pureskelua vaativia kasviksia ja hedelmiä, rajoita sokeria ja muista vesi janojuomana.
Huolellinen harjaaminen ja hammasvälien puhdistus sekä ksylitolin käyttö ruokailujen jälkeen auttaa karieksen ehkäisemisessä. Elämiseen kuuluu monenlaisia hetkiä ja näistä hetkistä tulee nauttia.
Entä haiseeko hengityksesi pahalle, kiinnostu tästä!
NÄIN HOIDAT SUUN TERVEYTTÄ PAREMMIN:1. Juo happamia ja/tai sokerisia juomia vain ruokailujen yhteydessä. Vältä napostelua!
2. Nauti ruokailun jälkeen pala kovaa juustoa tai ksylitolia sisältävä purukumi tai pastilli.
3. Hoida huolellisesti: harjaus kahdesti päivässä ja hammasvälien puhdistus vähintään kahdesti viikossa.
4. Syö hedelmät hedelminä, älä mehuina. Näin saat kuituja, jotka pitävät sinut kylläisenä pidempään kuin pelkkä mehu. Hedelmän pureskelu lisää syljen tuotantoa, mikä suojaa hammasta. Muista kohtuus sitrushedelmien syönnissä.
5. Jos maustat itse vetesi, kokeile sitruunan sijasta kurkkua, mansikkaa tai yrttejä.
6. Jos käytät makuvesiä, tarkista, että se ei sisällä happoja tai sokeria.
KIRJOITTAJATSuuhygienistiopiskelija Kerttu Paananen, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
TtM Helena Stedt, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
Tehopaketti juomien sisällöistä ja ravitsemuksesta.