6 tapaa: pääse eroon pahanhajuisesta hengityksestä

6 tapaa: pääse eroon pahanhajuisesta hengityksestä
Pahanhajuinen hengitys on kiusallinen vaiva etenkin läheisille.
Julkaistu 29.9.2014

Puolison, ystävän, työtoverin tai treenikaverin suusta leijaileva epämiellyttävä haju saa nyrpistämään nenää ja peruuttamaan puoli askelta.

Miten hajusta tulisi huomauttaa, ja voiko siihen ylipäätään itse vaikuttaa? Terveystalossa työskentelevä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Veli-Pekka Joki-Erkkilä sanoo, että pahanhajuisesta hengityksestä kärsivä ei yleensä itse tiedosta ongelmaansa. 

– Oman hengityksensä hajua ei haista oli se hyvä tai paha. Hajuaisti tottuu nopeasti kaikenlaisiin hajuihin, mikä on pahanhajuisesta hengityksestä kärsivän kannalta harmillista. 

Pahanhajuinen hengitys on iso vaiva, mutta helppo korjata 

Intiimin ja kiusallisen vaivan puheeksi ottaminen on kuitenkin lähipiirin tehtävä.

– Hajusta tulisi huomauttaa kaikella rakkaudella, jotta asialle voi tehdä jotakin. Yleensä hengityksen epämiellyttävän hajun taustalla on syy, joka on helppo korjata. Suuontelon bakteeritulehdus tai huolimaton hampaiden hoito aiheuttaa 80 prosenttia hengityksen hajuongelmista. Pelkkä hampaiden harjaus ei kuitenkaan riitä. 

– Myös hammasvälit ja kieli pitää puhdistaa pesun yhteydessä, etenkin jos kielen pinnalle kertyy vaaleaa bakteeripeitettä.

Bakteerit muhivat kuivassa suussa

Hajuongelmista 20 prosenttia johtuu Joki-Erkkilän mukaan muun muassa suun kuivuudesta ja joistakin lääkkeistä, jotka kuivattavat suuta ja vaikuttavat siten hengityksen hajuun.

– Suussa on aina jonkin verran bakteereja, jotka alkavat haista, kun suu kuivuu. Purkan pureskelu ja veden juominen ovat hyviä tapoja huolehtia suun kosteudesta ja syljen erityksestä. Sylki on suun luonnollista pesuainetta, jonka eritystä kannattaa ylläpitää. Myös nielurisojen krooninen tulehdus ja nielusta erittyvät proput voivat aiheuttaa suuhun pahaa makua ja hajua. 

– Proppuja voi poistaa nielurisoista varovaisesti itse ja nielua voi huuhdella suuvedellä, joka vähentää suun mikrobeja. Nielurisaleikkausta suosittelen vasta, jos proppujen eritys on erittäin runsasta ja jatkuvaa. 

Närästys polttelee nielua

Refluksitauti ja närästys voivat nostattaa vatsalaukun sisältöä ruokatorvessa ylöspäin ja tuoda puoliksi sulaneen ruoan hajun hengitykseen asti. Yleensä vaiva hoituu, kun poistaa ruokavaliosta raskaat, rasvaiset ja mausteiset ruoat. Tarvittaessa voi kokeilla vatsahappojen eritykseen vaikuttavia happosalpaajalääkkeitä.

Vain harvoin pahanhajuinen hengitys on oire jostakin vakavammasta. Se voi olla merkki ruokatorven kasvaimesta, diabeteksesta tai maksa- ja munuaisvaivoista.

– Jos on käynyt hammaslääkärissä ja tehnyt kaikkensa raikastaakseen hengityksensä eikä tilanne muutu, kannattaa mennä lääkäriin.

Katso, mitä syöt!

Tietyt ruoat ja dieetit voivat olla melkoisia hajupommeja. Valkosipulin ystävän tunnistaa yleensä jo kaukaa, samoin kuin elimistönsä ketoositilaan ajaneen karppaajan. 

Kun karppaaja vähentää hiilihydraatit ruokavaliostaan minimiin, elimistö menee ketoosiin eli tilaan, jossa se käyttää polttoaineena rasvaa. Tällöin elimistöön vapautuu ketoneja, jotka poistuvat suun kautta. 

Vaikka karppaaja välttelisikin leipää, pieni pala ruisleipää voi olla tarpeen, ainakin läheisten mielestä. Se neutralisoi hengityksen tuoksua.

6 x raikasta pahanhajuinen hengityksesi

  1. Vältä tuotteita, jotka pahentavat hengityksen hajua. Mausteiset ruoat, sipuli, valkosipuli, tupakka, alkoholi ja kahvi vaikuttavat siihen, miltä hengityksesi tuoksuu.
  2. Syö värikästä ja vihreää. Antioksidantteja sisältävät hedelmät ja vihannekset, kuten marjat, parsa, kaali ja muut vihreät kasvikset torjuvat pahaa hajua aiheuttavia tulehduksia.
  3. Pidä suusi puhtaana. Harjaa hampaat aamuin illoin, lankaa hammasvälit, puhdista kieli ja viimeistele hammashoito tarvittaessa alkoholittomalla suuvedellä. Alkoholia sisältävät suuvedet kuivattavat suuta ja lisäävät bakteereita.
  4. Juo teetä. Amerikkalaistutkimuksen mukaan musta tee sisältää kasviaineita, polyfenoleja. Ne taistelevat pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereja vastaan. Kokeile myös piparminttuteetä tai vihreää teetä.
  5. Kosteuta suuta. Runsas vedenjuonti ja purukumin pureskelu edistävät syljen eritystä. Kun suu on kostea, suun bakteeri­tuotanto pysyy minimissä.
  6. Suosi yrttejä. Ennen kuin ksylitolista oli tietoa, pahanhajuista hengitystä torjuttiin pureskelemalla persiljaa ja mutustelemalla antibakteerista kardemummaa.

Pese hampaasi tarpeeksi huolellisesti

  • Aseta hammasharja 45 asteen kulmaan hampaan pintaa ja ientä vasten. Aloita harjaus takahampaista kielen puolelta.
  • Harjaa hampaat pienin liikkein liikuttaen harjaa edestakaisin. Harjaa ensin hampaiden sisäpinnat. Käy sitten läpi ulkopinnat ja viimeiseksi purupinnat.
  • Harjaa etuhampaiden takaosa pitämällä hammasharjaa pystysuorassa ja liikuttamalla harjaa varovasti ylös ja alas.
  • Tehokkain tapa on harjata 2–3 hampaan ryhmä pienillä nykytysliikkeillä ja siirtyä sitten seuraavaan kohtaan.  
  • Muista harjata myös ienrajat sekä takimmaiset hampaat huolellisesti. Takahampaiden ulkopintojen harjaaminen helpottuu, jos pidät suuta kiinni harjatessasi. 
  • Huolellinen harjaus kestää pari minuuttia. Huolimattoman harjauksen ja hammastahnan jäljiltä suussa saattaa tuntua raikkaalta, vaikka itse asiassa vain osa hampaista on tullut puhdistetuksi.
  • Voit myös puhdistaa kielen yläpinnan siihen tarkoitetulla kielenpuhdistimella tai harjaamalla kielen pinnan varovasti harjalla nielusta poispäin.
  • Hammasvälien puhdistukseen ei pelkkä harjaus riitä, vaan hammasvälit tulisi puhdistaa joko hammaslangalla tai hammastikulla silloin, kun sille on tilaa.

1 kommentti